2ο Δημοτικό
Σχολείο Γρεβενών

Οικοσελίδα| Επικοινωνία

 Το σχολείο μας 
Ιστορικό  
Νέα-Ειδήσεις  2011, 2012
Φωτογραφίες
Προσωπικό
Σύλλογος Γονέων 
  Αρχική
  Οι τάξεις μας
Α'  τάξη
Β'  τάξη
Γ'  τάξη
Δ1'  τάξη  
Δ2'  τάξη
Ε1΄ τάξη   
Ε2΄ τάξη 
Στ΄ τάξη
 Δραστηριότητες

Γιορτή 28-10- 2011

Ευρωπαϊκά  Προγράμματα
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
Εκπαιδευτικές επισκέψεις
  Χρήσιμες Ιστοσελίδες
Link1
Link2
Link3

   Σχεδίαση ιστοσελίδας      12-9-2011

Αργύριος Καραλιόλιος

  Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης

 

           Δάσκαλος: Αργύρης Καραλιόλιος

Μαθητές: Ελισάβετ, Ιφιγένεια, Μαρίνος, Κώστας, Ζωή, Κική, Γιάννης, Μαρία, Χρήστος,  Δέσποινα, Στέργιος, Ιωάννα, Στέλλα, Ρέα, Θωμάς

 Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, μετά από συζήτηση, αποφάσισε στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης να πραγματοποιήσει μια δραστηριότητα σχετικά με την καταγραφή της ιστορίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών.

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και με αφορμή δραστηριότητα του μαθήματος "Αστραδενή" στη Γλώσσα, οι μαθητές έγραψαν τα παρακάτω για το σχολείο τους:

     Η Δέσποινα:

     "Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών βρίσκεται σε ένα κεντρικό δρόμο στη δυτική έξοδο της πόλης, κοντά στην κεντρική πλατεία και δίπλα στο ταχυδρομείο. Χτίστηκε πριν δεκαπέντε  χρόνια περίπου μετά το μεγάλο σεισμό που έγινε στην περιοχή μας. Στον ίδιο χώρο υπήρχε το παλιό  σχολείο που κρίθηκε ακατάλληλο μετά τον καταστροφικό σεισμό και στη θέση του έχτισαν καινούριο.

     Είναι μεγάλο, διώροφο, τσιμεντένιο κτίριο με σχήμα παραλληλόγραμμο. Οι εξωτερικοί τοίχοι του είναι βαμμένοι με ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η κόκκινη κεραμιδένια στέγη του που καλύπτει όλο το κτίριο. Μπροστά υπάρχει μια αρκετά μεγάλη αυλή στρωμένη με τσιμέντο. Ο περίβολος του σχολείου μας, που σε μερικά σημεία είναι αρκετά ψηλός, ψηλώνει ακόμη περισσότερο με μεγάλα σιδερένια κάγκελα. Στη βόρεια πλευρά της αυλής υπάρχουν κερκίδες και μερικά μικρά δεντράκια  που προσπαθούν να σπάσουν τη μονοτονία του τσιμέντου.

      Η κεντρική είσοδος του σχολείου είναι στη νότια πλευρά, ενώ για να μπεις στο εσωτερικό του σχολείου από τη μεγάλη σιδερένια πόρτα πρέπει ν' ανέβεις τέσσερα-πέντε σκαλοπάτια. Στο ισόγειο υπάρχει το κυλικείο, η αίθουσα της πρώτης τάξης, το γυμναστήριο και οι τουαλέτες. Στις δύο άκρες του διαδρόμου υπάρχουν οι σκάλες που σε οδηγούν στον 1ο όροφο. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται οι αίθουσες, τα γραφεία του διευθυντή και των δασκάλων. Στο δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται η τάξη μου, υπάρχουν τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας.

     Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι αρκετά ευρύχωρες, με μεγάλα παράθυρα και στολισμένες με πολύχρωμους πίνακες και ζωγραφιές των παιδιών. Θα έλεγα ότι είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σχολείο.

     Το σχολείο μου αρέσει πολύ και είμαι χαρούμενη που πηγαίνω εκεί κάθε πρωί. Παίζω με τους φίλους μου και τους  συμμαθητές μου ωραία παιχνίδια στο διάλειμμα. Περνώ ευχάριστα τις ώρες που βρίσκομαι εκεί και καμιά φορά σκέφτομαι ότι θα λυπηθώ πολύ όταν θα χρειαστεί να το αποχωριστώ."

     Ο Χρήστος:

     "Το σχολείο μου είναι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών. Βρίσκεται στην πόλη των Γρεβενών στην οδό Γ. Μπουσίου.

     Χτίστηκε στη θέση του παλιού Δημοτικού που γκρεμίστηκε λόγω του σεισμού του 1995.

     Μέχρι πέρσι ήταν στον ίδιο χώρο με το 60 Δημοτικό Σχολείο. Ευτυχώς όμως γίναν καινούρια σχολεία και το 6ο πήγε στην παλιά του θέση. Έτσι είμαστε πιο λίγοι και έχουμε περισσότερο χώρο για μάθημα και παιχνίδι.

      Είναι εξαθέσιο δημοτικό και έχει αρκετούς μαθητές.

     Έχει μεγάλη αυλή, με λίγα  δέντρα και πολλά σκαλοπάτια (κερκίδα). Η αυλή είναι φτιαγμένη από άσφαλτο και έχει κυλικείο μέσα στο σχολείο.

     Η κεντρική είσοδος του Σχολείου είναι με σκαλοπάτια γύρω - γύρω.

     Είναι χτισμένο με τούβλα και τσιμέντο, έχει τρεις ορόφους και εσωτερικές σκάλες με αίθουσες, επίσης τα γραφεία των δασκάλων, τα μπάνια και την έξοδο κινδύνου.

     Το σχολείο μ, αρέσει, είμαι χαρούμενος όταν πηγαίνω γιατί βρίσκω το δάσκαλό μου και την παρέα μου. Είναι το σχολείο που έμαθα να διαβάζω και να μαθαίνω χρήσιμα πράγματα για τη μόρφωσή μου."

      Η Μαρία:

     "Το 2ο Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται κοντά στην έξοδο της πόλης και δίπλα στο ταχυδρομείο. Είναι τσιμεντένιο. Έχει σχήμα παραλληλόγραμμο και χρώμα ανοιχτό κίτρινο. Επίσης έχει μια αυλή από άσφαλτο, πολλές κερκίδες και πανύψηλα δέντρα. Στο ισόγειό του είναι το κυλικείο, οι τουαλέτες και η πρώτη τάξη. Στον πρώτο όροφο είναι το γραφείο του διευθυντή, η δευτέρα, η τρίτη και η τετάρτη τάξη. Στο δεύτερο όροφο είναι οι δύο μεγαλύτερες τάξεις η πέμπτη και η έκτη τάξη.

     Οι τάξεις είναι πολύ βολικές και γεμάτες με ζωγραφιές παιδιών.

     Εγώ πάω στην τετάρτη τάξη και έχω δάσκαλο τον Αργύρη Καραλιόλιο.

     Μου αρέσει πολύ το σχολείο και δεν θέλω να τελειώσει."

        H Ελισάβετ:

        "Το σχολείο μου ονομάζεται 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών και βρίσκεται στα Γρεβενά. Ανακατασκευάστηκε το 1995 μετά το μεγάλο σεισμό. Πριν χτιστεί στη θέση του υπήρχε ο αλευρόμυλος του Αντρέα Μπούσιου. Η αυλή του ήταν χωμάτινη και είχε μεγάλα παράθυρα για να μπαίνει περισσότερο φως και να φωτίζονται καλύτερα οι τάξεις, αφού το φως των λαμπών ήταν λιγοστό.

        Είναι κατασκευασμένο με τούβλα και είναι σχετικά καινούριο. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο εντυπωσιακό στοιχείο, αλλά έχει μερικά μικρά δεντράκια που τουλάχιστον ομορφαίνουν την αυλή. Μόλις μπεις μέσα, στ' αριστερά θα δεις το κυλικείο και μια σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο. Στ' αριστερά βρίσκονται  οι μικρότερες τάξεις και μια άλλη σκάλα. Στον πρώτο όροφο στεγάζονται η τάξη μου μαζί με τις μεσαίες τάξεις και το γραφείο του διευθυντή. Στον δεύτερο όροφο θα συναντήσεις τις μεγαλύτερες τάξεις.

       Νιώθω μεγάλη χαρά όταν πηγαίνω στο σχολείο μου επειδή βλέπω τους φίλους μου. Οι αναμνήσεις μου είναι όταν πήγα για πρώτη φορά σ΄ αυτό το σχολείο και οι σχολικές γιορτές."

       Την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 οι μαθητές της τάξης έγραψαν την παρακάτω επιστολή που την έστειλαν με e-mail στην Δ΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου Χίου:

 

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών                                                               Γρεβενά, 15-11-2011

Οδός Γ. Μπουσίου 38                                      

Τηλ/φαξ 2462022511                                                                                 Προς τους μαθητές και μαθήτριες

e-mail: mail@2dim-greven.gre.sch.gr                                                            της Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού  

www. 2dim-greven.gre.sch.gr                                                                      Σχολείου Βροντάδου Χίου

            Φίλοι και Φίλες 

          Είμαστε οι μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του 2ου  Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών.  

          Ενθουσιαστήκαμε όταν μάθαμε ότι σας επιβράβευσαν με αυτό το βραβείο (την οικολογική σημαία). Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα και για το πώς καταφέρατε να πάρετε την οικολογική σημαία.

         Από πού πήρατε την αρχική πληροφορία; Ποιος ήταν ο αρμόδιος που σας  ενημέρωσε; Και τέλος ποιο ήταν το κίνητρο που σας οδήγησε να το κάνετε;

          Κάνατε ανακύκλωση στο σχολείο σας; Καθαρίσατε την πόλη και ανακυκλώσατε τα απορρίμματα; Τέλος είπατε στους υπεύθυνους του Δήμου να βάλουν κάδους ανακύκλωσης;

          Ελπίζουμε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας, επειδή αυτό  θα μας  έκανε πολύ χαρούμενους.

 

Σας ευχαριστούμε

Φιλικά

Οι μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης

του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου  2011 Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο η ιστορία του Σχολείου μου. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας σήμερα οι μαθητές ζωγράφισαν με τη φαντασία τους το παλιό διδακτίριο που κατεδαφίστηκε το 1995. Δείτε πώς...

 

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου  2011 Εκλογές πραγματοποίησαν σήμερα οι μαθητές της τάξης για την ανάδειξη του Συμβουλίου της τάξης. Εκλέχτηκαν:

Πρόεδρος ο Χρήστος, Γραμματέας ο Μαρίνος και Ταμίας ο Θωμάς

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2012 και Καλή Χρονιά. Την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα έκοψε σήμερα η τάξη μας. Οι τυχεροί που κέρδισαν το "φλουρί" για φέτος ήταν η Μαρία και ο Χρήστος. Και πάλι καλή χρονιά σε όλους... Δείτε εδώ φωτογραφίες..

 

Γρεβενά, 26-1-2012 Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο η ιστορία του Σχολείου μου. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, βρήκαμε στο αρχείο του Σχολείου μας πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1952 μέχρι σήμερα. Αυτές τις φωτογραφίες τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή και σταδιακά θα τις δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ όλα να γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr .

Αυτή τη φορά θα δημοσιοποιήσουμε φωτογραφίες που αναφέρονται στην ιστορία του κτιρίου. Από τις φωτογραφίες αυτές βλέπουμε ότι το πρώτο σχολείο (που σύμφωνα με μία πληροφορία ιδρύθηκε το 1925) ήταν διώροφο, χτισμένο με τούβλα (συμπαγή τούρκικα), αργότερα σοφατίστηκε, είχε μεγάλα παράθυρα, προσανατολισμό ίδιο με το σημερινό  (ανατολικό), θέρμανση με ξυλόσομπες και   κάποια χρονική περίοδο διέθετε έναν  πολύ όμορφο σχολικό κήπο.

http://2dim-greven.gre.sch.gr/diafora%20istorika.htm

 

Tο πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών με αφορμή το μάθημα της γλώσσας με τίτλο Ο εξάχρονος ήρωας της Νέας Ορλεάνης διοργάνωσε διαγωνισμό για το καλύτερο μαθητικό άρθρο της τάξης. Το διαγωνισμό κέρδισε η Ελισάβετ με το άρθρο που ακολουθεί. Το άρθρο της Ελισάβετ σας παρακαλούμε να το δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας και επιφυλασσόμαστε όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν να   κάνουμε μία επίσκεψη στο χώρο που τυπώνεται η εφημερίδα σας   

ΤΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΣΕ  ΚΡΙΣΗ 

Δυστυχώς, το  καμάρι  του  Δήμου  Γρεβενών,  το  Πολιτιστικό  Κέντρο,  έχει κλείσει   επειδή  ο  Δήμος  δεν  μπορεί  να  το  συντηρήσει.

Πριν  κλείσει, στο  αμφιθέατρό  του  παιζόταν  θεατρικές  παραστάσεις   από περιφερειακούς   και μη θιάσους καθώς και κινηματογραφικές ταινίες. Πολλές φορές, επίσης, γινόταν ομιλίες για κοινωνικά, οικονομικά και άλλα θέματα από ειδικούς. Πολιτιστικοί σύλλογοι (π.χ. Πίνδος) παρουσίαζαν τη δουλειά τους. Στον εξωτερικό χώρο διοργανώνονταν διάφορες εκδηλώσεις, όπως θεατρικά παιχνίδια με συνοδεία μουσικής, ομαδικές κατασκευές και άλλα. Τώρα, δυστυχώς,    όλ αυτά δεν μπορούν να γίνουν.

Γρεβενιώτες τι λέτε; Σε μια περίοδο κρίσης μπορεί ο πολιτισμός να δώσει διέξοδο;  

Η μαθήτρια του πρώτου τμήματος

της Τετάρτης Τάξης

του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Ελισάβετ

Γρεβενά, 22-2-2012 Σήμερα έγινε το αποκριάτικο πάρτι στην τάξη μας δείτε εδώ μερικές φωτογραφίες....

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών                            Γρεβενά, 23-2-2012

Δ1΄ τάξη

Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο η ιστορία του Σχολείου μου. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, βρήκαμε στο αρχείο του Σχολείου μας πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1952 μέχρι σήμερα. Αυτές τις φωτογραφίες τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή και σταδιακά θα τις δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ όλα να γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr. Θα χαιρόμαστε να φιλοξενήσουμε κάποιον από τους πρωταγωνιστές των φωτογραφιών αυτών στην τάξη μας και να συζητήσουμε μαζί του. (Σήμερα θα πρέπει να είναι από 42 έως 62 περίπου χρονών.)

Αυτή τη φορά θα δημοσιοποιήσουμε φωτογραφίες που αναφέρονται στις γυμναστικές επιδείξεις. Οι γυμναστικές επιδείξεις ήταν εκδήλωση όλων των σχολείων την περίοδο πριν από το 1940, αλλά και μετά το 1945. Το περιεχόμενό τους ήταν κυρίως αθλητικό, αλλά και χορευτικό. Από έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο μάθαμε ότι διατηρήθηκαν μέχρι το 1971-72, ίσως και το 1973.

Από τη μελέτη των φωτογραφιών που ακολουθούν διαπιστώνουμε ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών διοργάνωνε τέτοιες εκδηλώσεις σίγουρα την περίοδο από το 1949 μέχρι το 1970 περίπου. Τα πρώτα χρόνια οι εκδηλώσεις γίνονταν στο γήπεδο και αργότερα στο προαύλιο του Σχολείου (αυτό φαίνεται από τις φωτογραφίες).

Περιελάμβαναν παρέλαση μαθητικών τμημάτων, σουηδική γυμναστική με ακρίβεια δευτερολέπτου, αθλητικούς αγώνες στίβου και χορούς. Όλοι φορούσαν λευκά, κοντά παντελονάκια και άσπρα παπούτσια τα αγόρια, λευκές συνήθως φούστες και μπλουζάκια τα κορίτσια. Το βηματισμό έδιναν κάποιοι μαθητές που πρώτα είχαν ασκηθεί στο ταμπούρλο και στην τρομπέτα ή οι δάσκαλοι με τη σφυρίχτρα και το χαρακτηριστικό έν δύο, εν - δυο.

Τα χρόνια εκείνα ήταν μια γιορτή για όλους τους κατοίκους των Γρεβενών. Δεν ερχόταν μόνο οι συγγενείς και οι φίλοι, αλλά το σύνολο των κατοίκων (αυτό φαίνεται σε αρκετές φωτογραφίες). Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της φιλότιμης προσπάθειας των δασκάλων και του ζήλου των μαθητών. Στο κέντρο υπήρχε ένα τραπέζι με τους επισήμους. Ο δήμαρχος, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, ο επιθεωρητής εκπαίδευσης κ.ά. Τα παραγγέλματα τα έδιναν οι δάσκαλοι και  οι μαθητές εκτελούσαν όλοι με εντυπωσιακή ακρίβεια ασκήσεις ακριβείας, όπως αναπηδήσεις, εκτάσεις, ανατάσεις των χεριών, κλίση της κεφαλής αριστερά, δεξιά, πρηνηδόν και πολλές άλλες. Πολύ γέλιο προκαλούσαν οι τσουβαλοδρομίες (τρέξιμο με τσουβάλι), οι αυγοδρομίες (τρέξιμο με ένα κουτάλι στο στόμα και ένα αυγό μέσα στο κουτάλι) και τα βατραχάκια (Δεν είμαστε σίγουροι αν λεγόταν έτσι. Ένας μαθητής κρατούσε τα πόδια του άλλου και προχωρούσε με τα χέρια.)  Βέβαια φωτογραφίες με τα προαναφερόμενα παιχνίδια δεν υπάρχουν που σημαίνει ότι ίσως και να μην  ήταν στο πρόγραμμα του 2ου Δημοτικού.

Από την παρατήρηση των φωτογραφιών προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση στους μαθητές και τα παρακάτω:

1. Η ακρίβεια στην εκτέλεση των ασκήσεων.

2. Το ότι όλοι οι μαθητές και μαθήτριες είναι αδύνατοι (ζήτημα διατροφής).

3. Πως σε μερικές φωτογραφίες οι μαθητές και μαθήτριες είναι ξυπόλητοι.

4. Το γεγονός ότι από το Σχολείο φαινόταν η Ευαγγελίστρια (σήμερα φαίνονται μόνο οι πολυκατοικίες) και ο παλιός μύλος του Αναγνώστου.

5. Η αραιή δόμηση με μονοκατοικίες.

      Τις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε εδώ: http://2dim-greven.gre.sch.gr/gymnastikes%20epideikseis.htm

 

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών                            Γρεβενά, 1-3-2012

Δ1΄ τάξη

Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο η ιστορία του Σχολείου μου. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, βρήκαμε στο αρχείο του Σχολείου μας πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1952 μέχρι σήμερα. Αυτές τις φωτογραφίες τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή και σταδιακά θα τις δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ όλα να γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr. Θα χαρούμε πολύ να φιλοξενήσουμε κάποιον από τους πρωταγωνιστές των φωτογραφιών αυτών στην τάξη μας και να συζητήσουμε μαζί του. (Ειδικά το σημαιοφόρο και τους παραστάτες του 1958.)

Αυτή τη φορά θα δημοσιοποιήσουμε φωτογραφίες που αναφέρονται στις παρελάσεις. Οι παρελάσεις πραγματοποιούνταν στις εθνικές εορτές 28 Οκτωβρίου, 25 Μαρτίου και στην απελευθέρωση της πόλης στις 13 Οκτωβρίου.

Από τη μελέτη των φωτογραφιών που ακολουθούν, διαπιστώνουμε ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών συμμετείχε σ αυτές τις παρελάσεις. Τα πρώτα χρόνια οι παρελάσεις  γίνονταν στον αυτοκινητόδρομο που υπήρχε πάνω από την πλατεία Αιμιλιανού (σήμερα είναι πεζόδρομος). Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές το γεγονός ότι οι ίδιοι οι μαθητές αποτελούσαν την μπάντα που έδινε το ρυθμό στο βήμα παίζοντας τύμπανα και τρομπέτες. Επίσης εντύπωση προκάλεσε και η άψογη εμφάνιση και ο τέλειος συγχρονισμός των μαθητών και μαθητριών, καθώς και η εικόνα της πλατείας, χωρίς τις πολυκατοικίες που υπάρχουν σήμερα, και των γύρω απ αυτήν καταστημάτων. Ακόμη παρατηρήσαμε ότι το μακεδονικό μας απασχολούσε από παλαιότερα (επιγραφή σε φωτογραφία ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ), ότι η φορά της παρέλασης άλλαζε και γινόταν άλλοτε προς την ανατολή και άλλοτε προς τη δύση.

Τις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε εδώ: http://2dim-greven.gre.sch.gr/parelaseis.htm

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2012 Από την  κ. Μαρία Καραγιάννη-Λιούζα  πήραμε και δημοσιεύουμε την προσωπική της, ΑΞΕΧΑΣΤΗ,  μιας εκδρομής ...........,  καθώςτότε ήταν μαθήτρια  της τρίτης τάξης του Β΄ Δημοτικού. Μπορείτε να τη διαβάσετε στο ....  http://2dim-greven.gre.sch.gr/diafora%20istorika.htm Την ευχαριστούμε πολύ..... Η επιστολή της διαβάστηκε σε όλες τις τάξεις του σχολείου....

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών                            Γρεβενά, 8-3-2012

Δ1΄ τάξη 

          Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο η ιστορία του Σχολείου μου. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, βρήκαμε στο αρχείο του Σχολείου μας πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1952 μέχρι σήμερα. Αυτές τις φωτογραφίες τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή και σταδιακά θα τις δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ όλα να γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr. Θα χαρούμε πολύ να φιλοξενήσουμε κάποιον από τους πρωταγωνιστές των φωτογραφιών αυτών στην τάξη μας και να συζητήσουμε μαζί του.

             Αυτή τη φορά θα δημοσιοποιήσουμε φωτογραφίες που αναφέρονται στις σχολικές εκδρομές. Οι εκδρομές είναι σίγουρα η πιο ευχάριστη σχολική εμπειρία. Δυστυχώς στο αρχείο μας υπάρχουν πολύ λίγες φωτογραφίες από σχολικές εκδρομές. Για την ακρίβεια τέσσερις ή πέντε, αν υποθέσουμε ότι και η σπάνια φωτογραφία του Μοναστηριού της Ζάβορδας (αν είναι το Μοναστήρι της Ζάβορδας αυτό) τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας σχολικής εκδρομής στα Μετέωρα πιθανότατα, και η  πέμπτη πρόκειται για φωτογραφία  της  κ. Μαρίας Καραγιάννη-Λιούζα (την ευχαριστούμε πολύ για άλλη μια φορά) από τη σχολική εκδρομή του Μαΐου του 1960 στο εκκλησάκι του Αη-Θανάση που βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Μεσολάκκου (Ζγκοστ).

Η εκδρομή περιγράφεται από την ίδια στο  ....  http://2dim-greven.gre.sch.gr/diafora%20istorika.htm (εδώ θα δείτε και φωτογραφίες). Την ευχαριστούμε πολύ..... Η επιστολή της διαβάστηκε σε όλες τις τάξεις του σχολείου....

 

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012  Στα πλαίσια του μαθήματος της γλώσσας  "ο Κεραμιδοτρέχαλος" η ομάδα της Ιωάννας, Στέλλας, Γιάννη, Δέσποινας και Κικής έγραψαν το θεατρικό σκετς με τίτλο "η Κοκκινολυκίτσα" που όμως δυστυχώς δεν παίχτηκε ποτέ... Μπορείτε να το δείτε εδώ....

 Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 Σήμερα η Ρούλα  Καραγιάννη Λιούζα μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα με τις δύο αυτές φωτογραφίες (την ευχαριστούμε πάρα πολύ...)

http://2dim-greven.gre.sch.gr/diafora%20istorika.htm

"στα πλαίσια των σχολικών εκδρομών σας στέλνω μία φωτογραφία μαθητριών της πέμπτης τάξης του δημοτικού σχολείου Γρεβενών  καθώς χόρευαν με τη δασκάλα τους, την κ.Μαλτέζου, σε μια  μαθητική εκδρομή στην τοποθεσία μύλο Μπούσιου, κατά το έτος 1960.

       Στέλνω και μια ακόμη φωτογραφία με μαθητές της δευτέρας ή τρίτης τάξης του δημοτικού με το δάσκαλό τους κ.Κατσάνο, στο προαύλιο του σχολείου, έτους 1958.

        Επίσης, θέλω ν΄αναφέρω κάτι πολύ  σημαντικό για την ιστορία του σχολείου μου.

        Το β΄δημοτικό, είχε  αναγνωρισθεί ως πρότυπο δημοτικό σχολείο των Γρεβενών διότι εφήρμοζε τη μέθοδο ντεκρολί.

 Η κ. Μαλτέζου δίδασκε τη μέθοδο αυτή, ως μετεκπαιδευμένη στο εξωτερικό."

 

Ρούλα  Καραγιάννη Λιούζα

[υπάλληλος Περιφ/κής Ενότητας Γρεβενών -τηλ. 2462076073]  

 

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών                            Γρεβενά, 16-3-2012

                     Δ1΄ τάξη 

Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο η ιστορία του Σχολείου μου. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, μερικοί συμπολίτες μας που στο παρελθόν υπήρξαν μαθητές ή δάσκαλοι του Σχολείου μας, αλλά και άλλοι Γρεβενιώτες, μας έστειλαν πληροφορίες και φωτογραφίες που αναφέρονται στην ιστορία του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Αυτές τις πληροφορίες και φωτογραφίες θα δημοσιοποιήσουμε σήμερα, με σκοπό πρώτα απ όλα να γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr.

Αφού πρώτα τους ευχαριστήσουμε όλους πάρα πολύ για το ενδιαφέρον τους και ξεκινώντας από τον πρώην Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παπανικολάου (υπήρξε μαθητής του Σχολείου μας το 1948)  που μας έδωσε την πληροφορία ότι Διευθυντής του Σχολείου μας το 1948 ήταν ο κ. Παπαθανασίου Μιλτιάδης από τη Σαμαρίνα. Η κ. Καραγιάννη Λιούζα Μαρία (υπήρξε μαθήτρια του Σχολείου μας) μας έστειλε τις παρακάτω πληροφορίες μαζί με δύο φωτογραφίες: Στα πλαίσια των σχολικών εκδρομών σας στέλνω μία φωτογραφία μαθητριών της πέμπτης τάξης του  δημοτικού σχολείου Γρεβενών  καθώς χόρευαν με τη δασκάλα τους, την κ.Μαλτέζου, σε μια  μαθητική εκδρομή στην τοποθεσία μύλο Μπούσιου, κατά το έτος 1960.

Στέλνω και μια ακόμη φωτογραφία με μαθητές της δευτέρας ή τρίτης τάξης του δημοτικού με το δάσκαλό τους κ. Κατσάνο, στο προαύλιο του σχολείου, έτους 1958.

Επίσης, θέλω ν  αναφέρω κάτι πολύ  σημαντικό για την ιστορία του σχολείου μου.

Το 2ο Δημοτικό, είχε  αναγνωρισθεί ως πρότυπο δημοτικό σχολείο των Γρεβενών διότι εφήρμοζε τη μέθοδο Ντεκρολί.

 Η κ. Μαλτέζου δίδασκε τη μέθοδο αυτή, ως μετεκπαιδευμένη στο εξωτερικό.

(Το κείμενο με φωτογραφίες υπάρχει και παραπάνω.)

Επίσης κ. Καραγιάννη Λιούζα Μαρία, για μια ακόμη φορά, μας έστειλε τρεις φωτογραφίες από το αρχείο της κ. Παπαιωάννου - Στεργιάδου Αθανασίας (την ευχαριστούμε πάρα πολύ). 

Συγκεκριμένα, στην πρώτη φωτογραφία απαγγέλνει το ποίημα η ίδια (η κ. Παπαιωάννου - Στεργιάδου Αθανασία) την 25η  Μαρτίου 1953, όταν ήταν στην α΄δημοτικού.

Στην τρίτη επάνω με τους συμμαθητές της και το δάσκαλό τους κ. Παπαθανασίου το έτος 1956 ή 57.

Στη δεύτερη φωτογραφία, κάπου είναι  ο αδερφός της, μπροστά από τη μαθητική εστία συσσιτίου το έτος  1954 ή 55.

Ο πρώην Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γούλιας Μιχάλης (υπήρξε δάσκαλος του Σχολείου μας το 1964) μας έστειλε μία φωτογραφία από γυμναστικές επιδείξεις του 1964,

στην οποία εικονίζονται ο ιερέας της Ευαγγελίστριας Παπα Καραλής (κ. Δημήτρης Καραλής), στη μέση ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Παπαθανασίου Μιλτιάδης και δεξιά ο δάσκαλος του Σχολείου κ. Μιχάλης Γούλιας. Ο κ. Τάκης Τζήκας μας είπε ότι στην ίδια φωτογραφία εικονίζονται καθιστοί από αριστερά η μαμή κ. Σμαρώ και δίπλα της ο κ. Στέργιος Παπαϊωάννου. Επίσης ο ίδιος μας είπε ότι σε προηγούμενη φωτογραφία που δημοσιεύσαμε από εκδρομή στα Μετέωρα, τότε Διευθυντής του Σχολείου ήταν ο κ. Αθανάσιος Δούμας. (Τους ευχαριστούμε πολύ!)

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γρεβενών κ. Ανδρέας Τόσκας μας είπε ότι στη φωτογραφία από την εκδρομή στα Μετέωρα, αριστερά είναι ο παππούς του, δάσκαλος κ. Ιωάννης Τόσκας. (Τον ευχαριστούμε πολύ!)

Μαζί μας επικοινώνησε και ο κ. Γιάννης Μήτσιος (Δημοσιογράφος και Πολιτικός Επιστήμονας)  http://www.mitsios.gr/ που στο παρελθόν υπήρξε μαθητής του Σχολείου μας. Στο μήνυμά του μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι έχει  συγκινηθεί τελευταία με το 2ο  Δημοτικό Σχολείο και τις φωτογραφίες, του ήρθαν οι θύμησες του πρώτου του σχολείου όπως ήταν πριν το σεισμό που έπεσε και εκφράζει τα  θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθειά μας, ενώ μας δηλώνει πως είναι πρόθυμος να κάνει  ότι μπορεί από πλευράς του για να μας βοηθήσει. (Τον ευχαριστούμε πολύ!)

 Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας σήμερα επισκεφτήκαμε το Δήμαρχο Γρεβενών  κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη, προκειμένου να τον ενημερώσουμε σχετικά με την πορεία της δραστηριότητάς μας και παράλληλα να ζητήσουμε τη βοήθειά του. Έτσι μεταξύ των άλλων  ζητήσαμε από τον κ.  Δήμαρχο τα παρακάτω:

1.     Να χρηματοδοτήσει ο Δήμος Γρεβενών την έκδοση λευκώματος  ή βιβλίου με τις φωτογραφίες που έχουμε συγκεντρώσει και την ιστορία που έχουμε καταγράψει.

2.     Τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του Σχολείου μας, κυρίως σε ότι αφορά τις νέες τεχνολογίες και τα πολυμέσα.

 Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους και ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες του  Δήμου από τον Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Παρασκευαΐδη, ενώ είχαν την ευκαιρία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητήσουν με το Δήμαρχο κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη. Ο πρόεδρος της τάξης, ο Χρήστος, διάβασε έγγραφο με τα αιτήματα των μαθητών, μαζί με ευχαριστήριο για τις πολύ καλές παιδικές αποκριάτικες εκδηλώσεις. (Τους ευχαριστούμε πολύ για την υποδοχή και την άψογη φιλοξενία!)

Την ίδια μέρα επισκεφτήκαμε και το τυπογραφείο της εφημερίδας Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας www.fora.gr/chronika/, όπου μας υποδέχτηκε ένας πρώην μαθητής του Σχολείου μας ο δημοσιογράφος και συντάκτης της εφημερίδας κ. Παπαβασιλείου Αντώνης. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά για τη διαδικασία έκδοσης μιας εφημερίδας, επίσης να αναφέρουμε ότι ο κ. Αντώνης Παπαβασιλείου μας έδωσε και δύο φωτογραφίες από τις γυμναστικές  επιδείξεις του 1975 ή 1976. (Τον ευχαριστούμε πολύ για τις φωτογραφίες, την υποδοχή και την άψογη φιλοξενία!) Δείτε εδώ τις φωτογραφίες http://2dim-greven.gre.sch.gr/diafora%20istorika.htm

 

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τις δύο επισκέψεις....

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 O κ. Χρήστος Μίμης, δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του STAR FM http://www.star-fm.gr/, μας έστειλε ένα μήνυμα στο οποίο μας γράφει ότι: "ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΜΗΣ) ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ Η ΙΩΑΝΝΑ ΚΙΤΤΑ Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ." Τον ευχαριστούμε πολύ!

Τρίτη, 20  Μαρτίου 2012  Από τον κ. ΓΚΟΥΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟ πήραμε χτες το παρακάτω μήνυμα. "Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπεις συμμαθητές και το εαυτό σου σε φωτογραφίες της θητείας στο ΥΠΕΡΟΧΟ 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών. Στη φωτογραφία είναι η 6η Δημοτικού με δάσκαλο τον τότε Διευθυντή κ. Κοσμιδη χρονιά 69-70. Έφυγα από τα Γρεβενά το 1974. Σπούδασα μαθηματικός και βρίσκομαι στη Ζάκυνθο από το 1997 είμαι παντρεμένος με την Νηπιαγωγό Αλεξ. ΚΑΤΣΑΙΤΟΥ που δουλεύει στο Κερί Ζακύνθου και είναι αιρετός στη Ζάκυνθο.

Με εκτίμηση και στη διάθεση σας

ΓΚΟΥΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

(Με κόκκινο κύκλο στη φωτογραφία ο κ. Γκούγιας θεόδωρος...)

 

Ο κ. ΓΚΟΥΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ το απόγευμα μας έστειλε και νέο μήνυμα: "

Στην ίδια τάξη ήταν και ο πρώην δήμαρχος Αθανάσιος Ζιωγας    ο Καντάρης Λεοναρδος κλπ. Σε κάποια φωτογραφία αναγνώρισα τον εξαίρετο δάσκαλο Χρήστο Βαταλάχο που ο γιος του Ανδρέας ήταν στην ίδια τάξη με εμένα. Το κτήριο που υπάρχει σε κάποιες φωτο το πρόλαβα να σερβίρεται γάλα το πρωί σε παιδία άπορα. Επίσης δάσκαλος ήταν ο πατέρας του Ανδρέα Τόσκα κ Πασχάλης Τόσκας τον είχα στη 2α δημοτικού. Την κα Μαλτέζου την είχα 1η και 3η δημοτικού εξαιρετική και μιλούσε πολύ καλά γαλλικά.....

Ότι άλλο στην διάθεση σας..."

Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ!

 

Τρίτη, 20  Μαρτίου 2012 Από την κ. Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα πήραμε χτες το παρακάτω μήνυμα: "Στο προσωπικό μου αρχείο, προς μεγάλη μου χαρά, βρέθηκε  ακόμη μία φωτογραφία  της αξέχαστης εκδρομής στο εκκλησάκι όπου απεικονίζονται  η Ρούλα [αυτοπροσώπως], η Τασούλα, ο αδερφός της , η  Κούλα και .το ριγέ κιλιμάκι μου!

Παρακαλώ, αν μπορείτε, να την επισυνάψετε  στο κείμενο που σας έχω ήδη στείλει.

 

Ευχαριστώ

Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα"

Κι εμείς την ευχαριστούμε πολύ!

O κ. Χρήστος Μίμης, δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του STAR FM http://www.star-fm.gr/, μας έστειλε ένα μήνυμα στο οποίο μας γράφει ότι: Στην πρώτη  φωτογραφία του Παπαβασιλείου, μπροστά είμαι εγώ (Χρήστος Μίμης) και ακριβώς δίπλα μου η Ιωάννα Κίττα η οδοντίατρος. Τον ευχαριστούμε πολύ!

 

 

 Από τον κ. ΓΚΟΥΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟ πήραμε χτες το παρακάτω μήνυμα. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπεις συμμαθητές και το εαυτό σου σε φωτογραφίες της θητείας στο ΥΠΕΡΟΧΟ 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών. Στη φωτογραφία είναι η 6η Δημοτικού με δάσκαλο τον τότε Διευθυντή κ. Κοσμιδη χρονιά 69-70. Έφυγα από τα Γρεβενά το 1974. Σπούδασα μαθηματικός και βρίσκομαι στη Ζάκυνθο από το 1997 είμαι παντρεμένος με την Νηπιαγωγό Αλεξ. ΚΑΤΣΑΙΤΟΥ που δουλεύει στο Κερί Ζακύνθου και είναι αιρετός στη Ζάκυνθο.

Με εκτίμηση και στη διάθεση σας

ΓΚΟΥΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

(Με κόκκινο κύκλο στη φωτογραφία ο κ. Γκούγιας θεόδωρος...)

 

Ο κ. ΓΚΟΥΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ το απόγευμα μας έστειλε και νέο μήνυμα: "

Στην ίδια τάξη ήταν και ο πρώην δήμαρχος Αθανάσιος Ζιώγας ο Καντάρης Λεονάρδος κλπ. Σε κάποια φωτογραφία αναγνώρισα τον εξαίρετο δάσκαλο Χρήστο Βαταλάχο που ο γιος του Ανδρέας ήταν στην ίδια τάξη με εμένα. Το κτήριο που υπάρχει σε κάποιες φωτο το πρόλαβα να σερβίρεται γάλα το πρωί σε παιδιά άπορα. Επίσης δάσκαλος ήταν ο πατέρας του Ανδρέα Τόσκα κ. Πασχάλης Τόσκας, τον είχα στη 2α δημοτικού. Την κα Μαλτέζου την είχα 1η και 3η δημοτικού εξαιρετική και μιλούσε πολύ καλά γαλλικά.....

Ότι άλλο στην διάθεση σας..."

Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ!

 

Από την κ. Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα, επίσης, πήραμε χτες το παρακάτω μήνυμα: "Στο προσωπικό μου αρχείο, προς μεγάλη μου χαρά, βρέθηκε ακόμη μία φωτογραφία της αξέχαστης εκδρομής στο εκκλησάκι όπου απεικονίζονται η Ρούλα (αυτοπροσώπως), η Τασούλα, ο αδερφός της , η Κούλα και .το ριγέ κιλιμάκι μου!

Παρακαλώ, αν μπορείτε, να την επισυνάψετε στο κείμενο που σας έχω ήδη στείλει.

Ευχαριστώ

Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα

 

Κι εμείς την ευχαριστούμε πολύ!

 

 

Ο κ. Γιάννης Τόσκας μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα: "Συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη προσπάθεια για την ιστορία του Β' δημοτικού σχολείου. Έζησα κι εγώ στη ζεστή αγκαλιά του την περίοδο 1967-1973.. (είμαι ο αδερφός του Ανδρέα Τόσκα, ΓΓ στο Δήμο Γρεβενών/ είμαστε δισέγγονα, εγγόνια και παιδιά δασκάλων).   Στέλνω μια φωτογραφία της Δ' τάξης από τις αποκριές, Φεβρουάριος 1971 (με το παλτό!) με το δάσκαλό μας κ. Δημ. Μαρκόπουλο. Διακρίνονται όλοι οι συμμαθητές μας, με πολλούς από τους οποίους σήμερα κάνω παρέα και είμαστε καλοί φίλοι. Αν χρειαστεί, γράφω και ονόματα. Στα Γρεβενά έχω πολλές ακόμη φωτογραφίες από το σχολείο.."

Χαιρετίσματα
       Γιάννης Τόσκας

Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ!

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών                            Γρεβενά, 22-3-2012

Δ1΄ τάξη

 

 

Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο η ιστορία του Σχολείου μου. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, βρήκαμε στο αρχείο του Σχολείου μας πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1952 μέχρι σήμερα. Αυτές τις φωτογραφίες τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή και σταδιακά θα τις δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ όλα να γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr.

Αυτή τη φορά και με αφορμή την γιορτή της 25ης  Μαρτίου, θα δημοσιοποιήσουμε φωτογραφίες που αναφέρονται στις σχολικές γιορτές.  Από τη μελέτη των φωτογραφιών που ακολουθούν,  διαπιστώνουμε ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών διοργάνωνε πανέμορφες σχολικές γιορτές, παρά τα λιγοστά μέσα της εποχής, χάρη στο μεράκι των δασκάλων και την  μεγάλη προσπάθεια μαθητών και γονιών.  Οι εκδηλώσεις διοργανώνονταν, πιθανότατα, σε μια μεγάλη (διπλή) αίθουσα του Σχολείου. Οι εκδηλώσεις, όπως και σήμερα ήταν εθνικές, θρησκευτικές και ίσως κάποιες στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Αυτές ήταν η 25η Μαρτίου, η 28η Οκτωβρίου, τα Χριστούγεννα,  των Τριών Ιεραρχών, οι απόκριες και οι γυμναστικές επιδείξεις.

Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν τα πολύ ωραία σκηνικά και κοστούμια, καθώς και η φωτογραφία από τα κάλαντα του 1954.

Περισσότερα,  μαζί με φωτογραφίες μπορείτε να  βρείτε   στο: http://2dim-greven.gre.sch.gr/sxolikes%20giortes.htm

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών                            Γρεβενά, 29-3-2012

          Δ1΄ τάξη 

Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο η ιστορία του Σχολείου μου. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, βρήκαμε στο αρχείο του Σχολείου μας πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1952 μέχρι σήμερα. Αυτές τις φωτογραφίες τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή και σταδιακά θα τις δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ όλα να γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr.

Αυτή τη φορά θα δημοσιοποιήσουμε τρεις φωτογραφίες που αναφέρονται σε εκδηλώσεις που έγιναν στο παρελθόν στο σχολείο μας και μία στην οποία φαίνεται ο χώρος των εκδηλώσεων. Η  δεύτερη και η τρίτη φωτογραφία είναι από δύο παιδαγωγικά συνέδρια που έγιναν στο σχολείο μας το ένα στις 14-10-1953 και το άλλο στις 12-10-1957 (άλλες δύο φωτογραφίες με ίδιο περιεχόμενο μας έστειλε ο κ. Αθανάσιος Νικολάου). Η πρώτη φωτογραφία  είναι από κάποια άλλη εκδήλωση που δεν καταλάβαμε το περιεχόμενό της (τα δύο κοριτσάκια στη μέση κρατούν ένα στεφάνι). Η τέταρτη φωτογραφία δείχνει τις δύο αίθουσες που ενώνονταν και γίνονταν εκεί οι εκδηλώσεις του σχολείου. Από τη μελέτη των φωτογραφιών που ακολουθούν,  διαπιστώνουμε ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών διοργάνωνε και άλλες εκδηλώσεις με ευρύτερο περιεχόμενο. (Μια αναλυτική περιγραφή αυτών των εκδηλώσεων μπορείτε να διαβάσετε στο κείμενο που ακολουθεί παρακάτω από την κ. Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα). Επίσης παρατηρήσαμε πως το σχολείο μας μέχρι το 1953 δεν ήταν σοβατισμένο, ενώ το 1957 ήταν σοβατισμένο. Άρα θα σοβατίστηκε το διάστημα 1953-1957. Εδώ να αναφέρουμε και μια πολύ σημαντική προφορική μαρτυρία που μας έδωσε ο κ. Απόστολος Πήχας. Μας είπε ότι: Το παλιό σχολείο  είχε είσοδο από πίσω (δυτικά). Οι Ιταλοί κατακτητές που είχαν εγκατασταθεί στο κτίριο,  για λόγους ασφαλείας είχαν τοποθετήσει στην μπροστινή (ανατολική) πλευρά σιδερένια Π (για σκάλα), τα οποία αφαιρέθηκαν μετά και γι αυτό το κτίριο σοβατίστηκε. Μετά το 1970 άλλαξαν την είσοδο και την έκανα μπροστά (ανατολικά). Αυτό όμως επηρέασε τη στατικότητα του κτιρίου και γι αυτό κατέρρευσε από το σεισμό του 1995.

 Ακόμη σήμερα θα δημοσιοποιήσουμε τα μηνύματα  φίλων μας που παρελθόν υπήρξαν μαθητές ή δάσκαλοι του Σχολείου μας:

Από την κ. Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα, επίσης, πήραμε στις 22 Μαρτίου το παρακάτω μήνυμα: Από το προσωπικό μου αρχείο,  σας στέλνω το έλεγχό μου (γ΄τάξης σχολ. έτους 1959-60) όχι τόσο για τους βαθμούς μου όσο για την επιγραφή του σχολείου μας  ως πρότυπον.

 

Επίσης, σας στέλνω και τρεις φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της κ. Κατσουγιάννη-Μπαλντούμη Δέσποινας όπου απεικονίζεται στην παρέλαση (1962), στο προαύλιο του σχολείου με τη δασκάλα τους κ. Μητάκου με και με τα ενδεικτικά στα χέρια (1957) και στην εκδρομή στην τοποθεσία Εμίν πηγάδι (Μάιος1959).

 

Ευχαριστώ

Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα

Κι εμείς  ευχαριστούμε πολύ την κ. Κατσουγιάννη-Μπαλντούμη Δέσποινα και την κ. Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα!

Επίσης από την κ. Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα πήραμε στις 22 Μαρτίου το παρακάτω μήνυμα:  

 Αγαπημένο μου, Β΄Δημοτικό!

Μέσα από τις μαθητικές μου αναμνήσεις, νοιώθω υποχρέωση να βοηθήσω το πρώτο τμήμα της Δ΄τάξης και όλους τους δασκάλους του Β΄Δημοτικού  Σχολείου Γρεβενών στη τόσο αξιόλογη προσπάθειά τους γύρω από την  ιστορία του σχολείου μου.  

    Ήμουν μαθήτρια του Β΄Δημοτικού, κατά τις  σχολικές περιόδους1957-58 έως 1962-63.

Στην πρώτη τάξη είχα δασκάλα την κ.Ζωζώ Μητάκου, στη δευτέρα την κ. Άννα Κατσάνου, στην τρίτη τον κ. Μήτσιου Νικόλαο (και κατά διαστήματα άλλους τρεις), στην Τετάρτη τον κ... Κατσάνο, στην πέμπτη τον κ. Δούμα και στην έκτη τον κ. Μιλτιάδη Παπαθανασίου.

Το σχολείο ήταν διώροφο, μακρόστενο με μεγάλα παράθυρα. Η είσοδός του, ήταν από την πίσω πλευρά του σχολείου. Στο ισόγειο υπήρχαν δύο μεγάλες αίθουσες για την πρώτη και δεύτερη τάξη. Υπήρχε και μία μικρότερη αίθουσα για το νηπιαγωγείο του β΄ δημοτικού. Νηπιαγωγός, αν θυμάμαι καλά, ήταν η σύζυγος του δασκάλου Παπανικολάου Ευάγγελου. Πιο πίσω ήταν αποθηκευτικοί χώροι.

Στον επάνω όροφο ανεβαίναμε από μια μεγάλη τσιμεντένια εξωτερική σκάλα. Στον, ως άνω, όροφο υπήρχε, ένας μεγάλος-φαρδύς διάδρομος (χωλ) όπου κάναμε προσευχή όλα τα παιδιά κατά τους χειμερινούς μήνες, επίσης, ένα αρκετά μεγάλο γραφείο (του Δ/ντή), δύο πολύ μεγάλες ευάερες - ηλιόλουστες αίθουσες για την πέμπτη και έκτη τάξη, άλλες δύο μικρότερες στο βάθος για την τρίτη και τετάρτη τάξη.

Οι δύο μεγάλες αίθουσες διαχωρίζονταν μεταξύ τους με ξύλινες μεγάλες πόρτες, οι οποίες άνοιγαν διάπλατα όταν γίνονταν σχολικές γιορτές, και όχι μόνο.

Εδώ σημειώνω κάτι αξιόλογο. Η μία αίθουσα είχε μόνιμη θεατρική σκηνή η οποία άνοιγε όταν γινόντουσαν σχολικές γιορτές και δεν ήταν λίγες . 28ης Οκτωβρίου, γιορτές Χριστουγέννων, τριών Ιεραρχών,  25ης Μαρτίου και οι πιο διασκεδαστικές-χιουμοριστικές του Ιουνίου με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς. Οι δύο μεγάλες αίθουσες γέμιζαν ασφυκτικά με πλήθος κόσμου που απολάμβανε με  δέος και χαρά  τις ανεπανάληπτες αυτές σχολικές γιορτές.

Αναφέρω πιο πάνω και όχι μόνο . και συμπληρώνω. Οι δύο αίθουσες δεν άνοιγαν μόνο για τις σχολικές γιορτές άνοιγαν και για πολιτιστικές, κοινωνικές εκδηλώσεις της πόλης των Γρεβενών, όπως συνέδρια, ομιλίες [ιατρικών και άλλων θεμάτων] ,ως επίσης και για  χοροεσπερίδες στις γιορτές των Χριστουγέννων ή της αποκριάς.

Η θέρμανση του σχολείου γινόταν με ξυλόσομπες. Κάθε αίθουσα είχε τη δική της θερμάστρα. Στις αρχές της σχολικής χρονιάς βοηθούσαμε όλα τα παιδιά ν αποθηκεύσουμε τα ξύλα στην αποθήκη.

Το σχολείο μας διέθετε και επιστάτη τον κ. Θανάση Ο επιστάτης φρόντιζε για την καθαριότητα του σχολείου, για το άναμμα των θερμαστρών και γενικά για κάθε είδους τεχνικής  δουλειάς.

Στην βόρεια πλευρά του σχολείου υπήρχαν  δύο τουαλέτες και παραδίπλα δύο τσιμεντένιες βρύσες για την καθαριότητα και το ξεδίψασμα των παιδιών.

Παραδίπλα στο σχολείο υπήρχε η μαθητική εστία. Κάθε πρωί, φροντίζαμε όλα τα παιδιά να έχουμε μαζί μας  ένα κύπελλο τσίγκινο, μια κούπα δηλαδή, για να πίνουμε το γάλα ζεστό-καυτό που μας μοιράζανε στο καθημερινό συσσίτιο. Δεν ξεχνούσαμε όμως να έχουμε μαζί μας και μια φέτα ψωμί για να φάμε το .τόοοσο. νόστιμο (τρίγωνο) κίτρινο τυρί που μας προσφέρανε μαζί με το γάλα.

Ο  προαύλιος χώρος του σχολείου μας ήταν πολύ μεγάλος. Είχε συρμάτινη περίφραξη και μία διπλή μεγάλη σιδερένια καγκελόπορτα. Μέσα εκεί παίζαμε στα διαλείμματα τόσο όμορφα, ανεπανάληπτα, παιχνίδια. Κυρίαρχη θέση για τα κορίτσια είχε το πατώ, το κουτσό, το σχοινάκι, το ένα λεπτό κρεμμύδι, τα μηλάκια, τα φίτσια, τ αγάλματα, το δεν περνάς κυρά Μαρία-δεν περνάς, για δε τ αγόρια, η σβούρα, οι μπίλιες και η μπάλα.

Το στολίδι του σχολείου μας ήταν ο ανθόκηπος με τις πανέμορφες ευωδιαστές τριανταφυλλιές. Κάθε άνοιξη, τον σκαλίζαμε μαζί με τους δασκάλους κυρίως με τον κ. Παπαθανασίου που ήταν λάτρης των λουλουδιών. Φυτεύαμε ζουμπουλάκια, πανσεδάκια, κρινάκια και φροντίζαμε να διώχνουμε και τις κότες  που μας έκαναν αιφνιδιαστικές επισκέψεις για να σκαλίσουν κι αυτές με τον τρόπο τους..

Εκτός από τον ανθόκηπο του σχολείου μας.. μην εκπλήσσεσθε.. είχαμε και περιβόλια με οπωροφόρα δένδρα! Το σχολείο, αν γνωρίζω καλώς, είχε στη δικαιοδοσία του δύο σχολικά λιβαδάκια κοντά στο ποτάμι Γρεβενίτη. Το ένα βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα το Β΄ Νηπιαγωγείο και το δεύτερο λίγο πιο πέρα δίπλα στου Καρτσιούνη το λαχανόκηπο. Μια φορά την εβδομάδα, κυρίως απογευματινές ώρες, όταν ο καιρός ήταν καλός τα μεγαλύτερα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) μαζί με το δάσκαλό τους φρόντιζαν τα περιβόλια. Κλάδευαν τα δένδρα, τα σκάλιζαν, φύτευαν καινούργια , κατέβαιναν στο ποτάμι έπαιρναν νερό με τα κουβαδάκια, τα πότιζαν  και το φθινόπωρο μάζευαν την παραγωγή μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα κλπ..

Αξίζει να αναφέρω ότι εκείνα τα χρόνια πηγαίναμε και απόγευμα σχολείο, είχαμε δηλαδή αρκετό χρόνο ν ασχοληθούμε  και με εξωτερικές δραστηριότητες.

Όταν ο καιρός το επέτρεπε πηγαίναμε και περιπάτους.  Οι πιο κοντινοί μας περίπατοι ήταν στ΄Αμπέλια, στο Μπούσιο το μύλο και στο Εμίν πηγάδι.

Οι μακρινές μας εκδρομές ήταν ημερήσιες, μία φορά το χρόνο, συνήθως Μάιο μήνα. Τόπος προορισμού ήταν το χωριό  Έλατος και  Μεσόλακκος Ζγκοστ.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας, γινόταν οι γυμναστικές επιδείξεις.

Εδώ, αναφέρω και κάτι ακόμη σημαντικό. Στην τοποθεσία του Μπούσιου το μύλο, ένα μήνα πριν, γινόταν οι πρόβες για τις επιδείξεις και τους χορούς. Εκεί, επίσης, ελάμβαναν χώρα  τα αγωνίσματα για την ανάδειξη των αθλητών - στο τρέξιμο, στο άλμα εις μήκος, εις ύψος, στο τριπλούν, στο απλούν, στο άλμα επί κοντώ, είχαμε και σκάμμα και όλα τα απαραίτητα σύνεργα, κοντάρια , κορδέλες, μέτρα κ.λ.π.

Στις γυμναστικές επιδείξεις συμμετείχαν ανεξαιρέτως όλες οι τάξεις του σχολείου με άρτια εμφάνιση σε ποικίλους και άψογους σχεδιασμούς με βαρκούλες, καραβάκια, μαντηλάκια κ.ά. Το διασκεδαστικό μέρος τη επίδειξης περιελάμβανε αθλοπαιδιές με τσουβάλια, με κουτάλια και αυγά με μπαλονάκια κλπ.

Η αυλαία έκλεινε με ελληνικούς χορούς, χωριστά τ αγόρια από τα κορίτσια σε κύκλους, τραγουδώντας και χορεύοντας ζωηρά.

Στο τέλος των εκδηλώσεων μοιράζονταν τα βραβεία στους αθλητές  με στεφάνια από κισσό.

Ευχαριστώ

Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα

Κι εμείς την ευχαριστούμε πάρα πολύ. Το ενδιαφέρον της μας έχει συγκινήσει!!!

 

Ο κ. Απόστολος Πήχας μας επισκέφτηκε στο σχολείο μας, συζητήσαμε, μας έκανε δώρο σε κορνίζα μια φωτογραφία του σχολείου από το 1958 (τον ευχαριστούμε πολύ) και μας έδωσε έξι φωτογραφίες με τις παρακάτω πληροφορίες:

Φωτογραφίες από το θέατρο στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Θέμα:  Ένα  Κυπριόπουλο  (Θόδωρο Ζησόπουλος) σκοτώνεται  από  τους Άγγλους  και  πάει στον παράδεισο  όπου συναντά τον Κων/νο. Παλαιολόγο ( Απόστολος Πήχας )  τον  Ρήγα Φεραίο (Φώλιας  Γιώργος) τον  Στρατηγό Δαβάκη (Καραμιχαϊλίδης Ηλίας).

Επόμενη φωτογραφία ομαδική Τάξη Δ΄  1956.

Δασκάλα  Κατσάνου  Άννα

Μαθητές  από αριστερά 1ο  θρανίο

Κουκούλας Δημοκράτης, Νατσιόπουλος Απόστολος, Παπαϊωάννου Νίκος,   Καρτσιούνης  Χρίστος, 

2ο  Θρανίο               

Χρήστος Σβολιαντόπουλος,    Πήχας Απόστολος,     Γιώργος Μπαλιάμης

3  Θρανίο

Τάκης Καραλής,    Δήμος Κουκούλας,     Γιώργος Δούμας,

4  Θρανίο

Τάκης Παπαβραμίδης, Παναγιώτης Ράπτης, Βίγγας Στέργιος, Λάμπρος Παπαβραμίδης

Δεξιά

1ο  Θρανίο

 Έλλη  Κυριάκου,  Τούλα  Βανδή,  Μαρία  Σαμαρά,  Ηρώ  Οικονόμου,

2ο Θρανίο

.. Δήμου,   Γιαννούλα  Καραχάλιου,    Νίκη  Παπαγεωργίου

 3ο  Θρανίο

 Μαρίκα  Μπακούγια,   Παναγιώτα  Καρτσιούνη, Παναγιώτα Κουκούλα

4ο  Θρανίο

  ...

 .. Βαβίτσα

 ...... Τασόγλου 

Επόμενη φωτογραφία. Τότε  γράφαμε  κάθε εξάμηνο   εξετάσεις.

       Σας  προσφέρω αυτές τις  φωτογραφίες   θέλοντας να βάλω και εγώ  ένα λιθαράκι στο  έργο σας  για  τo σχολείο που φοίτησε ο πατέρας μου,  εγώ, ο γιος μου και τώρα τα εγγόνια μου!

Φιλικότατα

Απόστολος  Πήχας

e-mail   tpichas@cyta.gr

Face book   Γρεβενά  Χθες και Σήμερα

 

Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ!

          Από τον κ. Αθανάσιο Νικολάου πήραμε το  παρακάτω μήνυμα μαζί με έντεκα φωτογραφίες:  

Φωτογραφίες από το 2ο Δημοτικό σχολείο των μαθητών και δασκάλων των περιόδων 1960-1964 από το αρχείο του Αθανασίου Νικολάου.

Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012 Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου σήμερα και γι' αυτό επισκεφτήκαμε την 5η ώρα την Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Γρεβενών. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης για την ημέρα παιδικού βιβλίου, για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο χώρο το απόγευμα και να δανειστούν σχεδόν όλοι από ένα βιβλίο. Μετά στην τάξη έγινε εκτενέστερη συζήτηση για την αξία του βιβλίου στη ζωή του ανθρώπου. Ευχαριστούμε πολύ την υπεύθυνη της παιδικής βιβλιοθήκης για τη φιλοξενία.

http://2dim-greven.gre.sch.gr/diafora%20istorika.htm

Τρίτη, 3 Απριλίου 2012 Το τμήμα μας σήμερα αποφάσισε να συμμετέχουμε στον 4ο Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό  Ε.Ε.Ε.Π.-Δ.Τ.Π.Ε. (κατηγορία Ιστορία) "Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα Website γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας" (http://diagonismos2012.com), με τη δραστηριότητα που πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012  με τίτλο η ιστορία του Σχολείου μου.

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών                            Γρεβενά, 27-4-2012

Δ1΄ τάξη

        Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο η ιστορία του Σχολείου μου. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, βρήκαμε στο αρχείο του Σχολείου μας πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1952 μέχρι σήμερα. Αυτές τις φωτογραφίες τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή και σταδιακά θα τις δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ όλα να γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr.

Αυτή τη φορά θα δημοσιοποιήσουμε φωτογραφίες που αναφέρονται στους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και στη λειτουργία του σχολείου. Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό που κάναμε, στα 77 περίπου χρόνια λειτουργίας του στο σχολείο μας θα υπηρέτησαν πάνω από 500 εκπαιδευτικοί. Μέχρι στιγμής  δεν είμαστε σε θέση να τους καταγράψουμε όλους. Ίσως στο μέλλον μας δοθεί η δυνατότητα να το καταφέρουμε κι αυτό. Πάντως από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει ως σήμερα και από την ανάγνωση των φωτογραφιών προκύπτει ότι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο υπηρέτησαν οι παρακάτω  εκπαιδευτικοί:

1.    Μιλτιάδης Παπαθανασίου  (και Διευθυντής του Σχολείου)

2.    Μαλτέζου 1960

3.    Κατσάνος 1958

4.    Αθανάσιος Δούμας

5.    Ιωάννης Τόσκας

6.    Μπιζάκης

7.    Μητάκου Ζωζώ

8.    Κατσάνου Άννα

9.    Μήτσιου Νικόλαος

10.  Παπανικολάου Ευάγγελος

11.  Βαταλάχος Χρήστος (και Διευθυντής του Σχολείου)

12.  Κοσμίδης (και Διευθυντής του Σχολείου)

13.  Πασχάλης Τόσκας

14.  Κοσμίδης 1969-1970

15.  Μιχάλης Γούλιας 1963-1964

16.  Γάκης Παπαθωμάς

17.  Καραμήτρος Άλκης

18.  Κόραβος Νικόλαος

19.  Τσακμακόπολος Ιωάννης

20.  Ζαψαλή Νικολέτα (Αγγλικά)

21.  Μέμτσας γεώργιος (Γυμναστής)

22.  Μακρής Κων/νος

23.  Παλάσκας Δημήτρης

24.  Ντίνα Μπόζιου από 1969-1970 μέχρι και 1972-1973

25.  Κωνσταντίνος Μπόζιος 1974-1975

26.  Μαρκόπουλος Δημήτριος 1970-1971

27.  Στέργιος Μπέζας

28.  Κλεονίκη Μπέζα

29.  Κατσαρός Ηλίας

30.  Αριστούλα Ζεμπίλη-Τούλια

31.  Νικόλαος Κόραβος (και Διευθυντής του Σχολείου)

32.  Νίκος Ρίζος

33.  Τολιόπουλος Κων/νος (και Διευθυντής του Σχολείου)

34.  Ζάχος Γεώργιος

35.  Νάστος Γεώργιος (και Διευθυντής του Σχολείου)

36.  Χριστίνα Μουστάκα

37.  Τσιάλτα Μαρίνα

38.  Φωτίου Ξένια

39.  Ντάγκα Παναγιώτα

40.  Σαΐτης Κων/νος (γυμναστής)

41.   Βίλιος Δημήτριος

42.  Αχιλλέας Ζιώγας (και Διευθυντής του Σχολείου)

43.  Χριστίνα Μαλτέζου  1962-63

44.  Αντιγόνη Σιόβα-Τζιάλα 1964

45.  Βαγγελιώ Σαμαρά

46.  Χαριζόπουλος Βασίλης (και Διευθυντής του Σχολείου)

47.  Κυραλέος Μιχάλης (και Διευθυντής του Σχολείου)

48.  Χαρισόπουλος τριαντάφυλλος (και Διευθυντής του Σχολείου)

49.  Μπακαΐμης Χρήστος

50. Ντίνας Θανάσης

51. Φώτης Κοσμάς 1987

(Όλες τις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε στο http://2dim-greven.gre.sch.gr/ekpaideftikoi.htm)

Από τη συζήτηση που έγινε στην τάξη διαφάνηκε ότι οι δάσκαλοι του παρελθόντος παρά τα λιγοστά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, με ξεχωριστό ζήλο, μεράκι και μεγάλη προσπάθεια, είχαν καταπληκτικά αποτελέσματα. Χωρίς υπερβολή μπορούμε να ισχυριστούμε ότι στις παλαιότερες εποχές ο δάσκαλος και κατ επέκταση και το σχολείο ήταν  ο φάρος της τοπικής κοινωνίας, το φως, η μοναδική ίσως πηγή πληροφοριών, γνώσης, μόρφωσης και πολιτισμού.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν  στους μαθητές τα παλιά ξύλινα θρανία, οι ομοιόμορφες φορεσιές των κοριτσιών και η βέργα του δασκάλου

Ακόμη σήμερα θα δημοσιοποιήσουμε τα μηνύματα  φίλων μας που παρελθόν υπήρξαν μαθητές ή δάσκαλοι του Σχολείου μας:

Από τον κ. Μιχάλη Γούλια, δάσκαλο του σχολείου μας το 1963-1964 πήραμε την παρακάτω επιστολή: Επιτρέψτε μου παρακαλώ, κ. Καραλιόλιο, μέσω της αξιολόγου Ιστορίας μακρινών δεκαετιών που γράφετε μαζί με τους μαθητές για το σχολείο μας, να πω εκ βαθέων τις ευχαριστίες μου και τα πολλά συγχαρητήρια στην κ. Ρούλα Καραγιάννη Λιούζα για το γλαφυρό και χαριτωμένο τρόπο που περιγράφει τη σχολική ζωή στο 2ο Δημοτικό εκείνης της εποχής.

Σχολική ζωή γεμάτη ομορφιά και χάρη. Γεμάτη μάθηση και όρεξη για δημιουργία. Γεμάτη σχολικές γιορτές, θέατρο, τραγούδι μέσα στις αίθουσες, στον αύλιο χώρο και στις εκδρομές. Τότε η ημέρα άρχιζε με προσευχή  και το θρησκευτικό ύμνο:

Συ που κόσμους κυβερνάς

και ζωή παντού σκορπάς,

άκου τούτη τη στιγμή

των παιδιών σου τη φωνή

Και τελείωνε το βράδυ με το τραγούδι: 

Αμυγδαλιά μου ανθισμένη

όταν σε βλέπω έτσι όμορφα ν ανθείς

συλλογίζομαι καημένη

πως θα΄ ρθει η ώρα που θα μαραθείς

Και γέμιζε  όλο το Κούρβουλο από χαρούμενες παιδικές φωνές με την αρχή και το τέλος της ημερήσιας σχολικής εργασίας.

Στις σχολικές γιορτές υπήρχε  θέατρο, πολλά ποιήματα και τραγούδι: Ένα τραγούδι θα σας πω για το λεβέντη, τον ασπρομάλλη μας, το Γέρο του Μοριά και βάλτ αδέρφια μας για να στηθεί το γλέντι τριπολιτσιώτικο κρασί και ξαστεριά

Στις γυμναστικές επιδείξεις συμμετείχε ένα ή και τα δυο από τα τρία τμήματα  που αθλούνταν με  κάποιο ρυθμικό τραγούδι. Το δικό μου τμήμα, η Τρίτη και η Τετάρτη μαζί, εβδομήντα οχτώ αγόρια και κορίτσια, αθλούνταν με το ρυθμικό:

Σαν αρχίζει και νυχτώνει

Και τ αηδόνι κελαηδεί

Βγαίνει η κουκουβάγια μόνη

Σε κυπαρισσιού κλαδί

Αμ εκείνος ο σχολικός κήπος που χαριέντως περιγράφεται από την κ. Ρούλα! Εκεί φαινόταν ολοκάθαρα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των παιδιών η χαρά της δημιουργίας. Εκεί καθημερινά τα παιδιά, σκαλίζοντας και ποτίζοντας το δικό τους παρτέρι, ακούγανε τη φωνή της μητέρας γης και τη φωνή του δημιουργού Θεού. Σαν τον αγιορείτη καλόγερο που στην ανθισμένη αμυγδαλιά είδε το Θεό.

Βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου μένουν τα ανοιξιάτικα πρωινά του 1964, που νεαρός δάσκαλος τότε έμπαινα στην αυλή του 2ου Δημοτικού Γρεβενών και με λαχτάρα με περιμένανε τα παιδιά της έκτης τάξης για να μου δείξουν το δικό τους κήπο Ελάτε κύριε να δείτε και το δικό μας παρτέρι. Η χαρά της δημιουργίας και η αναμονή ενός μπράβο σας! Ωραία τα κάνατε! Θαυμάσια! Και γέμιζαν οι ψυχές των παιδιών και του δασκάλου από την ικανοποίηση της δημιουργίας

Υ.Γ. Τώρα θέλω να πιστεύω πως για όλα τα εν Ελλάδι σχολεία ισχύει το: Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην. Ού παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και λάλον ύδωρ. (Είναι η απάντηση που έδωσε το μαντείο των Δελφών στον Ιουλιανό τον Παραβάτη που επιχείρησε την επαναφορά του δωδεκάθεου και σημαίνει: Ούτε ο Απόλλωνας έχει σπίτι. Ούτε η πηγή μιλάει. Το νερό που μιλάει έχει τελειώσει.

Για στερνή παρηγοριά θα μας μένει η καλή Ιστορία για το Σχολείο μας των παιδιών του πρώτου τμήματος (Δ1) της Τετάρτης τάξης. Εύγε τους.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μιχάλη Γούλια

Η κ. Μαρία Καραγιάννη-Λιούζα (μαθήτρια του σχολείου), μας έστειλε στις 23 Απριλίου άλλες δεκαεφτά (17) φωτογραφίες.

Την ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Ο κ. Γκούγιας Θεόδωρος (μαθητής του σχολείου) μας έστειλε τρεις φωτογραφίες τις επισημάνσεις ότι στην πρώτη ο δάσκαλος είναι κ. Βαταλάχος Χρήστος, ενώ οι άλλες δύο είναι από γυμναστικές επιδείξεις το 1969-1970.

 

Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Περισσότερα,  μαζί με φωτογραφίες μπορείτε να  βρείτε  στο http://2dim-greven.gre.sch.gr/diafora%20istorika.htm και στο: http://2dim-greven.gre.sch.gr/ekpaideftikoi

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012 Από τον κ. Βασίλη Καραγιάννη πήραμε στις 28/4/2012 το παρακάτω μήνυμα: "Ήμουν μαθητής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών και είχα δασκάλα για 4 χρόνια την Ντίνα Μπόζιου από 1969-1970 μέχρι και 1972-1973. Τα επόμενα 2 χρόνια 1973-1974 και 1974-1975 είχα δάσκαλο τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Μπόζιο. Τα ίδια περίπου χρόνια υπηρέτησαν σαν δάσκαλοι στο 2ο Δημοτικό σχολείο το ζεύγος Στέργιου και Κλεονίκης (αν θυμάμαι καλά) Μπέζα. Στο τέλος της 10ετίας του 70 δάσκαλος ήταν ο Αχιλλέας Ζιώγας.

Βασίλης Καραγιάννης "

Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ...

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) μαζί με έξι (6) μαθητές της Έκτης τάξης  επισκέφτηκαν σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο και παρακολούθησαν εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών και τη Εκπαιδευτική Σύμβουλο για τη γαλλική γλώσσα, κα Κοφίδου,  με σκοπό τη γνωριμία με τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό. Δείτε εδώ μερικές φωτογραφίες...

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών                            Γρεβενά, 17-5-2012

Δ1΄ τάξη

 Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο η ιστορία του Σχολείου μου. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, βρήκαμε στο αρχείο του Σχολείου μας πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1952 μέχρι σήμερα. Αυτές τις φωτογραφίες τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή και σταδιακά θα τις δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ όλα να γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr.

Αυτή τη φορά θα δημοσιοποιήσουμε φωτογραφίες που παλαιότερα είχε προσφέρει στο σχολείο μας η κ. Αναστασία Κοσμίδου (σύζυγος του δασκάλου κ. Κοσμίδη), την οποία και ευχαριστούμε πάρα πολύ,

http://2dim-greven.gre.sch.gr/diafora%20istorika.htm

μία φωτογραφία που μας έδωσε η κ. Φρειδερίκη Λύτου (την ευχαριστούμε πάρα πολύ)

http://2dim-greven.gre.sch.gr/diafora%20istorika.htm

 

και μία άλλη φωτογραφία από ένα σπίτι των Γρεβενών μια άλλης εποχής και παρακαλούμε όποιον γνωρίζει κάτι για την ταυτότητα του σπιτιού αυτού να μας ενημερώσει.

 

Επίσης στα πλαίσια της ίδιας δραστηριότητας, την Πέμπτη 17 Μαΐου 2012, επισκεφτήκαμε το ραδιοφωνικό σταθμό star fm 933 (http://www.star-fm.gr ). Εκεί οι μαθητές αφού ξεναγήθηκαν από τον ιδιοκτήτη του ραδιοσταθμού κ. Χρήστο Μίμη (παλιό μαθητή του Σχολείου μας), είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία του ραδιοσταθμού και να πάρουν συνέντευξη από έναν παλιό δάσκαλο (κ. Μιχάλη Γούλια) και έναν παλιό μαθητή (κ. Αποστόλη Πήχα) για την ιστορία του 2ου Δημοτικού. Όλοι οι μαθητές  με τη σειρά ρώτησαν τον παλιό δάσκαλο και μαθητή τα παρακάτω:

Πότε χτίστηκε το παλιό διδακτήριο;

Πότε σοβατίστηκε  το παλιό διδακτήριο;

Πώς  ήταν ο σχολικός κήπος;

Πώς ήταν οι αίθουσες διδασκαλίας;

Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς  καταφέρνατε και πραγματοποιούσατε αυτές τις καταπληκτικές γυμναστικές επιδείξεις;

Πώς ήταν τα θρανία;

Πώς ήταν οι τσάντες, τα βιβλία, τα τετράδια και τα άλλα σχολικά είδη των μαθητών;

Πείτε μας λίγα λόγια για τις σχολικές ποδιές;

Πώς ήταν ο σχολικός κήπος;

Πείτε μας  λίγα λόγια για τις σχολικές εκδρομές;

Πώς γινόταν το μάθημα;

Πείτε μας λίγα λόγια για τη βέργα και τις τιμωρίες;

Πώς γινόταν οι παρελάσεις;

Πείτε μας  λίγα λόγια για τις σχολικές γιορτές; Πώς και πού γίνονταν;

Γιατί όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές ήταν τότε αδύνατοι;

Εργάζονταν οι μαθητές τότε στο σπίτι και πώς;

Πώς περνούσατε τον ελεύθερο χρόνο σας; Τι παιχνίδια παίζατε;

Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ για την άψογη  φιλοξενία τον ιδιοκτήτη του STAR FM κ. Χρήστο Μίμη, τον κ. Μιχάλη Γούλια για τη συμμετοχή του και τον κ. Αποστόλη Πήχα για τη συμμετοχή του και το σχολικό χάρτη με τις 4 εποχές που μας πρόσφερε (τον διέσωσε, όπως μας είπε, από τα ερείπια του σχολείου που κατεδαφίστηκε το 1995). Περισσότερα μαζί με φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ

          Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε εδώ http://www.star-fm.gr/?p=58579#more-58579

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2012 Δείτε εδώ την πρόσκληση και το πρόγραμμα της γιορτής για το κλείσιμο του Σχολικού έτους 2011-2012 που θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 και ώρα 8.00μ.μ. στο πραύλιο του Σχολείου...

 

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών                                           Γρεβενά, 25-5-2012

Δ1΄ τάξη

          Tο πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποίησε  το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο η ιστορία του Σχολείου μου.

          Στην αρχή οι μαθητές  ζωγράφισαν με τη φαντασία τους το παλιό πέτρινο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου που κατεδαφίστηκε το 1995. Αφού έγινε σχεδιασμός των δραστηριοτήτων, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και η κατανομή των δράσεων κατά ομάδες και κατά άτομο,  στη συνέχεια οι μαθητές με τη μέθοδο της συνέντευξης  συγκέντρωσαν διάφορες πληροφορίες από τους ηλικιωμένους σχετικά με την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου και έγινε ανακοίνωση στην τάξη και συζήτηση. Ακολούθησε έρευνα και συλλογή παλιών φωτογραφιών από δραστηριότητες του Δημοτικού Σχολείου στο παρελθόν,  παρατήρηση και συζήτηση. Έγινε σάρωση όλων των φωτογραφιών από τους μαθητές (Όλες οι φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν ξεπερνούν τις τριακόσιες). Mε τη βοήθεια του συντονιστή εκπαιδευτικού Αργύρη Καραλιόλιου, τα κείμενα για την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου που συγκεντρώθηκαν  γράφτηκαν σε Η/Υ και  αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Σχολείου μαζί με τις φωτογραφίες  http://2dim-greven.gre.sch.gr/istoria%20synolika.htm. Ακόμη  πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Δήμο, σε Τυπογραφείο  και Ραδιοφωνικό Σταθμό. Όλα  αυτά θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στο τέλος της Σχολικής Χρονιάς όπου θα γίνει έκθεση φωτογραφίας και αναβίωση των γυμναστικών επιδείξεων. Επίσης με τη δραστηριότητα αυτή    συμμετέχουμε στον 4ο Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό  Ε.Ε.Ε.Π.-Δ.Τ.Π.Ε. (κατηγορία Ιστορία) "Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα Website γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας" (http://diagonismos2012.com).

  Από όλη τη δραστηριότητα συγκεντρώσαμε τις παρακάτω πληροφορίες για την ιστορία του Σχολείου μας:

 To 2o Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών   (σύμφωνα με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γεώργιο Νάστο), ιδρύθηκε το 1925 ή το 1926.

 Στεγάστηκε σε κτίριο που χτίστηκε πιθανότατα για το σκοπό αυτό περίπου το 1920 (στην τοποθεσία "Μύλος Μπούσιου". Το κτίριο είχε πέτρινα θεμέλια και δύο ορόφους με τούβλα συμπαγή.

(Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Πήχα.)  Το παλιό σχολείο  είχε είσοδο από πίσω (δυτικά). Οι Ιταλοί κατακτητές που είχαν εγκατασταθεί στο κτίριο,  για λόγους ασφαλείας είχαν τοποθετήσει στην μπροστινή (ανατολική) πλευρά σιδερένια Π (για σκάλα), τα οποία αφαιρέθηκαν μετά και γι αυτό το κτίριο σοβατίστηκε. Μετά το 1970 άλλαξαν την είσοδο και την έκαναν μπροστά (ανατολικά). Αυτό όμως επηρέασε τη στατικότητα του κτιρίου και γι αυτό κατέρρευσε από το σεισμό του 1995.

(Σύμφωνα με την κ. Μαρία  Καραγιάννη - Λιούζα) Το σχολείο ήταν διώροφο, μακρόστενο με μεγάλα παράθυρα. Η είσοδός του, ήταν από την πίσω πλευρά του σχολείου. Στο ισόγειο υπήρχαν δύο μεγάλες αίθουσες για την πρώτη και δεύτερη τάξη. Υπήρχε και μία μικρότερη αίθουσα για το νηπιαγωγείο του β΄ δημοτικού. Νηπιαγωγός πρέπει να ήταν η σύζυγος του δασκάλου Παπανικολάου Ευάγγελου. Πιο πίσω ήταν αποθηκευτικοί χώροι.

Στον επάνω όροφο ανεβαίναμε από μια μεγάλη τσιμεντένια εξωτερική σκάλα. Στον πάνω όροφο υπήρχε ένας μεγάλος-φαρδύς διάδρομος (χωλ) όπου κάνανε προσευχή οι μαθητές κατά τους χειμερινούς μήνες, επίσης ένα αρκετά μεγάλο γραφείο (του Δ/ντή), δύο πολύ μεγάλες ευάερες - ηλιόλουστες αίθουσες για την πέμπτη και έκτη τάξη και άλλες δύο μικρότερες στο βάθος για την τρίτη και τετάρτη τάξη.

Οι δύο μεγάλες αίθουσες διαχωρίζονταν μεταξύ τους με ξύλινες μεγάλες πόρτες, οι οποίες άνοιγαν διάπλατα όταν γίνονταν σχολικές γιορτές και όχι μόνο.

Η μία αίθουσα είχε μόνιμη θεατρική σκηνή η οποία άνοιγε όταν γινόντουσαν σχολικές γιορτές και δεν ήταν λίγες . 28ης Οκτωβρίου, γιορτές Χριστουγέννων, τριών Ιεραρχών,  25ης Μαρτίου και οι πιο διασκεδαστικές-χιουμοριστικές του Ιουνίου με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς. Οι δύο μεγάλες αίθουσες γέμιζαν ασφυκτικά με πλήθος κόσμου που απολάμβανε με  δέος και χαρά  τις ανεπανάληπτες αυτές σχολικές γιορτές. (Σύμφωνα με τον κ. Γούλια στις 2 Φεβρουαρίου, της Υπαπαντής, γιορταζόταν η γιορτή της μητέρας.)

Οι δύο αίθουσες δεν άνοιγαν μόνο για τις σχολικές γιορτές άνοιγαν και για πολιτιστικές, κοινωνικές εκδηλώσεις της πόλης των Γρεβενών, όπως συνέδρια, ομιλίες (παιδαγωγικών, ιατρικών και άλλων θεμάτων), όπως επίσης και για  χοροεσπερίδες στις γιορτές των Χριστουγέννων ή της Αποκριάς.

Η θέρμανση του σχολείου γινόταν με ξυλόσομπες. Κάθε αίθουσα είχε τη δική της θερμάστρα. Στις αρχές της σχολικής χρονιάς βοηθούσαν όλα τα παιδιά ν αποθηκευτούν τα ξύλα στην αποθήκη.

Το σχολείο μας διέθετε και επιστάτη τον κ. Θανάση Ο επιστάτης φρόντιζε για την καθαριότητα του σχολείου, για το άναμμα των θερμαστρών και γενικά για κάθε είδους τεχνικής  δουλειάς.

Στην βόρεια πλευρά του σχολείου υπήρχαν  δύο τουαλέτες και παραδίπλα δύο τσιμεντένιες βρύσες για την καθαριότητα και το ξεδίψασμα των παιδιών.

Παραδίπλα στο σχολείο υπήρχε η μαθητική εστία. Κάθε πρωί,  όλα τα παιδιά είχαν μαζί τους  ένα κύπελλο τσίγκινο, μια κούπα δηλαδή, για να πίνουνν το γάλα ζεστό-καυτό που  μοιράζανε στο καθημερινό συσσίτιο. Δεν ξεχνούσαν όμως να έχουνν μαζί τους και μια φέτα ψωμί για να φάνε το .τόοοσο. νόστιμο (τρίγωνο) κίτρινο τυρί που τους προσφέρανε μαζί με το γάλα.

Ο  προαύλιος χώρος του σχολείου μας ήταν πολύ μεγάλος. (Σύμφωνα νε τον κ. Πήχα η αυλή στην αρχή ήταν μικρή, αλλά στη συνέχεια απαλλοτριώθηκε και το διπλανό οικόπεδο του κ. Ηλία Καρτσιούνη και έτσι μεγάλωσε και έχει τη σημερινή έκταση.) Είχε συρμάτινη περίφραξη και μία διπλή μεγάλη σιδερένια καγκελόπορτα. Μέσα εκεί παίζανε στα διαλείμματα τόσο όμορφα, ανεπανάληπτα, παιχνίδια. Κυρίαρχη θέση για τα κορίτσια είχε το πατώ, το κουτσό, το σχοινάκι, το ένα λεπτό κρεμμύδι, τα μηλάκια, τα φίτσια, τ αγάλματα, το δεν περνάς κυρά Μαρία-δεν περνάς, για δε τ αγόρια, η σβούρα, οι μπίλιες και η μπάλα.

Το στολίδι του σχολείου μας ήταν ο ανθόκηπος με τις πανέμορφες ευωδιαστές τριανταφυλλιές. Κάθε άνοιξη, τον σκαλίζανε οι μαθητές μαζί με τους δασκάλους κυρίως με τον κ. Παπαθανασίου που ήταν λάτρης των λουλουδιών. Φυτεύανε ζουμπουλάκια, πανσεδάκια, κρινάκια και φροντίζανε να διώχνουν και τις κότες  που  έκαναν αιφνιδιαστικές επισκέψεις για να σκαλίσουν κι αυτές με τον τρόπο τους..

Εκτός από τον ανθόκηπο το σχολείο είχε και περιβόλια με οπωροφόρα δένδρα! Το σχολείο είχε στη δικαιοδοσία του δύο σχολικά λιβαδάκια κοντά στο ποτάμι Γρεβενίτη. Το ένα βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα το Β΄ Νηπιαγωγείο και το δεύτερο λίγο πιο πέρα δίπλα στου Καρτσιούνη το λαχανόκηπο. Μια φορά την εβδομάδα, κυρίως απογευματινές ώρες, όταν ο καιρός ήταν καλός τα μεγαλύτερα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) μαζί με το δάσκαλό τους φρόντιζαν τα περιβόλια. Κλάδευαν τα δένδρα, τα σκάλιζαν, φύτευαν καινούργια, κατέβαιναν στο ποτάμι έπαιρναν νερό με τα κουβαδάκια, τα πότιζαν  και το φθινόπωρο μάζευαν την παραγωγή μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα κλπ..

Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκείνα τα χρόνια πήγαιναν οι μαθητές και απόγευμα σχολείο, είχαν δηλαδή αρκετό χρόνο ν ασχοληθούν  και με εξωτερικές δραστηριότητες.

Όταν ο καιρός το επέτρεπε πήγαιναν και περιπάτους.  Οι πιο κοντινοί μας περίπατοι ήταν   στ΄Αμπέλια, στο Μπούσιο το μύλο και στο Εμίν πηγάδι.

Οι μακρινές  ημερήσιες εκδρομές, που ήταν μία κάθε χρόνο, γινόταν συνήθως Μάιο μήνα και τόπος προορισμού ήταν το χωριό  Έλατος και  Μεσόλακκος (Ζγκοστ).

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας, γινόταν οι γυμναστικές επιδείξεις. Στην τοποθεσία του Μπούσιου το μύλο, ένα μήνα πριν, γινόταν οι πρόβες για τις επιδείξεις και τους χορούς. Εκεί, επίσης, ελάμβαναν χώρα  τα αγωνίσματα για την ανάδειξη των αθλητών  στο τρέξιμο, στο άλμα εις μήκος, στο άλμα εις ύψος, στο τριπλούν, στο άλμα επί κοντώ, υπήρχε σκάμμα και όλα τα απαραίτητα υλικά, κοντάρια, κορδέλες, μέτρα κ.λ.π.

Στις γυμναστικές επιδείξεις συμμετείχαν ανεξαιρέτως όλες οι τάξεις του σχολείου με άρτια εμφάνιση σε ποικίλους και άψογους σχεδιασμούς με βαρκούλες, καραβάκια, μαντηλάκια κ.ά. Το διασκεδαστικό μέρος τη επίδειξης περιελάμβανε αθλοπαιδιές με τσουβάλια, με κουτάλια και αυγά με μπαλονάκια κλπ.

Η αυλαία έκλεινε με ελληνικούς χορούς, χωριστά τ αγόρια από τα κορίτσια σε κύκλους, τραγουδώντας και χορεύοντας ζωηρά.

Στο τέλος των εκδηλώσεων μοιράζονταν τα βραβεία στους αθλητές  με στεφάνια από κισσό.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο είχε  αναγνωρισθεί ως πρότυπο δημοτικό σχολείο των Γρεβενών διότι εφήρμοζε τη μέθοδο Ντεκρολί. Τη μέθοδο αυτή τη δίδασκε η κ. Μαλτέζου, ως μετεκπαιδευμένη στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό που κάναμε, στα 77 περίπου χρόνια λειτουργίας του στο σχολείο μας θα υπηρέτησαν πάνω από 500 εκπαιδευτικοί. Μέχρι στιγμής  δεν είμαστε σε θέση να τους καταγράψουμε όλους. Ίσως στο μέλλον μας δοθεί η δυνατότητα να το καταφέρουμε κι αυτό. Πάντως από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει ως σήμερα και από την ανάγνωση των φωτογραφιών προκύπτει ότι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο υπηρέτησαν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί:

1.    Μιλτιάδης Παπαθανασίου  (και Διευθυντής του Σχολείου)

2.    Μαλτέζου 1960

3.    Κατσάνος 1958

4.    Αθανάσιος Δούμας

5.    Ιωάννης Τόσκας

6.    Μπιζάκης

7.    Μητάκου Ζωζώ

8.    Κατσάνου Άννα

9.    Μήτσιου Νικόλαος

10.  Παπανικολάου Ευάγγελος

11.  Βαταλάχος Χρήστος (και Διευθυντής του Σχολείου)

12.  Κοσμίδης (και Διευθυντής του Σχολείου)

13.  Πασχάλης Τόσκας

14.  Κοσμίδης 1969-1970

15.  Μιχάλης Γούλιας 1963-1964

16.  Γάκης Παπαθωμάς

17.  Καραμήτρος Άλκης

18.  Κόραβος Νικόλαος

19.  Τσακμακόπολος Ιωάννης

20.  Ζαψαλή Νικολέτα (Αγγλικά)

21.  Μέμτσας γεώργιος (Γυμναστής)

22.  Μακρής Κων/νος

23.  Παλάσκας Δημήτρης

24.  Ντίνα Μπόζιου από 1969-1970 μέχρι και 1972-1973

25.  Κωνσταντίνος Μπόζιος 1974-1975

26.  Μαρκόπουλος Δημήτριος 1970-1971

27.  Στέργιος Μπέζας

28.  Κλεονίκη Μπέζα

29.  Κατσαρός Ηλίας

30.  Αριστούλα Ζεμπίλη-Τούλια

31.  Νικόλαος Κόραβος (και Διευθυντής του Σχολείου)

32.  Νίκος Ρίζος

33.  Τολιόπουλος Κων/νος (και Διευθυντής του Σχολείου)

34.  Ζάχος Γεώργιος

35.  Νάστος Γεώργιος (και Διευθυντής του Σχολείου)

36.  Χριστίνα Μουστάκα

37.  Τσιάλτα Μαρίνα

38.  Φωτίου Ξένια

39.  Ντάγκα Παναγιώτα

40.  Σαΐτης Κων/νος (γυμναστής)

41.   Βίλιος Δημήτριος

42.  Αχιλλέας Ζιώγας (και Διευθυντής του Σχολείου)

43.  Χριστίνα Μαλτέζου  1962-63

44.  Αντιγόνη Σιόβα-Τζιάλα 1964

45.  Βαγγελιώ Σαμαρά

46.  Χαριζούλης Βασίλης (και Διευθυντής του Σχολείου)

47.  Κυραλέος Μιχάλης (και Διευθυντής του Σχολείου)

48.  Χαρισόπουλος Τριαντάφυλλος (και Διευθυντής του Σχολείου)

49.  Μπακαΐμης Χρήστος

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει ως τώρα, διευθυντές του 2ου Δημοτικού Σχολείου υπήρξαν οι:

1. Παπαθανασίου Μιλτιάδης

2. Κοσμίδης ..................

3. Βαταλάχος Χρήστος

4. Χαρισόπουλος Τριαντάφυλλος

5. Ζιώγας Αχιλλέας

6. Κυραλέος Μιχάλης

7. Νικόλαος Κόραβος

8. Τολιόπουλος Κων/νος

9. Νάστος Γεώργιος

10. Χαριζούλης Βασίλης

Από τη συζήτηση που έγινε στην τάξη διαφάνηκε ότι οι δάσκαλοι του παρελθόντος παρά τα λιγοστά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, με ξεχωριστό ζήλο, μεράκι και μεγάλη προσπάθεια, είχαν καταπληκτικά αποτελέσματα. Χωρίς υπερβολή μπορούμε να ισχυριστούμε ότι στις παλαιότερες εποχές ο δάσκαλος και κατ επέκταση και το σχολείο ήταν  ο φάρος της τοπικής κοινωνίας, το φως, η μοναδική ίσως πηγή πληροφοριών, γνώσης, μόρφωσης και πολιτισμού.

Σ' όλη αυτή την προσπάθεια, μας βοήθησαν πολύ και θέλουμε να  ευχαριστήσουμε ξεχωριστά και ιδιαίτερα την κ. Μαρία (Ρούλα) Καραγιάννη-Λιούζα (παλιά  μαθήτρια του Σχολείου μας),  καθώς επίσης και τους:

Γούλια Μιχάλη, συνταξιούχο δάσκαλο που υπηρέτησε στο Σχολείο μας

Πήχα  Αποστόλη, παλιό  μαθητή του Σχολείου μας

Νικολάου Αθανάσιο, παλιό  μαθητή του Σχολείου μας

Γκούγια Θεόδωρο, παλιό  μαθητή του Σχολείου μας

Παπαϊωάννου - Στεργιάδου Αθανασία, παλιά  μαθήτρια του Σχολείου μας

Κατσουγιάννη-Μπαλντούμη Δέσποινα, παλιά  μαθήτρια του Σχολείου μας

Τόσκα Αντρέα, παλιό  μαθητή του Σχολείου μας

Τζήκα Τάκη

Παπανικολάου Νικόλαο, παλιό  μαθητή του Σχολείου μας

Μίμη Χρήστο, παλιό  μαθητή του Σχολείου μας

Μήτσιο Γιάννη, παλιό  μαθητή του Σχολείου μας

Παπαβασιλείου Αντώνη, παλιό  μαθητή του Σχολείου μας

Τόσκα Γιάννη, παλιό  μαθητή του Σχολείου μας

Καραγιάννη Βασίλη, παλιό  μαθητή του Σχολείου μας

Λύτου  Φρειδερίκη, παλιά  μαθήτρια του Σχολείου μας

Βίλιο Δημήτριο, συνταξιούχο δάσκαλο που υπηρέτησε στο Σχολείο μας

Παπανίκου Βάσω, γυμνάστρια του Σχολείου μας

Ζιώγο Γεώργιο, Διευθυντή του Σχολείου μας

Κανιά Βασίλη, υπεύθυνο προγραμμάτων Π.Ε.

Μαλέτσκο Θανάση Σχολικό Σύμβουλο Π.Ε.

Νάστο Γεώργιο, Διευθυντή Π.Ε. 

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012 Σήμερα η Ρούλα  Καραγιάννη Λιούζα μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα: "κ. Καραλιόλιο, ευχαριστώ για την, τόσο όμορφη, πρόσκληση! Συγχαρητήρια σε σας, στους μαθητές σας, στο σύλλογο διδασκόντων, στο σύλλογο γονέων κηδεμόνων και σε όσους προσπάθησαν, με το δικό τους τρόπο,  για  να  πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση που πιστεύω πως θα είναι μοναδική και πρωτότυπη στο είδος της.

Καλή επιτυχία!

Θα είμαι και ΄γω εκεί!

                                                Ευχαριστώ

                                              Μαρία Λιούζα 

(την ευχαριστούμε πάρα πολύ...)

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012 Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι σχολικοί αγώνες στίβου. Στους αγώνες συμμετείχαν μαθητές  από τάξη  μας. Διακρίθηκαν οι:

Στα 50μ. αγοριών πρώτος ο μαθητής της  τάξης  μας Χρήστος Λιάκας.

Στο ύψος κοριτσιών τέταρτη ο μαθήτρια  της  τάξης  μας Αμανατιάδου Δέσποινα.

Πολλά συγχαρητήρια στις αθλήτριες και  στους αθλητές της τάξης μας και στη γυμνάστριά μας τη Βάσω Παπανίκου.

Φωτογραφίες από τους αγώνες μπορείτε να δείτε εδώ...

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012 Μια πολλή όμορφη εκδρομή πραγματοποίησαν σήμερα η Γ΄, Δ1΄, Δ2΄, Ε1΄, Ε2΄, και  ΣΤ΄τάξη του Σχολείου μας στο Μουσείο της Βεργίνας, στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας, στους καταρράκτες και στο μουσείο νερού της Έδεσσας.  Φωτογραφίες από την επίσκεψη μπορείτε να δείτε εδώ...

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012 Σήμερα η Ρούλα  Καραγιάννη Λιούζα μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα: "κ. Δ/ντή και κ. Καραλιόλιο, στα πλαίσια της σχολικής σας εκδήλωσης, θα ήθελα ν΄αφιερώσω ένα από τα ποιήματά μου σ΄όλους τους μαθητές σας.  Έχει τίτλο ο κήπος , ο παλιός. και πιστεύω πως ζωντανεύει  τα αθώα, ανέμελα, ομαδικά  παιδικά παιχνίδια της δικής μου εποχής.

Τα ονόματα των παιδιών  που αναφέρω στο ποίημα ήταν φίλοι μου και  όλοι μαθητές του β΄ δημοτικού.

  

Με εκτίμηση

Μαρία Καραγιάννη Λιούζα

 

Ο κήπος, ο παλιός

 

Πώς θάθελα να βρω εκείνον, των θαυμάτων,

τον κήπο τον παλιό !

εκεί, που αποχαιρετήσαμε το πεθαμένο χελιδόνι

-σεμνή ιεροτελεστία-

με ξύλινο σταυρό, κάτω απ΄τη μουριά, με τ΄άρωμα

του δυόσμου για λιβάνι.

 

Εκεί, όπου καρφιτσώσαμε την πεταλούδα ζωντανή

και περιμέναμε και περιμέναμε

να βγάλει τα ρουμπίνια της μες στο σπιρτόκουτο, για μέρες.

 

Εκεί, όπου κόβαμε τα κληματόφυλλα και τα κεντούσαμε,

χτυπώντας τα ανελέητα, με των παπουτσιών τη βούρτσα τη σκληρή,

να μοιάζουνε δαντέλλα ασύγκριτη, μεταξωτή!

και η κυρά-Φανή  -ιέρεια στυγνή-  στην όλη τη μυσταγωγία

να μας πετροβολά ,

ν΄ αφήσουμε ήσυχη την έρημη κληματαριά

-βλέπεις, δεν ένοιωσε αγκάλης ζεστασιά

ούτε στον κόρφο της παιδιά

 

κι ο Χρήστος αρχηγός-

αλλάζοντας το σκηνικό, δίνοντας τόπο στην οργή,

μας προσκαλεί στο υπόγειο το διπλανό, σε αυτοσχέδιο σινεμασκόπ

-εικόνα μυστική- στης μούχλας την οσμή.

Mας  βάζει όλους στη σειρά, στης χαραμάδας τη μεριά

και πενταράκι εισφορά στα έξοδα του σινεμά

κι εκεί που έσφιγγε η καρδιά,

στου ποντικιού την περασιά

κι οι κτύποι αντάμωναν κρυφά

του ρολογιού τα βογγητά

η ώρα είναι εννιά! πώς θα φωνάζει η μαμά !

η Βασούλα πρώτη στη σειρά, είναι το σπίτι της κοντά,

η Τασούλα, η Ουρανίτσα, πιο σιμά.

η Ρούλα κι η Βασιλική, πώς να κατέβουνε εκεί, στου δρόμου τη στροφή

με τις νεράιδες να σου κλέβουν την ψυχή!

όμως ένα τραγούδι με δυνατή πιο δυνατή φωνή-

είναι ένα φως!

μας έλεγε ο Χρήστος, ο μέγας αρχηγός.

 

 Πώς θα' θελα να βρω εκείνον, των θαυμάτων, τον κήπο τον παλιό!

                                                                                                                                                             Μαρία  Καραγιάννη Λιούζα                                                 

(Ευχαριστούμε πάρα πολύ κι εμείς για μια ακόμα φορά την κ. Μαρία  Καραγιάννη Λιούζα...)

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012  Σήμερα ο κ. Γιάννης Πασχ. Τόσκας μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα:  "Αγαπητέ κ. Καραλιόλιο
Φίλε Αργύρη, θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα που μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες γίνομαι αποδέκτης και κοινωνός μιας από τις εκδηλώσεις του δημοτικού σχολείου απ' το οποίο αποφοίτησα! Είναι τόσες οι μνήμες και η ουσία που κέρδισα στη ζωή απ' τους δασκάλους και απ' τα άψυχα ακόμη κομάτια του σχολειού αυτού... ειλικρινά οι αναμνήσεις δίνουν τροφή στην αγάπη μας για τα γράμματα και τη συνέχιση της παράδοσης και της παιδείας μας, ας τα κρατήσουμε κι ας τα διαδώσουμε! Καλή επιτυχία στην εκδήλωση και καλό καλοκαίρι!


Φιλικά,
Γιάννης Πασχ. Τόσκας, Συγκοινωνιολόγος

(Ευχαριστούμε κι εμείς πάρα πολύ για μια ακόμα φορά τον κ. Γιάννη Πασχ. Τόσκα...)

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012  Σήμερα ο κ. Γκούγιας Θεόδωρος μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα:  Αγαπητέ Αργύρη 

Δεν ξέρω αν πρόλαβα να στείλω το e-mail έγκαιρα για την γιορτή μεθαύριο. Θα ήθελα να σε συγχαρώ που ξανά έφερες μνήμες παιδικές στη θύμηση μου και έβγαλες το παιδί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών.

Πιστεύω η γιορτή θα έχει μεγάλη επιτυχία αφού και εγώ σαν εκπαιδευτικός στο υπογράφω καθώς και η γυναίκα μου που είναι συνάδελφός σου στη Ζάκυνθο.

Κρίμα που την ίδια περίοδο έχουμε κοινές δραστηριότητες (εξετάσεις-γιορτές - η 2η κόρη με πανελλήνιες) και δεν μπορούμε να είμαστε εκεί !!!!!!!!!!!!!!!

ΟΜΩΣ ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥ

Το αρχείο μου σε φωτογραφίες βρίσκεται στο πατρικό μου στην Αθήνα και λυπάμαι που δεν είχα το χρόνο να σου τις στείλω και ...... είναι πολλές....

Θα ήθελα να χαιρετίσεις εκ μέρους μου αν υπάρξουν συμμαθητές μου αλλά ακόμη πιο πολύ και τα παιδιά του Σχολείου που εύχομαι να έχουν καλή πρόοδο ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ που τόσο θα περιμένουν. 

Με εκτίμηση Γκούγιας Θεόδωρος  Αλεξάνδρα Κατσαϊτου

 

(Ευχαριστούμε κι εμείς πάρα πολύ για μια ακόμα φορά τον κ. Γιάννη Πασχ. Τόσκα...)

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012  Σήμερα ο κ. Μήτσιος Γιάννης μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα:       "Αγαπητέ μου Αργύρη, με πολύ ενδιαφέρον, νοσταλγία και συγκίνηση παρακολούθησα το εφετινό σας δημιουργικό πρόγραμμα αναφορικά στην ιστορία του πρώτου μου σχολείου που πήρα και εγώ τις βάσεις της ακαδημαϊκής μου πορείας. Σας αξίζουν πολλά και θερμά  συγχαρητήρια.
      Το παρόν email με τους δασκάλους που υπηρέτησαν εκεί, μου έφερε κι άλλες μνήμες των χρόνων μου στο δημοτικό μεταξύ άλλων της κας Μπέζα, του κ. Ντίνα με το μαντολίνο του, του κ. Κόραβου, του κ. Βαταλάχου, της κας Τούλια που υπήρξα μαθητής τους. Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ για τα σπουδαία πράγματα με τα πρώτα φώτα που μας έδωσαν. 

Πήγα στο δημοτικό το 1976 και τελείωσα το 82, εποχές χωρίς μεγάλη οικονομική άνεση αλλά υπήρχε αξιοπρέπεια, ζήλος, αυταπάρνηση  και φιλότιμο τόσο από τους εκπαιδευτικούς αλλά και από τους γονείς. Βλέπεις στην Ελλάδα της δραχμής τότε δεν μείναμε από θέρμανση, ακόμα έχω στο μυαλό μου τη μυρωδιά των μεγάλων θερμαστρών πετρελαίου, τα παιδιά πηγαίναμε με γέλιο στο σχολείο και η απόλαυσή μας ήταν μια τυπική τυρόπιτα ή ενα σάντουιτς από τον κύριο με το ποδήλατο, ξεχνάω το όνομά του, έξω από τα κάγκελα του σχολείου, γλυφιτζούρια και γαριδάκια μπόζο. Οι δάσκαλοι αυστηροί μεν αλλά στο εκπαιδευτικό καθήκον ακέραιοι.

Επιστρέφαμε από το σχολείο στο σπίτι και υπήρχε θαλπωρή, φαγητό από τη μητέρα που εκείνα τα χρόνια δεν δούλευε όπως σήμερα οι περισσότερες μανάδες και εν  πάσει περιπτώσει  υπήρχε μια ψυχική και συναισθηματική ισσοροπία όλων μας.

Τότε δεν αυτοκτoνούσαν οι γονείς για χρέη, οι δάσκαλοι νοιάζονταν και δεν έβλεπαν την ώρα να φύγουν και οι υποδομές φτωχικές μεν αλλά επαρκείς και αξιοπρεπείς δε. Όλα αυτά λοιπόν μας γαλουχήσαν και διαμόρφωσαν το είναι μας.

Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι μόνο οικονομικό ή πολιτικό πρόβλημα είναι κυρίως κρίση αξιών, παιδείας και πολιτισμού που χάσαμε στην πορεία των τελευταίων δεκαετιών. Ίσως η δική μου γενιά να είναι η γέφυρα του παλιού με το καινούργιο.

Ευχαριστώ και για την πρόσκληση για την τελετή λήξης της εφετινής σχολικής χρονιάς. Θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι εκεί αλλά λόγοι επαγγελματικοί δεν μου το επιτρέπουν. Σε κάθε περίπτωση θα είμαι δίπλα σας στις ανάγκες του σχολείου και μη διστάσεις να με ενημερώνεις για ότι μπορεί  και περνάει από το χέρι μου να κάνω για το πρώτο μου σχολείο.

Θα πρότεινα  ίσως και μια συνάντηση ανοιχτό κάλεσμα σε παλιούς μαθητές και δασκάλους σε χρόνο που θα τον επιλέξετε, για να θυμηθούμε τα παλιά.

Συγχαρητήρια και πάλι σε σένα και την ομάδα σου. Θερμούς χαιρετισμούς και την αγάπη μου.

Γιάννης Μήτσιος - www.mitsios.gr 
Αθήνα 8/6/2012

(Ευχαριστούμε κι εμείς πάρα πολύ για μια ακόμα φορά τον κ. Γιάννη Μήτσιο...)

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις  8.00μ.μ. με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τη λήξη του σχολικού έτους. Στην αρχή έγιναν  χαιρετισμοί από το Διευθυντή του Σχολείου κ. Γιώργο Ζιώγο,   το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργο Νάστο και το Σχολικό Σύμβουλο κ. Θανάση Μαλέτσκο. Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από την Α΄ τάξη (υπό την επίβλεψη της δασκάλας τους  κ. Λίτσας Καραγκούνη), μπαλονοδρομίες από την Α΄τάξη, αυγοδρομίες από τη Β΄ τάξη, το παιχνίδι "στήνω - ξεστήνω ποτηροπυραμίδα" από την Γ΄ τάξη, λουκουμοδρομίες από την Δ΄ τάξη, η "διελκυστίνδα" και οι "τσουβαλοδρομίες" από την Ε΄ τάξη, το παιχνίδι "βάζω-βγάζω ρούχα" από την ΣΤ΄τάξη η οποία χόρεψε και το τραγούδι "είμαστε αλάνια" (όλα αυτά υπό την επίβλεψη της γυμνάστριας  του Σχολείου  κ. Βάσως Παπανίκου), οι μαθητές της Δ΄ τάξης παρουσίασαν ένα "παιχνιδοτράγουδο" στην αγγλική γλώσσα (υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας των αγγλικών κ. Λουκίας Καραχάλιου), το Δ2΄τμήμα παρουσίασε δύο τραγούδια (υπό την επίβλεψη της δασκάλας τους  κ. Σοφίας Ζιάκα), έγινε η απονομή αναμνηστικών στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης  από την πρόεδρο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Καραπά Ολυμπίας, η παρουσίαση  φωτογραφιών  από δραστηριότητες του Σχολείου το 2011-2012 (από το δάσκαλο του Σχολείου Αργύρη Καραλιόλιο), η παρουσία ση της δραστηριότητας του πρώτου τμήματος της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) στα πλαίσια των Πολιτιστικών Θεμάτων "η ιστορία του Σχολείου μου", καθώς και η παρουσίαση παλιών φωτογραφιών που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας (από το δάσκαλο της τάξης κ.  Αργύρη Καραλιόλιο) και η εκδήλωση έκλεισε με έναν πάρα πολύ πλούσιο μπουφέ που ετοίμασε ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και πάρα πολύ χορό από όλους. Την παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης έκανε η δασκάλα της ΣΤ΄ τάξης κ. Θεοδώρα Καρυοφύλη και την παρακολούθησε πάρα πολύς κόσμος. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια  στους διοργανωτές και σε όλους τους συμμετέχοντες. Επίσης ευχαριστούμε πολύ το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργο Νάστο και το Σχολικό Σύμβουλο κ. Θανάση Μαλέτσκο, καθώς και όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του. Καλό καλοκαίρι....

Φωτογραφίες  μπορείτε να δείτε εδώ...

Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο  μπορείτε να δείτε εδώ...http://www.star-fm.gr/?p=62580

 

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 Την έκθεση δραστηριοτήτων της Π.Ε. Γρεβενών 2011-2012 που γίνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γρεβενών επισκεφτήκαμε σήμερα. Εκεί ο υπεύθυνος της Π.Ε. κ. Κανιάς μας ξενάγησε και παρακολουθήσαμε τις υπέροχες δημιουργίες των Σχολείων του νομού μας, μαζί και τη δική μας. Δείτε εδώ δύο φωτογραφίες... και καλό καλοκαίρι....

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 Σήμερα πήραμε και το δημοσιεύουμε το παρακάτω μήνυμα: "Συγχαρητήρια!!! 

Πρώτα στους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου και ιδιαίτερα στο Δ1 (τμήμα της τετάρτης τάξης), όπως επίσης και  στον δάσκαλό τους κ. Καραλιόλιο για την φιλότιμη και δημιουργική προσπάθειά του, στον Δ/ντή κ. Ζιώγο, στο διδακτικό προσωπικό, στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, στους γυμναστές και σ' όλους, όσους τίμησαν με την παρουσία τους την όμορφη, γεμάτη κέφι και ενθουσιασμό εκδήλωση του δικού μας σχολείου.

Μας γυρίσατε πόσα χρόνια πίσω!

Μια όμορφη, απλή εκδήλωση γέμισε με πλούσια  συναισθήματα τις καρδιές μικρών και μεγάλων.γιατί να χάνονται οι ηθικές αξίες μέσα στο χρόνο!

 Σας ευχόμαστε, καλό καλοκαίρι! 

       Οι παλιές μαθήτριες του 2ου Δημοτικού

 Μαρία Καραγιάννη-Λιούζα

Αθανασία Παπαϊωάννου-Στεργιάδου

Δέσποινα Κατσουγιάννη-Μπαλντούμη"

Τους ευχαριστούμε κι εμείς πάρα πολύ για όλα... καλό καλοκαίρι...

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 Η σχολική χρονιά έκλεισε με την απονομή των τίτλων προόδου... Δείτε εδώ μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες... Καλό καλοκαίρι....

 

 Αρχική  2011,  2012  Προσωπικό  Ιστορικό  Α'  τάξη   Β'  τάξη  Γ'  τάξη  Δ1'  τάξη  Δ2'  τάξη  Ε1΄ τάξη   Ε2΄ τάξη   Στ΄ τάξη   Ευρωπαϊκά  Προγράμματα  Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις  Εκπαιδευτικές επισκέψεις Link1  Link2  Link3  Οικοσελίδα Επικοινωνία

    

 

Μετρητής Επισκεπτών

Τελευταία Ενημέρωση:

11 Ιανουαρίου, 2013

  2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών 2011- 2012