2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών

Ταχ. Διεύθ.: Μπουσίου 38  Τηλέφωνο & fax: 2462022511

e-mail: mail@2dim-greven.gre.sch.gr       skype name: 2o Δημοτικό Γρεβενών

Οικοσελίδα | Επικοινωνία

 Το σχολείο μας 
Ιστορικό  

Νέα-Ειδήσεις 

2011, 2012, 2013, 2014

Παλιές  Φωτογραφίες
Προσωπικό
Σύλλογος Γονέων 
Αρχική
Επικοινωνία
  Οι τάξεις μας
Α'  τάξη
Β'  τάξη
Γ'  τάξη
Δ'  τάξη   1   2
Ε'  τάξη
Στ1΄ τάξη
Στ2΄ τάξη
 Δραστηριότητες

Γιορτή για το κλείσιμο της Σχολικής Χρονιάς 2011-12

Ευρωπαϊκά  Προγράμματα
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
Γιορτή Χριστουγέννων 2012
Γιορτή Πολυτεχνείου 2012
Γιορτή 28-10- 2013
Γιορτή 25ης Μαρτίου
«Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου»
Διαγωνισμός ζωγραφικής: «Εθνικές Ενδυμασίες και Παραδοσιακοί Χοροί του λαού μου»
Εικαστικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών
Πρόγραμμα της γιορτής λήξης 2013..
"Η ιστορία του Σχολείου μου"
  Χρήσιμες Ιστοσελίδες
Link1
Link2
Link3
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
etwinning 2012-2013
etwinning 2013-2014
 

Σχεδίαση ιστοσελίδας12-9-2011

Αργύριος Καραλιόλιος

 Αρχική  2011,  2012, 2013, 2014  Παλιές  Φωτογραφίες Προσωπικό  Ιστορικό  Ευρωπαϊκά  Προγράμματα  Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις  Εκπαιδευτικές επισκέψεις Link1  Link2  Link3  Οικοσελίδα Επικοινωνία

1

2

3

4

Δάσκαλος: Αργύριος Καραλιόλιος

Μαθητές: Δέσποινα, Αριάδνη, Ευαγγελία Β., Σεραφείμ, Μαρία Τ., Δήμητρα, Δημήτρης Μ., Βασίλης, Κλάρα, Άντζελα, Νικόλαος, Στέλλα, Ευαγγελία Μ., Κατερίνα, Μαρία Π., Θεόφιλος,  Δημήτρης Π., Θωμάς, Χριστίνα, Περικλής

Δάσκαλος: Αργύριος Καραλιόλιος

Χρήσιμες συνδέσεις... κάντε κλικ εδώ...

Ωρολόγιο Πρόγραμμα 2013-2014 κάντε κλικ εδώ...

Θεατρική παράσταση 28ης Οκτωβρίου 2013 κάντε κλικ εδώ...

Τραγούδια για την ειρήνη: http://tragoudiagiatineirini.blogspot.gr/

Για το σχολικό έτος 2013-2014, η Τετάρτη (Δ΄) τάξη του Σχολείου μας συμμετέχει στα παρακάτω προγράμματα:

 Ως ιδρυτής στα προγράμματα:

1. Christmas Interactive Dictionary http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100361/homepage

Οι μαθητές μπορούν να μπαίνουν στο twinspace από εδώ: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100361/welcome

2. "Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace" http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100357/homepage 

Οι μαθητές μπορούν να μπαίνουν στο twinspace από εδώ: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100357/welcome

3. "Our country" http://new-twinspace.etwinning.net/web/p102972/homepage

Ως διαχειριστής  στα προγράμματα:

1. THROUGH MY EYES http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100093/homepage

Οι μαθητές μπορούν να μπαίνουν στο twinspace από εδώ: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100093/welcome

2. Xmas cards and traditions (Χριστούγεννα κάρτες και παραδόσεις) http://new-twinspace.etwinning.net/web/p98079/homepage 

Οι μαθητές μπορούν να μπαίνουν στο twinspace από εδώ: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p98079/welcome

      Γρεβενά, 12 Ιουνίου 2014  Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 12 Ιουνίου  στις  11.00π.μ. με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, από το Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Γονέων – Κηδεμόνων, η εκδήλωση για τη λήξη του σχολικού έτους του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών. Στην εκδήλωση η τάξη μας στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων  με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο» και του προγράμματος etwinning με τίτλο: "Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace" χόρεψε το "χορό της ειρήνης". Καλό καλοκαίρι σε όλους....

Φωτογραφίες  μπορείτε να δείτε εδώ...  ένα βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=qtgEOv9keLg&feature=youtu.be και από άλλη μια κάμερα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=d6aQ1WtFRdc&feature=youtu.be

    Γρεβενά, 12 Ιουνίου 2014 Η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποίησε  το Σχολικό Έτος 2013-2014, με αφορμή  τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων του ολοκαυτώματος των Γρεβενών από τους Γερμανούς, δραστηριότητα με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο». 

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, συγκεντρώσαμε με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες από τα γεγονότα της περιόδου 1940-1944 που έλαβαν χώρα στο νομό Γρεβενών, με επίκεντρο το ολοκαύτωμα των Γρεβενών τον Ιούλιο του  1944. Αυτές τις φωτογραφίες  τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή, ενώ τα κείμενα  τα γράψαμε στον Η/Υ και σταδιακά  τα δημοσιοποιήσαμε, με σκοπό να τα γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία. Επίσης στα πλαίσια της ίδια δραστηριότητας πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στα μνημεία πεσόντων της Αννίτσας και του Κοσματίου, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών και στο Δήμο Γρεβενών. Στην τάξη διαβάσαμε βιβλία, κάναμε έρευνα στο διαδίκτυο,  παρακολουθήσαμε πολλά βίντεο και ταινίες με σχετικό περιεχόμενο, ενώ ακόμα ζωγραφίσαμε, κάναμε κατασκευές, τραγουδήσαμε και παίξαμε θέατρο.

Η δραστηριότητά μας ολοκληρώθηκε την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 με τη ζωντανή σύνδεση μέσω Skype που κάναμε με την Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων με το οποίο αδελφοποιηθήκαμε ηλεκτρονικά μέσω του προγράμματος  eTwinning. Οι μαθητές, αφού πρώτα είχαν ενημερωθεί, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους και να ρωτήσουν οι μεν τους δε για το ολοκαύτωμα της δικής τους πόλης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στους μαθητές των Καλαβρύτων προκάλεσε εντύπωση το  γεγονός πως  αν και ο νομός Γρεβενών έχει υποστεί τόσα πολλά από τους καταχτητές στην κατοχή, ακόμα και σήμερα καμία πόλη ή χωριό δεν είναι στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών, ενώ στους μαθητές μας εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα Καλάβρυτα έχουν αναδείξει τόσο πολύ το ολοκαύτωμα της πόλης τους ώστε να έχουν μεγάλη τουριστική προσέλευση εξαιτίας αυτού του γεγονότος και της διάστασης που του δώσανε. 

Σήμερα θα δημοσιοποιήσουμε, για δεύτερη φορά κείμενο, (την πρώτη φορά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση!) με τα συμπεράσματα από όλη αυτήν την έρευνα, όπως διαμορφώθηκε μετά από  συζήτηση που έγινε σήμερα στην τάξη μας:

«Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αναπτύσσονται στην κοινωνία ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις οι οποίες οδηγούν τους λαούς σε αιματηρούς πολέμους. Έτσι έγινε και το 1940 που η χώρα μας χωρίς να το  θέλει ενεπλάκη  στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κύρια αιτία αυτού του πολέμου ήταν η μεγάλη ανάπτυξη του ναζισμού στη Γερμανία και του φασισμού στην Ιταλία.  Στον πόλεμο του 1940 οι Γρεβενιώτες, στρατός και λαός, πολέμησαν με ηρωισμό και αυτοθυσία.  Στις μάχες που δόθηκαν με τους Ιταλούς στα υψώματα της Αννίτσας το φθινόπωρο του 1940, πήραν μέρος πολεμώντας με ηρωισμό πάρα πολύ Γρεβενιώτες στρατιώτες, αλλά και πάρα πολλοί άμαχοι Γρεβενιώτες, βοηθώντας τους στρατιώτες μας με διάφορους  τρόπους,  κυρίως κουβαλώντας τρόφιμα και πολεμοφόδια. Στον πόλεμο αυτό, αλλά και στην αντεπίθεση που ακολούθησε μέχρι μέσα στην Αλβανία,  έδωσαν τη ζωή τους 107 Γρεβενιώτες (102 νεκροί και 5 αγνοούμενοι). 

Μετά και την επίθεση της Γερμανίας τον Απρίλιο του 1941, αρχίζει η τριπλή κατοχή στην πατρίδα μας. Έτσι τα Γρεβενά από την άνοιξη του 1941 ήταν υπό Ιταλική κατοχή. Οι Ιταλοί στην προσπάθειά τους να ελέγξουν και να καθυποτάξουν τους υπόδουλους Γρεβενιώτες, πολλές φορές προέβησαν σε εκτελέσεις, βασανισμούς και  φυλακίσεις κατοίκων, εμπρησμούς  χωριών, αρπαγές ζώων και άλλων τροφίμων. Γρήγορα όμως στην περιοχή μας θα αναπτυχθεί ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα  όλης της Ευρώπης. Λίγο αργότερα θα  αρχίσουν οι επιθέσεις των ανταρτών και οι μάχες με τα Ιταλικά στρατεύματα.

Ποιο σημαντικές στιγμές αυτού του αγώνα είναι:

1. Στις 14 Απριλίου 1941 ανατινάζεται από Άγγλους (Νεοζηλανδούς) σαμποτέρ το πέτρινο γεφύρι του Πασά, για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς που τους καταδίωκαν. Το πέτρινο γεφύρι του Πασά (είναι στην Κοκκινιά) χτίστηκε το 1690 και ήταν το μεγαλύτερο της Ελλάδας.

2. Στις 8 Φεβρουαρίου 1943 στη μάχη του Σνιχόβου (Δεσπότης) στην οποία  αντάρτες  Γρεβενιώτες χτύπησαν μία διλοχία Ιταλών. Αυτή ήταν η πρώτη ένοπλη σύγκρουση των ανταρτών με τα στρατεύματα κατοχής στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας.

 3.  Στις 5 ως 7  Μαρτίου 1943 στη μάχη του Φαρδύκαμου (στην οποία συμμετείχαν και πάρα πολλοί Γρεβενιώτες) όπου οι δυνάμεις των ανταρτών νίκησαν και αιχμαλώτισαν ένα τάγμα Ιταλών 600 περίπου ανδρών.  Η Μάχη του Φαρδύκαμπου έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους κατακτητές.

4. Στις 24 Μαρτίου 1943 οι δυνάμεις των ανταρτών απελευθερώνουν τα Γρεβενά από τους Ιταλούς. Έτσι η πόλη μας γίνεται η πρώτη πόλη που απελευθερώνεται σε όλη την Ευρώπη από τις δυνάμεις του Άξονα.

5. Οι Γερμανοί θέλοντας να εκδικηθούν για την αντιστασιακή δράση, εξαπολύουν επίθεση στις 31 Ιουλίου 1943 με το 2ο Τάγμα του 2ου   Συντάγματος «Βαγδεμβούργου» και  με τη βοήθεια του ντόπιου συνεργάτη τους Πούλου. Απ’ όπου περνούσαν, για αντίποινα, εκτελούσαν  αμάχους,  καίγανε και λεηλατούσαν τα χωριά μας. Μάχες με τους αντάρτες έγιναν στο Μεγάλο Σειρήνι και στην Κιβωτό. Αφού στη συνέχεια έκαναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή των Βεντζίων, στις 7 Σεπτεμβρίου 1943 κατέλαβαν τα Γρεβενά που είχαν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους.

6. Τον Οκτώβριο του  1943 πραγματοποιούν νέα εκκαθαριστική επιχείρηση στην Πίνδο με στρατιώτες του 98ου Συντάγματος. Όσα χωριά βρέθηκαν στο πέρασμά τους παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ όσοι κάτοικοι έπεφταν στα χέρια τους εκτελούνταν με φρικτό τρόπο.

4. Από τις 3 έως στις 15 Ιουλίου 1944 ξεκίνησε η φοβερότερη επίθεση αντιποίνων των Γερμανών με το όνομα «Σταυραετός». Το 8ο Σύνταγμα των SS με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Χέλμουτ Βέρνερ και τη συνεργασία των  ντόπιων συνεργατών του Μιχάλαγα, επιτίθενται,  εκτελούν αμάχους με το φρικτότερο τρόπο, καίνε και λεηλατούν όλα τα χωριά που  βρίσκονται στο δρόμο τους. Στις 5 Ιουλίου (σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Βήττο) ή στις 15 Ιουλίου (σύμφωνα με τον κ. Στράτο Δορδανά) καίνε και λεηλατούν την πόλη των Γρεβενών και εκτελούν 10 αμάχους. Την ημέρα εκείνη στα Γρεβενά κάηκαν συνολικά 350 σπίτια και καταστήματα, η Ιερά Μητρόπολη, το νεοχτισμένο σχολείο (δημοτικό και γυμνάσιο),  το Οικοτροφείο, το Κρατικό Νοσοκομείο, τα Δικαστήρια και όλα τα εμπορικά καταστήματα της αγοράς (περίπου 125).

5. Βαρύς ο φόρος του αίματος για τους Γρεβενιώτες, στον αγώνα τους για ελευθερία. Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Βήττο 446 άμαχοι Γρεβενιώτες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και Ιταλούς (ο κ. Στράτος Δορδανάς αναφέρει ότι μόνο στην επιχείρηση «Σταυραετός» εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 557 άμαχοι Γρεβενιώτες). Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν 1616 Γρεβενιώτες. Το τέλος της κατοχής βρήκε τα Γρεβενά ολοκληρωτικά κατεστραμμένα. Σχεδόν  τα μισά χωριά του νομού, μαζί και οι πόλεις Γρεβενών και Δεσκάτης κάηκαν ολοσχερώς, καθιστώντας το νομό μας έναν από τους πιο μαρτυρικούς νομούς της Ελλάδας στην περίοδο της κατοχής.

Από όλα αυτά που προαναφέραμε προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τους πολέμους. Οι μόνοι που έχουν κέρδος είναι οι έμποροι των όπλων. Αντίθετα οι λαοί πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα τους για ελευθερία. Γι’ αυτό, ιδιαίτερα σήμερα, γίνεται  πιο πολύ επίκαιρος ο τίτλος του προγράμματος που πραγματοποιούμε: «Όχι στο ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο».

Ταυτόχρονα όμως κατά την υλοποίηση της δραστηριότητας παρατηρήσαμε ορισμένες ελλείψεις, παραλείψεις και αδυναμίες τις οποίες και επισημαίνουμε με τις παρακάτω προτάσεις προς συζήτηση και με τις τοπικές αρχές (κυρίως το Δήμο), αλλά και με την τοπική κοινωνία.

1. Παρατηρήσαμε κατά την επίσκεψή μας στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, ότι αν και στην περιοχή μας έλαβαν χώρα κατά την περίοδο του 1940-1944 πάρα πολλά και πάρα πολύ σπουδαία ιστορικά γεγονότα, η βιβλιογραφία είναι πολύ μικρή. Βρήκαμε, δανειστήκαμε και διαβάσαμε τα βιβλία των Χρήστου Δ. Βήττου, Ζαχαρία Π. Δρόσου, Ανδρέα Ι. Τσιάτα, Νίκου Ι. Αραιοβηματά, Χρήστου Θεοδωρόπουλου (το βιβλίο του κ. Στράτου Δορδανά το δανειστήκαμε από το Γ.Γ. του Δήμου κ. Ανδρέα Τόσκα).

2. Εντύπωση μας έκανε το γεγονός  πως αν και ο νομός Γρεβενών υπέστη τις περισσότερες καταστροφές και σε έμψυχο και σε άψυχο υλικό από τους καταχτητές, καθιστώντας τον ως έναν από τους μαρτυρικότερους νομούς της Ελλάδας, πώς είναι δυνατόν καμία πόλη, αλλά και κανένα χωριό του νομού να μην έχει ενταχθεί ακόμα στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών  http://www.greekholocausts.gr/ και http://www.lamia.gr/el/content/diktyo .  Ίσως οι τοπικές αρχές των  Γρεβενών κάτι πρέπει να κάνουν  γι’ αυτό;

3. Απορία μας δημιουργεί το γεγονός πως δεν συμπίπτουν οι πληροφορίες για την ημερομηνία του ολοκαυτώματος της πόλης των Γρεβενών. Ίσως θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή αυτό το γεγονός, με αναφορά βέβαια και σε όλη την περίοδο της κατοχής.  Εμείς πάντως υιοθετούμε ως πιο πιθανή την 15η Ιουλίου που υποστηρίζει ο κ. Δορδανάς και πιστεύουμε ότι την ημέρα εκείνη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνημόσυνο για τους 18 αμάχους εκτελεσθέντες από τους καταχτητές και να τοποθετηθεί επιγραφή με τα ονόματά τους σε μνημείο. Τα ονόματα αυτών σύμφωνα με το κ. Χρήστο Δ. Βήττο είναι: 1. Αχιλλέας Γιώτας 7/7/1944 2. Ιωάννης Zηκόπουλος 23/3/1943 από Ιταλούς 3.Χρυσούλα Ζηκοπούλου 23/3/1943 από Ιταλούς 4. Δημήτριος Κατσάνος 10/7/1944 5. Ζήσης Κεφάλας 8/1943 (από Καλαμίτσι) 6. Κωνσταντινιά Κεφάλα 8/1943 (από Καλαμίτσι) 7. Παύλος Λαζαρίδης 15/12/1942 εκτελέστηκε στην Ποντοκώμη 8. Ζήσης Μπούτης 7/7/1944 9. Ανδρέας Κουζιώνης 14/7/1944 10. Σοφοκλής Κυπριτζής 9/6/1944 11. Βασίλειος Νάστας 8/7/1944 12. Απόστολος Ντίνας 10/7/1944 13. Γεώργιος Παπαϊωάννου 9/9/1944 14.  Άλκης Παπανίκος Παπαϊωάννου 8/7/1944 15. Κωνσταντίνος Παπαρώσιος  10/7/1944 16. Νικόλαος Πυρογιάννης  7/7/1944 17. Χρήστος Πυρογιάννης   7/7/1944 18. Ιωάννης Χαραλαμπίδης  1/12/1944

4. Ίσως, επίσης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 χρόνων του ολοκαυτώματος οι τοπικές αρχές θα πρέπει να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη Γερμανία, ώστε  να δώσει επιτέλους τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει στους πληγέντες Γρεβενιώτες. Επίσης ίσως θα έπρεπε οι τοπικές αρχές να απευθύνουν ένα αίτημα προς τις κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας, ώστε σε ένδειξη αναγνώρισης των αγώνων και των θυσιών των Γρεβενιωτών ενάντια στις δυνάμεις του άξονα, να χρηματοδοτήσουν την ανακατασκευή-αναπαλαίωση του πέτρινου γεφυριού του Πασά.

5. Εμείς πάντως διαπιστώνοντας ότι η ειρήνη είναι η μεγαλύτερη αξία για τους λαούς όλους του κόσμου, δημιουργήσαμε στο πρόγραμμα etwinning (ηλεκτρονικής αδελφοποίησης) ένα έργο με τίτλο: «Ναι στην ισότητα, ναι στην αδερφοσύνη, ναι στην ειρήνη» ("Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace") , με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο σχολείων της φιλίας και της ειρήνης. Μέχρι σήμερα στο έργο συμμετέχουν τα παρακάτω σχολεία (συνολικά 18): 1. Scoala Gimnaziala "Gheorghe Petrascu" (TECUCI, Romania) 2. I CDS "San Filippo" di Città di Castello / International Primary School "San Filippo" (Città di Castello (PG) , Italy) 3. Primary School of Kalavryta (Kalavryta, Achaia, Greece) 4. özel istanbul koleji (istanbul, Turkey) 5.  Direzione Didattica Statale "G. Di Vittorio" di Umbertide (Umbertide (PG), Italy) 6. Szkoła Podstawowa Nr 25 (Lublin, Poland) 7. Büyük Çamlıca Koleji (İstanbul, Turkey) 8.Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα (Alimos, Greece) 9. Zespół Szkół Szkoła Podstawowa im. K. Odnowiciela i Gimnazjum w Pobiedziskach (Pobiedziska, Poland) 10. Szkoła Podstawowa nr 18 (Jaworzno, Poland) 11. CEIP Jonathan Galea (Algete, Spain) 12. Atakent Fatih Koleji (Küçükçekmece, Turkey) 13. Zalischyky State Gimnasia (Zalischyky, Ukraine) 14. Nilüfer Coşkun College (Istanbul / Maltepe, Turkey) 15. Yakacik doga collage (Istanbul/ Yakacık (Kartal), Turkey) 16. SCOALA GIMNAZIALA CU CLASELE I-VIII-GANESTI (Ganesti, Romania) 17.  Mehmetçik İlköğretim Okulu (Susurluk, Turkey) 18. 2ο 7/Θ Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών (Γρεβενά, Greece)

Κλείνοντας τη δραστηριότητα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ όλους όσους μας βοήθησαν όλο αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα τους:

  1. Το Δήμο Γρεβενών
  2. Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών
  3. Τον ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου «ΜΧΟΣ» κ. Νίκο Δάσκαλο
  4. Το Διευθυντή του Σχολείου
  5. Τη δασκάλα των Αγγλικών κ. Καραχάλιου Λουκία
  6. Τη γυμνάστρια κ. Παπανίκου Βάσω
  7. Τους κ. Νίκο Παύλο, Μπατακόια Γιάννη, Μίμη Γιάννη, Ντανάση Ελένη, Χαντάβα-Λέτσιου Φωτεινή, Σαϊτσή Αλεξάνδρα, Τζιαχάνα Στέλιο, Πατσιαρίκα Στέλιο που μας παραχώρησαν τις συνεντεύξεις, τον κ. Κοκκινάκη Μιχάλη που μας παραχώρησε τις παλιές φωτογραφίες και τον κ. Βέργο-Σμυρναίο Γιάννη που μας παραχώρησε την επιστολή του  στρατιώτη από το μέτωπο της  Αλβανίας.
  8. Τα ΜΜΕ που προβάλανε τη δραστηριότητά μας.

Ένα μπορείτε να δείτε βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=o85s6K6499E&feature=youtube_gdata

         Γρεβενά, 6 Ιουνίου 2014  Σήμερα στα πλαίσια του προγράμματος etwinning με τίτλο: "Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace" συνδεθήκαμε ζωντανά μέσω skype με το I CDS "San Filippo" di Città di Castello / International Primary School "San Filippo" , Città di Castello (PG) της Ιταλίας. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε πληροφορίες για την πρόοδο του έργου που συνδιοργανώνουμε και με τη βοήθεια της δασκάλας των Αγγλικών μας κ. Λουκίας Καραχάλιου οι μαθητές μας πρώτα τραγούδησαν ένα τραγούδι για την ειρήνη στα Ελληνικά (αν όλα τα παιδιά της γης) και μετά έστειλαν ένα μήνυμα ειρήνης στην Αγγλική γλώσσα στους μαθητές από την Ιταλία (with love in my heart I join with the others to create peace on earth). Στη συνέχεια και οι μαθητές από την Ιταλία τραγούδησαν ένα τραγούδι για την ειρήνη στα Ιταλικά, ενώ στο τέλος  μαθητές και δάσκαλοι και από τα δύο σχολεία αντάλλαξαν στην Αγγλική γλώσσα ευχές για ειρήνη σε όλο τον κόσμο και καλό καλοκαίρι. Δείτε φωτογραφίες εδώ...  και ένα μικρό βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=90NOPsGH0aw&feature=youtu.be

.   Γρεβενά, 3 Ιουνίου 2014   Δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=la_3CDa4G50&feature=em-upload_owner πώς οι μαθητές της τάξης μας στα πλαίσια του προγράμματος etwinning με τίτλο: "Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace", χόρεψαν το τραγούδι του συνεργαζόμενου σχολείου της Ιταλίας   I CDS "San Filippo" di Città di Castello / International Primary School "San Filippo" , Città di Castello (PG) , Italy

    Γρεβενά, 29 Μαΐου 2014 Δείτε εδώ τι έγραψαν οι μαθητές της τάξης μας στο μάθημα της γλώσσας με θέμα "Οι μηχανές στη ζωή μας" (14η ενότητα)...

    Γρεβενά, 29 Μαΐου 2014 Δείτε  εδώ https://www.youtube.com/watch?v=kgYB3j74lEQ&feature=youtu.be το θεατρικό που παρουσίασε η τάξη μας για την 28η Οκτωβρίου  στις 25/10/2013      

   Γρεβενά, 29 Μαΐου 2014 Σήμερα και στα πλαίσια του προγράμματος "About the Global Art Project" (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τέχνης  για την Ειρήνη) οι μαθητές μας δημιούργησαν το  δικό τους έργο ειρήνης (η γη πάνω σε ένα κλαδί ελιάς, ανάμεσα σε δυο περιστέρια) για να το στείλουν στο Δημοτικό Σχολείο Priest  River Elementary School του Idaho των ΗΠΑ σε ανταπόδοση του έργου που μας έστειλαν εκείνοι πριν λίγες μέρες κεντώντας πάνω σε ύφασμα μια γέφυρα ειρήνης.  Δείτε φωτογραφίες εδώ...

        Γρεβενά, 25 Μαΐου 2014 Σήμερα στα πλαίσια του προγράμματος etwinning με τίτλο: "Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace", ανεβάσαμε στην ιστοσελίδα μας το  International interactive profiles peace. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

      Γρεβενά, 20 Μαΐου 2014 Σήμερα  στα πλαίσια του προγράμματος etwinning με τίτλο: "Our country" http://new-twinspace.etwinning.net/web/p102972/homepage πήραμε από το ταχυδρομείο τις επιστολές του σχολείου της Αυστρίας με τα στοιχεία αλληλογραφίας τους και κάρτες με ευχές για καλό Πάσχα. Τους ευχαριστούμε πολύ και σε λίγο θα στείλουμε και εμείς τα δικά μας....Δείτε περισσότερα εδώ...

      Γρεβενά, 20 Μαΐου 2014 Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλαξε σήμερα ένα δέμα και μια επιστολή που πήραμε από το ταχυδρομείο. Στα πλαίσια του προγράμματος "About the Global Art Project" (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τέχνης  για την Ειρήνη) το Δημοτικό Σχολείο Priest  River Elementary School του Idaho των ΗΠΑ μας έστειλε ένα έργο που έκαναν οι 20 μαθητές του σχολείου κεντώντας πάνω σε ύφασμα μια γέφυρα ειρήνης. Τ ους ευχαριστούμε πολύ.  Η σειρά μας τώρα να τους στείλουμε και το δικό μας έργο. Δείτε περισσότερα εδώ...

    Γρεβενά, 14 Μαΐου 2014  Η τάξη μας συμμετέχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και της UNICEF «Εγώ και εσύ μαζί για έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς βία και ρατσισμό». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η UNICEF ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση των αξιών της ειρήνης, της ανοχής, της διαλλακτικότητας, της αλληλεγγύης και υλοποιούν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εγώ και εσύ μαζί για έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς βία και ρατσισμό» με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών της Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας σε θέματα βίας και ρατσισμού.
         Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος σήμερα είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στην τάξη μας δύο Γρεβενιώτισσες πρωταθλήτριες την Ιωάννα Ζάκκα πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άλμα εις ύψος στην κατηγορία κορασίδων και βαλκανιονίκη στο ίδιο αγώνισμα το 2012 στη Σερβία, μαζί με τη Λέττα  Τριανταφυλλιά πρωταθλήτρια Ελλάδας στο αγώνισμα των 800μ. κορασίδων. Οι δύο πρωταθλήτριες μας μίλησαν για το αγώνισμά τους, για τον αθλητισμό και πώς αυτός καταπολεμά τη βία και το ρατσισμό, καλλιεργεί την ευγενική άμιλλα και την ειρήνη, καθώς και για την μεγάλη αξία της ολυμπιακής εκεχειρίας. Όλα αυτά έγιναν με την επίβλεψη της γυμνάστριάς μας Βάσως Παπανίκου, ενώ οι μαθητές έκαναν πάρα πολλές ερωτήσεις στις δύο πρωταθλήτριές μας και κατενθουσιάστηκαν από τη δραστηριότητα αυτή.  Ευχαριστούμε πολύ τις δύο πρωταθλήτριές μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση  και πήραν μέρος στη δραστηριότητά μας...Δείτε εδώ μερικές φωτογραφίες...

          Γρεβενά, 13 Μαΐου 2014  Όπως είναι γνωστό η τάξη μας συμμετέχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και της UNICEF «Εγώ και εσύ μαζί για έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς βία και ρατσισμό». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η UNICEF ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση των αξιών της ειρήνης, της ανοχής, της διαλλακτικότητας, της αλληλεγγύης και υλοποιούν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εγώ και εσύ μαζί για έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς βία και ρατσισμό» με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών της Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας σε θέματα βίας και ρατσισμού.
Την Παρασκευή 9/5/2014, με την επίβλεψη της γυμνάστριάς μας Βάσως Παπανίκου, στα πλαίσια αυτού του προγράμματος στην αυλή του σχολείου μας πραγματοποιήσαμε σχολικούς αθλητικούς αγώνες (ποδόσφαιρο, χειρόσφαιρα, τρέξιμο κτλ) Δείτε εδώ μερικές φωτογραφίες...

      Γρεβενά, 11 Απριλίου 2014  Σήμερα στην τάξη φτιάξαμε τις παραδοσιακές πασχαλιάτικες "περδίκες" ...  Δείτε εδώ μερικές φωτογραφίες...

      Γρεβενά, 3 Απριλίου 2014  Η τάξη μας σήμερα αποφάσισε να συμμετέχει στο  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και της      UNICEF «Εγώ και εσύ μαζί για έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς βία και ρατσισμό».  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο  το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η UNICEF ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση των αξιών της ειρήνης, της ανοχής, της διαλλακτικότητας, της αλληλεγγύης και υλοποιούν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εγώ και εσύ μαζί για έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς βία και ρατσισμό» με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών της  Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας σε θέματα βίας και ρατσισμού.

        Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του Προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, με την καθοδήγηση των Εκπαιδευτικών τους και την υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τους, σχετικά με τις παραπάνω αξίες και η κινητοποίησή τους για την ανάληψη δραστηριοτήτων  μέσα και γύρω από το σχολείο.

      Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν και τη στηρίζουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ο  Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών.

        Αθλητικοί αγώνες, ποδηλατοδρομίες, θεατρικά παιχνίδια, εκθέσεις φωτογραφίας, και ομιλίες με συμμετέχοντες αθλητές, είναι μεταξύ των πρωτοβουλιών που μπορούν να αναλάβουν τα σχολεία.

            Επιτροπή προσωπικοτήτων με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Παιδείας, θα αξιολογήσει τις Δράσεις των σχολείων και θα βραβεύσει τις καλύτερες από αυτές σε ειδική τελετή με τη συμμετοχή μαθητών, καλλιτεχνών και Ελλήνων Ολυμπιονικών.

        Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η UNICEF θα παρουσιάσουν μαζί με όλους τους συμμετέχοντες φορείς την πρωτοβουλία σε ειδική τελετή το φθινόπωρο.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.....

Γρεβενά, 31 Μαρτίου 2014   Σήμερα στα πλαίσια του προγράμματος etwinning με τίτλο: "Our country" http://new-twinspace.etwinning.net/web/p102972/homepage, τραγουδήσαμε στην τάξη και ανεβάσαμε στο twinspace  βίντεο με ένα παραδοσιακό τραγούδι των Γρεβενών "Παιδιά της Σαμαρίνας".  Μπορείτε να το δείτε εδώ:    https://www.youtube.com/watch?v=tW8Bsz6HycM

  Γρεβενά, 28 Μαρτίου 2014 Δείτε εδώ    http://www.amores-project.eu/logo-candidates.html  τη συμμετοχή μας, με το έργο της Αριάδνης, στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για το λογότυπο της «AMORES - An Approach to Motivating learners to Read in European Schools» http://www.amores-project.eu/ με θέμα: «Πώς η χρήση των ΤΠΕ μπορεί να βοηθήσει και να αυξήσει το επίπεδο του ενδιαφέροντος των μαθητών στο διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων».

         Γρεβενά, 24 Μαρτίου 2014 Από το Σχολικό Σύμβουλο της 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Γρεβενών, πήραμε το παρακάτω μήνυμα:

  "Προς: Τους μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών

      Αγαπητοί εκπαιδευτικοί και αγαπημένα μας παιδιά, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Τετάρτης (Δ΄) τάξης του Σχολείου σας για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση «Το πείραμα του Ερατοσθένη 2014» (The Eratosthenes Experiment 2014), για την μέτρηση της περιφέρειας της Γης, που οργανώθηκε στα πλαίσια του δικτύου καινοτομίας Open Discovery Space project.  Οι μαθητές μέτρησαν την περιφέρεια της Γης χρησιμοποιώντας την μέθοδο που ακολούθησε ο Ερατοσθένης τον 3ο αιώνα π.Χ. Σε ό,τι αφορά το Γνωστικό τομέα (κριτική σκέψη/γνώση) οι μαθητές με τη δράση αυτή έμαθαν για τον καινοτόμο τρόπο που ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης, κλήθηκαν να κατανοήσουν πώς ακριβώς  έκανε τη μέτρηση και προσπάθησαν ακολουθώντας  τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από τον δάσκαλο της τάξης τους να το επαναλάβουν οι ίδιοι.
       Στον ψυχοκινητικό τομέα οι μαθητές κλήθηκαν να ενεργήσουν και να εφαρμόσουν - καθώς ακολούθησαν την ίδια διαδικασία όπως και ο Ερατοσθένης - και προσπάθησαν να μετρήσουν την περιφέρεια της Γης, εργαζόμενοι συλλογικά και να συνεργαστούν - κάνοντας χρήση και των νέων τεχνολογιών - με άλλα σχολεία στην Ελλάδα και στη Ευρώπη. Με τη δράση αυτή ενισχύεται η μαθησιακή αυτονομία και η ενεργή εμπλοκή όλων των μαθητών που συμμετέχουν, λειτουργεί η αυτορυθμιζόμενη μάθηση και η συνεργασία. Οι εκπαιδευτικοί συντονίζουν, προτείνουν και διευκολύνουν, αλλά δεν παρεμβαίνουν.
         Είμαι σίγουρος πως οι μαθητές μας, οι μικροί αυτοί επιστήμονες, θα ανοίξουν στο μέλλον νέους δρόμους στην επιστήμη και στη ζωή.

Με εκτίμηση,

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΛΕΤΣΚΟΣ

Σχολικός Σύμβουλος
2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Γρεβενών
"

Τον ευχαριστούμε πολύ για τα καλά του λόγια....

          Γρεβενά, 23 Μαρτίου 2014 Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/3/2014 από την  Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  με μεγάλη επιτυχία το πείραμα του Ερατοσθένη, στο οποίο συμμετείχαν τελικά 345 σχολεία από 36 διαφορετικές χώρες όλου του κόσμου. Οι μαθητές μας βρήκαν το μέγεθος της περιφέρεια της γης, όπως ακριβώς έκανε και ο Ερατοσθένης  το 240π.Χ. Πιο συγκεκριμένα, αφού πρώτα στερέωσαν κάθετα ένα ραβδί ύψους ενός  μέτρου, το μεσημέρι και στις 12.37μ.μ. (αφού μας ταλαιπώρησε  λίγο ένα συννεφάκι) μέτρησαν το μήκος της σκιάς που το βρήκαν 82 εκατ. και την πάνω γωνία που σχημάτιζε η σκιά με τη ράβδο που τη βρήκαν 39,5Ο. Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με το Λύκειο Αρεόπολης Λακωνίας με το οποίο συνεργαστήκαμε στο πρόγραμμα και μας είπαν ότι εκεί οι μαθητές μέτρησαν τη γωνία και τη βρήκαν 36Ο. Στη συνέχεια αφαιρέσαμε από τις  39,5Ο τις 36Ο και βρήκαμε ότι η διαφορά των δύο γωνιών είναι 3,5Ο. Κατόπιν με τη βοήθεια του google earth  υπολογίσαμε την απόσταση Γρεβενών - Αρεόπολης και τη βρήκαμε ότι είναι 397 χιλιόμετρα. Μετά με την απλή μέθοδο των τριών υπολογίσαμε  ότι αφού στις 3,5ο αναλογεί μια απόσταση 397 χιλιομέτρων, άρα στις 360ο όλης της γης η απόσταση θα είναι (397 Χ 360): 3,5=40834,2857 χιλιόμετρα, πολύ κοντά στο πραγματική που είναι 40192 χιλιόμετρα. Με τον ίδιο τρόπο υπολογίσαμε και την περιφέρεια της γης, με βάση τον ισημερινό, όπου η γωνία της σκιάς είναι 0ο  και η απόσταση από τα Γρεβενά σύμφωνα με το google earth   είναι 4450 χιλιόμετρα. Πάλι με τη απλή μέθοδο των τριών βρήκαμε ότι η περιφέρεια της γης είναι (4450 Χ 360): 39,5= 40556,962 χιλιόμετρα, πάλι πολύ κοντά στην πραγματική απόσταση.

Ήταν μια πολύ όμορφη δραστηριότητα που συνδύαζε την παρατήρηση, τη μέτρηση, τη γεωμετρία, τα μαθηματικά, τις νέες τεχνολογίες και τη συνεργασία με άλλα σχολεία και όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη δραστηριότητα, αλλά και με τον σοφό πρόγονό τους Ερατοσθένη.

Στη δραστηριότητα αυτή μας βοήθησαν και τους ευχαριστούμε πολύ, ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Γιώργος Ζιώγος, η δασκάλα των αγγλικών του σχολείου μας κ. Λουκία Καραχάλιου και ο καθηγητής φυσικής του Λυκείου Αρεόπολης κ. Αριστομένης Καρατζαφέρης.

Η δραστηριότητα θα ολοκληρωθεί  με την υποβολή των μετρήσεών μας, με μια τηλεδιάσκεψη μέσω  skype με το Λύκειο Αρεόπολης και  τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώνεται από το (http://eratosthenes.ea.gr/ ).

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες...

     Γρεβενά, 17 Μαρτίου 2014  Σήμερα στα πλαίσια του προγράμματος etwinning με τίτλο: "Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace", ανεβάσαμε στην ιστοσελίδα μας δύο υπέροχα θεατρικά και ένα ποίημα που έγραψαν δύο μαθήτριες της τάξης μας, η Αριάδνη και η Μαρία Τ. Μπορείτε να τα δείτε εδώ: Θεατρικό Μαρίας Τ και ποίημα., θεατρικό Αριάδνης...

      Γρεβενά, 14 Μαρτίου 2014  Σήμερα στα πλαίσια του προγράμματος etwinning με τίτλο: "Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace", ανεβάσαμε στο twinspace  βίντεο με ένα μήνυμα ειρήνης στην αγγλική γλώσσα. Μπορείτε να το δείτε εδώ:  https://www.youtube.com/watch?v=5J5J_5CqDW8

     Γρεβενά, 14 Μαρτίου 2014 Σήμερα η Δ΄ τάξη με τον δάσκαλό της Αργύρη Καραλιόλιο,  δήλωσε συμμετοχή στο Πείραμα του Ερατοσθένη, με σκοπό να δώσουμε στους μαθητές μας μια μοναδική ευκαιρία να πειραματιστούν με απλά μέσα! Τι είναι το Πείραμα του Ερατοσθένη; 

"Την Παρασκευή 21 Μαρτίου, σχολεία από όλον τον κόσμο κάνουν τις μετρήσεις τους στις 12:32:24 (τοπική ώρα), όταν ο Ήλιος θα βρίσκεται στην κατάλληλη θέση και καταφέρνουν να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης με ένα απλό ραβδί. 

1.  Δηλώσαμε συμμετοχή στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα και θα επιστρέψουμε την ημέρα της πραγματοποίησης του πειράματος  να καταθέσουμε τη μέτρησή μας. 

2.  Γίναμε μέλος στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική κοινότητα και θα διαδράσουμε με συναδέλφους μας που θα πραγματοποιήσουν και οι ίδιοι με τους μαθητές τους το πείραμα. 

3.  Θα ακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό σενάριο για την πραγματοποίηση του πειράματος του Ερατοσθένη βασισμένο στο ανακαλυπτικό μοντέλο μάθησης (διαθέσιμο και στα Αγγλικά

4.  Θα εμπνεύσουμε τους μαθητές μας με τα εντυπωσιακά ψηφιακά εργαλεία που προτείνονται."

 Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ:

Κατερίνα Ρίβιου

 eratosthenes.ea.gr/en

ekypriotis@ea.gr

210 8176790-1

και εδώ: http://eratosthenes.ea.gr/en

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 Σήμερα κάναμε εγγραφή και συμμετέχουμε στο "About the Global Art Project", ένα Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τέχνης  για την Ειρήνη. Πώς αυτό λειτουργεί: Οι συμμετέχοντες δημιουργούν ένα έργο τέχνης σε οποιοδήποτε μέσο, ​​εκφράζοντας το όραμά τους για την παγκόσμια ειρήνη και την καλή θέληση. Η τέχνη εμφανίζεται τοπικά στην κοινότητά του κάθε συμμετέχοντα. Το "Παγκόσμια Έργο Τέχνης" διοργανώνει, στη συνέχεια, μια διεθνή ανταλλαγή με το ταίριασμα των συμμετεχόντων (ομάδα σε ομάδα και ατομικές σε άτομα). Η ανταλλαγή πραγματοποιείται 23 - 30 Απριλίου ανά διετία, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να στέλνουν μηνύματα ειρήνης σε όλο τον κόσμο, ενώ οράματα της ενότητας ταυτόχρονα περικυκλώνουν τη Γη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ:

http://www.globalartproject.org/about/projectdescription.html

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 Σήμερα στείλαμε τη ζωγραφιά της Αριάδνης για να πάρουμε μέρος στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για το λογότυπο της «AMORES - An Approach to Motivating learners to Read in European Schools» http://www.amores-project.eu/ με θέμα: «Πώς η χρήση των ΤΠΕ μπορεί να βοηθήσει και να αυξήσει το επίπεδο του ενδιαφέροντος των μαθητών στο διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων». Μπορείτε να τη δείτε εδώ ..... 

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 Στα πλαίσια του προγράμματος etwinning  με τίτλο: THROUGH MY EYES http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100093/homepage, σήμερα στην τάξη αναβιώσαμε το αποκριάτικο έθιμο του "χάσκα" . Μπορείτε να το δείτε εδώ:

http://www.youtube.com/watch?feature=em-upload_owner&v=ZW06kw6v40s&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DZW06kw6v40s%26feature%3Dem-upload_owner&app=desktop

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου  2014   Η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί  το Σχολικό Έτος 2013-2014, με αφορμή  τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων του ολοκαυτώματος των Γρεβενών από τους Γερμανούς, δραστηριότητα με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο». 

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, συγκεντρώσαμε με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες από τα γεγονότα της περιόδου 1940-1944 που έλαβαν χώρα στο νομό Γρεβενών, με επίκεντρο το ολοκαύτωμα των Γρεβενών τον Ιούλιο του  1944. Αυτές τις φωτογραφίες  τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή, ενώ τα κείμενα  τα γράψαμε στον Η/Υ και σταδιακά  τα δημοσιοποιήσαμε, με σκοπό να τα γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία. Επίσης στα πλαίσια της ίδια δραστηριότητας πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στα μνημεία πεσόντων της Αννίτσας και του Κοσματίου, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών και στο Δήμο Γρεβενών. Στην τάξη διαβάσαμε βιβλία, κάναμε έρευνα στο διαδίκτυο,  παρακολουθήσαμε πολλά βίντεο και ταινίες με σχετικό περιεχόμενο, ενώ ακόμα ζωγραφίσαμε, κάναμε κατασκευές, τραγουδήσαμε και παίξαμε θέατρο.

Σήμερα θα δημοσιοποιήσουμε κείμενο με τα μέχρι τώρα συμπεράσματα από όλη αυτήν την έρευνα, όπως διαμορφώθηκε μετά από  συζήτηση που έγινε σήμερα στην τάξη μας:

«Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αναπτύσσονται στην κοινωνία ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις οι οποίες οδηγούν τους λαούς σε αιματηρούς πολέμους. Έτσι έγινε και το 1940 που η χώρα μας χωρίς να το  θέλει ενεπλάκη  στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κύρια αιτία αυτού του πολέμου ήταν η μεγάλη ανάπτυξη του ναζισμού στη Γερμανία και του φασισμού στην Ιταλία.  Στον πόλεμο του 1940 οι Γρεβενιώτες, στρατός και λαός, πολέμησαν με ηρωισμό και αυτοθυσία.  Στις μάχες που δόθηκαν με τους Ιταλούς στα υψώματα της Αννίτσας το φθινόπωρο του 1940, πήραν μέρος πολεμώντας με ηρωισμό πάρα πολύ Γρεβενιώτες στρατιώτες, αλλά και πάρα πολλοί άμαχοι Γρεβενιώτες, βοηθώντας τους στρατιώτες μας με διάφορους  τρόπους,  κυρίως κουβαλώντας τρόφιμα και πολεμοφόδια. Στον πόλεμο αυτό, αλλά και στην αντεπίθεση που ακολούθησε μέχρι μέσα στην Αλβανία,  έδωσαν τη ζωή τους 107 Γρεβενιώτες (102 νεκροί και 5 αγνοούμενοι). 

Μετά και την επίθεση της Γερμανίας τον Απρίλιο του 1941, αρχίζει η τριπλή κατοχή στην πατρίδα μας. Έτσι τα Γρεβενά από την άνοιξη του 1941 ήταν υπό Ιταλική κατοχή. Οι Ιταλοί στην προσπάθειά τους να ελέγξουν και να καθυποτάξουν τους υπόδουλους Γρεβενιώτες, πολλές φορές προέβησαν σε εκτελέσεις, βασανισμούς και  φυλακίσεις κατοίκων, εμπρησμούς  χωριών, αρπαγές ζώων και άλλων τροφίμων. Γρήγορα όμως στην περιοχή μας θα αναπτυχθεί ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα  όλης της Ευρώπης. Λίγο αργότερα θα  αρχίσουν οι επιθέσεις των ανταρτών και οι μάχες με τα Ιταλικά στρατεύματα.

Ποιο σημαντικές στιγμές αυτού του αγώνα είναι:

1. Στις 14 Απριλίου 1941 ανατινάζεται από Άγγλους (Νεοζηλανδούς) σαμποτέρ το πέτρινο γεφύρι του Πασά, για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς που τους καταδίωκαν. Το πέτρινο γεφύρι του Πασά (είναι στην Κοκκινιά) χτίστηκε το 1690 και ήταν το μεγαλύτερο της Ελλάδας.

2. Στις 8 Φεβρουαρίου 1943 στη μάχη του Σνιχόβου (Δεσπότης) στην οποία  αντάρτες  Γρεβενιώτες χτύπησαν μία διλοχία Ιταλών. Αυτή ήταν η πρώτη ένοπλη σύγκρουση των ανταρτών με τα στρατεύματα κατοχής στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας.

 3.  Στις 5 ως 7  Μαρτίου 1943 στη μάχη του Φαρδύκαμου (στην οποία συμμετείχαν και πάρα πολλοί Γρεβενιώτες) όπου οι δυνάμεις των ανταρτών νίκησαν και αιχμαλώτισαν ένα τάγμα Ιταλών 600 περίπου ανδρών.  Η Μάχη του Φαρδύκαμπου έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους κατακτητές.

4. Στις 24 Μαρτίου 1943 οι δυνάμεις των ανταρτών απελευθερώνουν τα Γρεβενά από τους Ιταλούς. Έτσι η πόλη μας γίνεται η πρώτη πόλη που απελευθερώνεται σε όλη την Ευρώπη από τις δυνάμεις του Άξονα.

5. Οι Γερμανοί θέλοντας να εκδικηθούν για την αντιστασιακή δράση, εξαπολύουν επίθεση στις 31 Ιουλίου 1943 με το 2ο Τάγμα του 2ου   Συντάγματος «Βαγδεμβούργου» και  με τη βοήθεια του ντόπιου συνεργάτη τους Πούλου. Απ’ όπου περνούσαν, για αντίποινα, εκτελούσαν  αμάχους,  καίγανε και λεηλατούσαν τα χωριά μας. Μάχες με τους αντάρτες έγιναν στο Μεγάλο Σειρήνι και στην Κιβωτό. Αφού στη συνέχεια έκαναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή των Βεντζίων, στις 7 Σεπτεμβρίου 1943 κατέλαβαν τα Γρεβενά που είχαν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους.

6. Τον Οκτώβριο του  1943 πραγματοποιούν νέα εκκαθαριστική επιχείρηση στην Πίνδο με στρατιώτες του 98ου Συντάγματος. Όσα χωριά βρέθηκαν στο πέρασμά τους παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ όσοι κάτοικοι έπεφταν στα χέρια τους εκτελούνταν με φρικτό τρόπο.

4. Από τις 3 έως στις 15 Ιουλίου 1944 ξεκίνησε η φοβερότερη επίθεση αντιποίνων των Γερμανών με το όνομα «Σταυραετός». Το 8ο Σύνταγμα των SS με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Χέλμουτ Βέρνερ και τη συνεργασία των  ντόπιων συνεργατών του Μιχάλαγα, επιτίθενται,  εκτελούν αμάχους με το φρικτότερο τρόπο, καίνε και λεηλατούν όλα τα χωριά που  βρίσκονται στο δρόμο τους. Στις 5 Ιουλίου (σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Βήττο) ή στις 15 Ιουλίου (σύμφωνα με τον κ. Στράτο Δορδανά) καίνε και λεηλατούν την πόλη των Γρεβενών και εκτελούν 10 αμάχους. Την ημέρα εκείνη στα Γρεβενά κάηκαν συνολικά 350 σπίτια και καταστήματα, η Ιερά Μητρόπολη, το νεοχτισμένο σχολείο (δημοτικό και γυμνάσιο),  το Οικοτροφείο, το Κρατικό Νοσοκομείο, τα Δικαστήρια και όλα τα εμπορικά καταστήματα της αγοράς (περίπου 125).

5. Βαρύς ο φόρος του αίματος για τους Γρεβενιώτες, στον αγώνα τους για ελευθερία. Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Βήττο 446 άμαχοι Γρεβενιώτες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και Ιταλούς (ο κ. Στράτος Δορδανάς αναφέρει ότι μόνο στην επιχείρηση «Σταυραετός» εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 557 άμαχοι Γρεβενιώτες). Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν 1616 Γρεβενιώτες. Το τέλος της κατοχής βρήκε τα Γρεβενά ολοκληρωτικά κατεστραμμένα. Σχεδόν  τα μισά χωριά του νομού, μαζί και οι πόλεις Γρεβενών και Δεσκάτης κάηκαν ολοσχερώς, καθιστώντας το νομό μας έναν από τους πιο μαρτυρικούς νομούς της Ελλάδας στην περίοδο της κατοχής.

Από όλα αυτά που προαναφέραμε προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τους πολέμους. Οι μόνοι που έχουν κέρδος είναι οι έμποροι των όπλων. Αντίθετα οι λαοί πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα τους για ελευθερία. Γι’ αυτό, ιδιαίτερα σήμερα, γίνεται  πιο πολύ επίκαιρος ο τίτλος του προγράμματος που πραγματοποιούμε: «Όχι στο ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο».

Ταυτόχρονα όμως κατά την υλοποίηση της δραστηριότητας παρατηρήσαμε ορισμένες ελλείψεις, παραλείψεις και αδυναμίες τις οποίες και επισημαίνουμε με τις παρακάτω προτάσεις προς συζήτηση και με τις τοπικές αρχές (κυρίως το Δήμο), αλλά και με την τοπική κοινωνία.

1. Παρατηρήσαμε κατά την επίσκεψή μας στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, ότι αν και στην περιοχή μας έλαβαν χώρα κατά την περίοδο του 1940-1944 πάρα πολλά και πάρα πολύ σπουδαία ιστορικά γεγονότα, η βιβλιογραφία είναι πολύ μικρή. Βρήκαμε, δανειστήκαμε και διαβάσαμε τα βιβλία των Χρήστου Δ. Βήττου, Ζαχαρία Π. Δρόσου, Ανδρέα Ι. Τσιάτα, Νίκου Ι. Αραιοβηματά, Χρήστου Θεοδωρόπουλου (το βιβλίο του κ. Στράτου Δορδανά το δανειστήκαμε από το Γ.Γ. του Δήμου κ. Ανδρέα Τόσκα).

2. Εντύπωση μας έκανε το γεγονός  πως αν και ο νομός Γρεβενών υπέστη τις περισσότερες καταστροφές και σε έμψυχο και σε άψυχο υλικό από τους καταχτητές, καθιστώντας τον ως έναν από τους μαρτυρικότερους νομούς της Ελλάδας, πώς είναι δυνατόν καμία πόλη, αλλά και κανένα χωριό του νομού να μην έχει ενταχθεί ακόμα στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών  http://www.greekholocausts.gr/ και http://www.lamia.gr/el/content/diktyo .  Ίσως οι τοπικές αρχές των  Γρεβενών κάτι πρέπει να κάνουν  γι’ αυτό;

3. Απορία μας δημιουργεί το γεγονός πως δεν συμπίπτουν οι πληροφορίες για την ημερομηνία του ολοκαυτώματος της πόλης των Γρεβενών. Ίσως θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή αυτό το γεγονός, με αναφορά βέβαια και σε όλη την περίοδο της κατοχής.  Εμείς πάντως υιοθετούμε ως πιο πιθανή την 15η Ιουλίου που υποστηρίζει ο κ. Δορδανάς και πιστεύουμε ότι την ημέρα εκείνη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνημόσυνο για τους 18 αμάχους εκτελεσθέντες από τους καταχτητές και να τοποθετηθεί επιγραφή με τα ονόματά τους σε μνημείο. Τα ονόματα αυτών σύμφωνα με το κ. Χρήστο Δ. Βήττο είναι: 1. Αχιλλέας Γιώτας 7/7/1944 2. Ιωάννης Zηκόπουλος 23/3/1943 από Ιταλούς 3.Χρυσούλα Ζηκοπούλου 23/3/1943 από Ιταλούς 4. Δημήτριος Κατσάνος 10/7/1944 5. Ζήσης Κεφάλας 8/1943 (από Καλαμίτσι) 6. Κωνσταντινιά Κεφάλα 8/1943 (από Καλαμίτσι) 7. Παύλος Λαζαρίδης 15/12/1942 εκτελέστηκε στην Ποντοκώμη 8. Ζήσης Μπούτης 7/7/1944 9. Ανδρέας Κουζιώνης 14/7/1944 10. Σοφοκλής Κυπριτζής 9/6/1944 11. Βασίλειος Νάστας 8/7/1944 12. Απόστολος Ντίνας 10/7/1944 13. Γεώργιος Παπαϊωάννου 9/9/1944 14.  Άλκης Παπανίκος Παπαϊωάννου 8/7/1944 15. Κωνσταντίνος Παπαρώσιος  10/7/1944 16. Νικόλαος Πυρογιάννης  7/7/1944 17. Χρήστος Πυρογιάννης   7/7/1944 18. Ιωάννης Χαραλαμπίδης  1/12/1944

4. Ίσως, επίσης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 χρόνων του ολοκαυτώματος οι τοπικές αρχές θα πρέπει να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη Γερμανία, ώστε  να δώσει επιτέλους τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει στους πληγέντες Γρεβενιώτες. Επίσης ίσως θα έπρεπε οι τοπικές αρχές να απευθύνουν ένα αίτημα προς τις κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας, ώστε σε ένδειξη αναγνώρισης των αγώνων και των θυσιών των Γρεβενιωτών ενάντια στις δυνάμεις του άξονα, να χρηματοδοτήσουν την ανακατασκευή-αναπαλαίωση του πέτρινου γεφυριού του Πασά.

5. Εμείς πάντως διαπιστώνοντας ότι η ειρήνη είναι η μεγαλύτερη αξία για τους λαούς όλους του κόσμου, δημιουργήσαμε στο πρόγραμμα etwinning (ηλεκτρονικής αδελφοποίησης) ένα έργο με τίτλο: «Ναι στην ισότητα, ναι στην αδερφοσύνη, ναι στην ειρήνη» ("Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace") , με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο σχολείων της φιλίας και της ειρήνης. Μέχρι σήμερα στο έργο συμμετέχουν τα παρακάτω σχολεία (συνολικά 18): 1. Scoala Gimnaziala "Gheorghe Petrascu" (TECUCI, Romania) 2. I CDS "San Filippo" di Città di Castello / International Primary School "San Filippo" (Città di Castello (PG) , Italy) 3. Primary School of Kalavryta (Kalavryta, Achaia, Greece) 4. özel istanbul koleji (istanbul, Turkey) 5.  Direzione Didattica Statale "G. Di Vittorio" di Umbertide (Umbertide (PG), Italy) 6. Szkoła Podstawowa Nr 25 (Lublin, Poland) 7. Büyük Çamlıca Koleji (İstanbul, Turkey) 8. Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα (Alimos, Greece) 9. Zespół Szkół Szkoła Podstawowa im. K. Odnowiciela i Gimnazjum w Pobiedziskach (Pobiedziska, Poland) 10. Szkoła Podstawowa nr 18 (Jaworzno, Poland) 11. CEIP Jonathan Galea (Algete, Spain) 12. Atakent Fatih Koleji (Küçükçekmece, Turkey) 13. Zalischyky State Gimnasia (Zalischyky, Ukraine) 14. Nilüfer Coşkun College (Istanbul / Maltepe, Turkey) 15. Yakacik doga collage (Istanbul/ Yakacık (Kartal), Turkey) 16. SCOALA GIMNAZIALA CU CLASELE I-VIII-GANESTI (Ganesti, Romania) 17.  Mehmetçik İlköğretim Okulu (Susurluk, Turkey) 18. 2ο 7/Θ Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών (Γρεβενά, Greece)

Εδώ μπορείτε να ακούσετε τους μαθητές να διαβάζουν το παραπάνω κείμενο...

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με τα παραπάνω: https://www.youtube.com/watch?v=o85s6K6499E&feature=youtube_gdata   

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου  2014 http://www.youtube.com/watch?v=2__ZYsHb194&feature=youtube_gdata  Εδώ μπορείτε να δείτε το τραγούδι της ειρήνης (αν όλα τα παιδιά της γης)  που τραγουδήσαμε στα πλαίσια του προγράμματος etwinning με τίτλο: "Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace"

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου  201Εδώ μπορείτε να ακούσετε τη δραματοποίηση του μαθήματος «Το μεγάλο μυστικό...»

Δευτέρα, 20  Ιανουαρίου  2014 Η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί  το Σχολικό Έτος 2013-2014, με αφορμή  τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα των Γρεβενών από τους Γερμανούς, δραστηριότητα με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο». 

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, θα συγκεντρώσουμε με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες από τα γεγονότα της περιόδου 1940-1944 που έλαβαν χώρα στο νομό Γρεβενών, με επίκεντρο το ολοκαύτωμα των Γρεβενών τον Ιούλιο του  1944. Αυτές τις φωτογραφίες  θα τις σαρώσουμε, δηλαδή θα τις δώσουμε ψηφιακή μορφή, ενώ τα κείμενα  θα τα γράψουμε στον Η/Υ και σταδιακά θα τα δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο γιατί έτσι θέλουμε να κινητοποιήσουμε  όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες και θέλουν να μας βοηθήσουν,  να μας τις γνωστοποιήσουν  στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@dim-grevn.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr

Σήμερα θα δημοσιοποιήσουμε  τη συνέντευξη που πήρε, ο Βασίλης,  μαθητής της τάξης μας, από  τη θεία του Παύλου Ντανάση Ελένη (αδερφή του παππού του):

«Ήταν άνοιξη προς καλοκαίρι του 1944, όταν ήρθαν οι Γερμανοί στο χωριό μας τη  Λαγκαδιά (Ζαπαντέ). Ο πρόεδρος και οι άντρες του χωριού είχανε πει να παραδοθούν και να κρυφτούν μόνο  τα γυναικόπαιδα για να σωθούν, αλλά δεν τους άφησαν οι γυναίκες, γιατί φοβήθηκαν ότι θα τους σκότωναν. Έτσι οι χωριανοί μάζεψαν τα γυναικόπαιδα και αμέσως κρύφτηκαν στο δάσος (στην περιοχή με το όνομα  «Λακατσγκούρι» και «Κουτσοδήμο»). Για να επιβιώσουν κουβαλούσαν μαζί τους μία σίτα (για να κοσκινίζουν το αλεύρι), τη γάστρα, ένα φόρτωμα αλεύρι και λίγα ζώα (πρόβατα και γίδια). Τα γουρούνια τα άφησαν στo χωριό τους και οι Γερμανοί τα έκαψαν ζωντανά.  Μετά κρυφτήκανε στον «Κρεμαστό» που είναι προς τον «Κρανιώτικο λάκκο». Κάθε μέρα διάλεγαν και  ένα διαφορετικό μέρος για να κρυφτούν και εκεί ετοίμαζαν και έψηναν το ψωμί. Έκοβαν κι ένα από τα ζώα που είχαν πάρει μαζί τους,  το βράζανε και το τρώγανε όλοι μαζί. Τα παιδιά τα έβαζαν στο νερό να παίζουν για να μην κλαίνε και ακούγονται.

Όταν ήταν έτοιμοι να παραδοθούν, γιατί δεν είχαν άλλο φαγητό, οι Γερμανοί ήδη είχαν φύγει από το χωριό. Έτσι έγινε και δεν σκοτώθηκε κανένας από τη Λαγκαδιά (Ζαπαντέ).

Αντίθετα στο Κηπουρειό οι Γερμανοί έκαψαν 42 κατοίκους του χωριού μέσα σε μια αχυρώνα. Επίσης έκαψαν και 8 σπίτια, του προέδρου και όσων ήταν με τους αντάρτες. Ακόμα, φρίκη προκάλεσε σε όλους όταν βρήκαν ένα κορίτσι νεκρό, παρατημένο, το οποίο ήταν ανάπηρο και οι Γερμανοί θέλοντας να δούνε τι συμβαίνει του κάνανε εγχείρηση στο κεφάλι.

Βασίλης, μαθητής της Τετάρτης (Δ΄) τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών.  Τα παραπάνω μου τα αφηγήθηκε έτσι ακριβώς, η θεία μου Παύλου Ντανάση Ελένη, αδερφή του παππού μου. »

Γρεβενά, 17  Ιανουαρίου  2014 Σήμερα στα πλαίσια του προγράμματος etwinning με τίτλο: "Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace", ανεβάσαμε στο twinspace  τις ζωγραφιές των μαθητών μας με θέμα την ισότητα, την αδερφοσύνη και την ειρήνη.. Μπορείτε να τις δείτε εδώ.....

1

2

3

4

 Αρχική  2011,  2012, 2013, 2014  Παλιές  Φωτογραφίες Προσωπικό  Ιστορικό  Ευρωπαϊκά  Προγράμματα  Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις  Εκπαιδευτικές επισκέψεις Link1  Link2  Link3  Οικοσελίδα Επικοινωνία

    

 

Μετρητής Επισκεπτών

Τελευταία Ενημέρωση:

04 Μαΐου, 2015

 © 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών 2011- 2013

Οι Τάξεις μας το 2011- 2012:  Α'  τάξη  Β'  τάξη  Γ'  τάξη  Δ1'  τάξη   Δ2'  τάξη  Ε1΄ τάξη   Ε2΄ τάξη   Στ΄ τάξη

Οι Τάξεις μας το 2012- 2013:  Α'  τάξη, Β'  τάξη,  Γ'  τάξη, Δ' τάξη, Ε1'  τάξη, Ε2΄ τάξη, Στ1΄ τάξη, Στ2΄ τάξη,