«Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου» |
||||
2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών Ε1΄τάξη Γρεβενά, 23 Νοεμβρίου 2012
Το πρώτο τμήμα της Πέμπτης τάξης (Ε1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2012-2013 δραστηριότητα με τίτλο: «Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου». Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, θα συγκεντρώσουμε με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες. Αυτές τις φωτογραφίες θα τις σαρώσουμε, δηλαδή θα τις δώσουμε ψηφιακή μορφή, ενώ τα κείμενα θα τα γράψουμε στον Η/Υ και σταδιακά θα τα δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσει και η τοπική κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες και θέλουν να μας βοηθήσουν, να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr και karaliolio@sch.gr .
Σήμερα στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, θα δημοσιοποιήσουμε τρεις φωτογραφίες που μας έστειλε η κα Μαρία Καραγιάννη – Λιούζα μαζί με το κείμενο που ακολουθεί και αναφέρεται στην Οικοκυρική Σχολή Γρεβενών:
«-ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ- Στα πλαίσια του προγράμματος του 2ου δημοτικού σχολείου Γρεβενών με τίτλο «ιστορία, πολιτισμός του τόπου μου», μου δίνεται η ευκαιρία να αναφέρω ότι στα Γρεβενά παλαιότερα, λειτουργούσε μια αξιόλογη, δυναμική σχολή, σημαντική για την προσφορά της τόσο στον τομέα της οικοκυρικής τέχνης, όσο και στον τόπο μας γενικότερα.
Δεν γνωρίζω το έτος ίδρυσης της σχολής αυτής, ούτε και το έτος κατάργησής της.
Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι το έτος 1948-1949 η μητέρα μου Θεοδώρα Καραγιάννη (το γένος Στεργιάδη) ήταν μαθήτρια της οικοκυρικής σχολής.
Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της μητέρας μου, η σχολή στεγαζόταν σ΄ ένα διώροφο κτίριο απέναντι από τα ΚΤΕΛ, κοντά στο ποτάμι. Στον επάνω όροφο στεγαζόταν η οικοκυρική σχολή με δασκάλα την κ. Σμαρώ …… και στον κάτω όροφο στεγαζόταν ο παιδικός σταθμός.
Το έτος 1949, η σχολή μεταφέρθηκε σε άλλο κτίριο κοντά στα παλιά ταχυδρομεία.
Στην οικοκυρική σχολή εκπαιδεύονταν τα κορίτσια στο κέντημα, στη ραπτική, στη μαγειρική τέχνη και όχι μόνο. Σημαντική ήταν η προσφορά βοήθειας της σχολής και σε άλλες δραστηριότητες της πόλης όπως δενδροφυτεύσεις, ανοικοδομήσεις ευαγών ιδρυμάτων, εκκλησιών κλπ. εξάλλου, είναι εμφανής, στη δεύτερη φωτογραφία η προσωπική εργασία των κοριτσιών της σχολής στην ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Γεωργίου (στο Βαρόσι) ύστερα από την ολοσχερή καταστροφή που υπέστη ο ναός λόγω πυρκαγιάς.
Παραθέτω, τρεις σημαντικές φωτογραφίες (από το προσωπικό αρχείο της μητέρας μου), όπου απεικονίζονται μαθήτριες της οικοκυρικής σχολής Γρεβενών κατά το έτος 1948-49.
Πρώτη φωτογραφία - μαθήτριες στην αίθουσα της σχολής με το κέντημά τους.
Δεύτερη φωτογραφία - μαθήτριες της σχολής σε προσωπική εργασία στην αναστήλωση του ναού Αγίου Γεωργίου.
Τρίτη φωτογραφία- η μητέρα μου με τη φίλη της σε ημερήσια εκδρομή της σχολής. Ευχαριστώ Μαρία Καραγιάννη-Λιούζα»
Την ευχαριστούμε πολύ και εμείς για μια ακόμα φορά…
Εδώ μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες τις κ. Μαρίας Καραγιάννη-Λιούζα
«Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου» |
||||