2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών

Ταχ. Διεύθ.: Μπουσίου 38  Τηλέφωνο & fax: 2462022511

e-mail: mail@2dim-greven.gre.sch.gr       skype name: 2o Δημοτικό Γρεβενών

Οικοσελίδα | Επικοινωνία

 Το σχολείο μας 
Ιστορικό  

Νέα-Ειδήσεις 

2011, 2012, 2013

Παλιές  Φωτογραφίες
Προσωπικό
Σύλλογος Γονέων 
Αρχική
Επικοινωνία
  Οι τάξεις μας
Α'  τάξη
Β'  τάξη
Γ'  τάξη
Δ'  τάξη   1   2
Ε'  τάξη
Στ1΄ τάξη
Στ2΄ τάξη
 Δραστηριότητες

Γιορτή για το κλείσιμο της Σχολικής Χρονιάς 2011-12

Ευρωπαϊκά  Προγράμματα
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
Γιορτή Χριστουγέννων 2012
Γιορτή Πολυτεχνείου 2012
Γιορτή 28-10- 2013
Γιορτή 25ης Μαρτίου
«Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου»
Διαγωνισμός ζωγραφικής: «Εθνικές Ενδυμασίες και Παραδοσιακοί Χοροί του λαού μου»
Εικαστικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών
Πρόγραμμα της γιορτής λήξης 2013..
"Η ιστορία του Σχολείου μου"
  Χρήσιμες Ιστοσελίδες
Link1
Link2
Link3
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
etwinning 2012-2013
etwinning 2013-2014
 

Σχεδίαση ιστοσελίδας12-9-2011

Αργύριος Καραλιόλιος

 Αρχική  2011,  2012, 2013  Παλιές  Φωτογραφίες Προσωπικό  Ιστορικό  Ευρωπαϊκά  Προγράμματα  Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις  Εκπαιδευτικές επισκέψεις Link1  Link2  Link3  Οικοσελίδα Επικοινωνία

1

2

3

4

Δάσκαλος: Αργύριος Καραλιόλιος

Μαθητές: Δέσποινα, Αριάδνη, Ευαγγελία Β., Σεραφείμ, Μαρία Τ., Δήμητρα, Δημήτρης Μ., Βασίλης, Κλάρα, Άντζελα, Νικόλαος, Στέλλα, Ευαγγελία Μ., Κατερίνα, Μαρία Π., Θεόφιλος,  Δημήτρης Π., Θωμάς, Χριστίνα, Περικλής

Δάσκαλος: Αργύριος Καραλιόλιος

Χρήσιμες συνδέσεις... κάντε κλικ εδώ...

Ωρολόγιο Πρόγραμμα 2013-2014 κάντε κλικ εδώ...

Θεατρική παράσταση 28ης Οκτωβρίου 2013 κάντε κλικ εδώ...

Τραγούδια για την ειρήνη: http://tragoudiagiatineirini.blogspot.gr/

Για το σχολικό έτος 2013-2014, η Τετάρτη (Δ΄) τάξη του Σχολείου μας συμμετέχει στα παρακάτω προγράμματα:

 Ως ιδρυτής στα προγράμματα:

1. Christmas Interactive Dictionary http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100361/homepage

Οι μαθητές μπορούν να μπαίνουν στο twinspace από εδώ: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100361/welcome

2. "Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace" http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100357/homepage 

Οι μαθητές μπορούν να μπαίνουν στο twinspace από εδώ: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100357/welcome

Ως διαχειριστής  στα προγράμματα:

1. THROUGH MY EYES http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100093/homepage

Οι μαθητές μπορούν να μπαίνουν στο twinspace από εδώ: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p100093/welcome

2. Xmas cards and traditions (Χριστούγεννα κάρτες και παραδόσεις) http://new-twinspace.etwinning.net/web/p98079/homepage 

Οι μαθητές μπορούν να μπαίνουν στο twinspace από εδώ: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p98079/welcome

 

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου  2013 Σήμερα και στα πλαίσια του προγράμματος etwinning: "Christmas Interactive Dictionary" δημιουργήσαμε το δικό μας  Χριστουγεννιάτικο Λεξιλόγιο όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μπορείτε να το  δείτε  εδώ...

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου  2013 Σήμερα και στα πλαίσια του προγράμματος etwinning: Xmas cards and traditionsπήραμε από το ταχυδρομείο πανέμορφες χριστουγεννιάτικες κάρτες από δώδεκα διαφορετικά σχολεία της Ευρώπης. Μπορείτε να τις δείτε εδώ...

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου  2013 Σήμερα και στα πλαίσια του προγράμματος ηλεκτρονικής αδελφοποίησης etwinning: "Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace" πραγματοποιήσαμε σε ζωντανή σύνδεση με το skype τηλεδιάσκεψη με το δημοτικό σχολείο της Ιταλίας CDS "San Filippo" di Cittŕ di Castello / International Primary School "San Filippo" , Cittŕ di Castello (PG) . Στην τηλεδιάσκεψη μίλησαν στην αρχή οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, στη συνέχεια οι μαθητές μας είπαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και οι Ιταλοί ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Κατόπιν όλοι οι μαθητές και των δύο σχολείων μίλησαν στην αγγλική γλώσσα και γνωρίστηκαν μεταξύ τους. Στο τέλος, αφού πρώτα, τραγουδήσαμε και τα δύο σχολεία από ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι στην αγγλική γλώσσα, ανταλλάξαμε ευχές για τις γιορτές που έρχονται. Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν, την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Π.Ε. κ. Έλλη Ζιώγα και την δασκάλα των αγγλικών του σχολείου μας κ. Λουκία Καραχάλιου.   Η εκδήλωση ήταν πολύ επιτυχημένη και ενθουσίασε όλους όσους συμμετείχαν.

Όλες τις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε εδώ...

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου  2013 Σήμερα και στα πλαίσια του προγράμματος etwinning: "Christmas Interactive Dictionary" δημοσιεύτηκε το Χριστουγεννιάτικο Λεξιλόγιο όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=g5c1153f30533c64199943091183dfc3414cb5ce3e

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου  2013 Σήμερα και στα πλαίσια του προγράμματος etwinning: "Christmas Interactive Dictionary" δημιουργήσαμε το δικό μας  Χριστουγεννιάτικο Λεξιλόγιο όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μπορείτε να το  δείτε  εδώ...

Εδώ μπορείτε να δείτε το αντίστοιχο PowerPoint που δημιουργήσαμε...

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου  2013 Σήμερα και στα πλαίσια του προγράμματος etwinning: Xmas cards and traditions στείλαμε με το ταχυδρομείο στο σχολείο της Πορτογαλλίας : PORTUGAL-AVEIRO TEACHER- Ana Cristina Martins EScola Básica do Rio Novo do Príncipe Avenida Manuel Álvaro Lopes Pereira 3801-657- Cacia- Aveiro Apartado 53 PORTUGAL μερικές Χριστουγεννιάτικες κάρτες μας. Ελπίζουμε να μας στείλουν και εκείνοι τις δικές τους.

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου  2013 Σήμερα, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού παρακολουθήσαμε στην ιστοσελίδα της Unicef  http://www.unicef.gr/reports/symb.php τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και πολλά βίντεο. Ακολούθησε συζήτηση... 

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου  2013 Σήμερα και στα πλαίσια του προγράμματος etwinning: Xmas cards and traditions στείλαμε με το ταχυδρομείο στο σχολείο της Κροατίας: Croatia, Šibenik Osnovna škola Jurja Šižgorića Stjepana Radića 44a; 22 000 Šibenik; Croatia; μερικές Χριστουγεννιάτικες κάρτες μας. Ελπίζουμε να μας στείλουν και εκείνοι τις δικές τους

Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου  2013 Σήμερα και στα πλαίσια του προγράμματος etwinning: Xmas cards and traditions στείλαμε με το ταχυδρομείο στο σχολείο της Γαλλίας:

France, Laval Collčge Fernand Puech, Barbara Le Rol, 40 rue Crossardičre, 53000 Laval FRANCE

τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες μας. Ελπίζουμε να μας στείλουν και εκείνοι τις δικές τους.

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου  2013 Η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί  το Σχολικό Έτος 2013-2014, με αφορμή  τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα των Γρεβενών από τους Γερμανούς, δραστηριότητα με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο». 

Σήμερα στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας και με αφορμή το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, παρακολουθήσαμε στην ώρα της Ευέλικτης Ζώνης το παρακάτω βίντεο:

 http://www.youtube.com/watch?v=dToZXsuzV9o

 Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2013 Σήμερα, της Aγίας Βαρβάρας, όλοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στο  ναό της Ευαγγελίστριας.

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013 Σήμερα όλοι οι μαθητές  μας παρακολούθησαν στο πολιτιστικό Κέντρο τη θεατρική παράσταση "ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπρεχτ.

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου  2013 Η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί  το Σχολικό Έτος 2013-2014, με αφορμή  τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα των Γρεβενών από τους Γερμανούς, δραστηριότητα με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο». 

Σήμερα στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας θα δημοσιοποιήσουμε τη συνέντευξη που πήρε ο Δημήτρης, μαθητής της τάξης μας, από τη θεία του Αλεξάνδρα, κόρη του προπάππου του Σαϊτσή Γιώργου από το Μαυρονόρος που πολέμησε στην Αλβανία (η θεία θυμάται την ιστορία όπως την αφηγούνταν ο παππούς) και μια μαρτυρία κατοίκων του χωριού Μαυρονόρος για την κατοχή.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε εδώ:

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου  2013 Σήμερα, πήραμε την απάντηση στο ηλεκτρονικό μήνυμά μας, από το Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου, «Παναγία Ερειθιανή». Τη δημοσιεύουμε και τους ευχαριστούμε πολύ...

«Φίλοι και Φίλες

Λάβαμε τα μηνύματά σας και σας ευχαριστούμε.

Σας γράφουμε αυτό το γράμμα για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας για τα «Οικολογικά Σχολεία».

Υπεύθυνος το προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Σ΄ αυτήν έκανε αίτηση το σχολείο μας το 1998.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα έπρεπε να το επιθυμούν ο διευθυντής και δυο τουλάχιστον δάσκαλοι και να έχουν ασχοληθεί με περιβαλλοντικά προγράμματα.

Η αίτηση εγκρίθηκε και το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1999.

Στόχος ήταν ένα καλύτερο αύριο.

Να μάθουν οι μαθητές να προστατεύουν το περιβάλλον, να μην το ρυπαίνουν αλλά και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στη φύση.

Η διάρκεια του προγράμματος ήταν τρία χρόνια. Τον πρώτο χρόνο δάσκαλοι και μαθητές ασχολήθηκαν με την ενέργεια, το δεύτερο με το νερό και τον τρίτο με τα απορρίμματα.

Κάθε χρόνο δάσκαλοι και μαθητές έφτιαχναν το Οικοκώδικα συμπεριφοράς που έλεγε τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατέψουν το περιβάλλον και προγραμμάτιζαν δραστηριότητες.

Έτσι οι μαθητές έκαναν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, στο Βιολογικό Καθαρισμό, σε αιολικό πάρκο, σε χωματερή κ. ά., για να μάθουν περισσότερα πράγματα, καλούσαν στο σχολείο για να μιλήσουν στα παιδιά λιμενικούς, γεωλόγους, νερουλάδες, πήραν συνεντεύξεις από το Νομάρχη και το Δήμαρχο.

Καθάρισαν ακτές, ανακύκλωσαν χαρτί και αλουμίνιο, έκαναν σκετς και κουκλοθέατρο σχετικά με το περιβάλλον, ζωγράφισαν, έκαναν κατασκευές και πολλές άλλες δραστηριότητες. Κάνοντας τα δύο τρίτα των δραστηριοτήτων που είχαν προγραμματίσει κατάφεραν να ονομαστεί το σχολείο μας « Οικολογικό» και να επιβραβευτεί με την οικολογική σημαία.

Εμείς σήμερα νιώθουμε περήφανοι που το σχολείο μας, πήρε αυτόν τον τίτλο και χαιρόμαστε που κι άλλα σχολεία της χώρας μας γνώρισαν το δικό μας απ’ αυτήν τη δραστηριότητα και θέλουν να συμμετέχουν κι εκείνοι σ’ αυτό το πρόγραμμα.

Δυστυχώς τώρα για το σχολείο μας  έχει τελειώσει αυτό το πρόγραμμα.

Όμως εμείς ακόμα συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα.

Κάνουμε ανακύκλωση πλαστικού και μπαταριών και παράλληλα προσπαθούμε να έχουμε το σχολείο μας καθαρό, χωρίς σκουπίδια και επιδιώκουμε να μη σπαταλάμε νερό και ενέργεια.

Σας συγχαίρουμε για την προσπάθεια που κάνατε τα τελευταία δυο χρόνια και για το βραβείο που πήρατε..

 

Σας ευχαριστούμε

Φιλικά

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης

Του 2ου Δημοτικού σχολείου Βροντάδου

 

ΥΓ: Περισσότερες πληροφορίες για το σχολείο μας μπορείτε να αντλήσετε από την νέα μας ιστοσελίδα : http://2dim-vront.chi.sch.gr»

 

Γρεβενά, 26 Νοεμβρίου  2013 Σήμερα και στο μάθημα της Γλώσσας, στείλαμε το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου. Περιμένουμε την απάντηση....

«Φίλοι και φίλες

     Είμαστε μαθητές της Τετάρτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών. Διαβάσαμε σήμερα  στο τετράδιο της Γλώσσας για την μεγάλη επιτυχία του Σχολείου σας να βραβευτεί από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης με την οικολογική σημαία του προγράμματος <<Οικολογικά Σχολεία>> και σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την επιτυχία σας. Επειδή και εμείς θα θέλαμε στο μέλλον να ασχοληθούμε με το ίδιο πρόγραμμα, γι' αυτό θα σας παρακαλούσαμε να μας στείλετε, με ηλεκτρονικό μήνυμα, περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα που πραγματοποιήσατε και κυρίως για το πώς καταφέρατε να πάρετε την οικολογική σημαία.» 

Γρεβενά, 26 Νοεμβρίου  2013 Σήμερα ολοκληρώσαμε την κατασκευή των Χριστουγεννιάτικων καρτών και της Χριστουγεννιάτικης παράδοσης για τους καλικάντζαρους σε μορφή .ppt, .word και  .pdf. και το λεξιλόγιο των Χριστουγέννων σε μορφή  .ppt, .word και  .pdf , για τα προγράμματα etwinning που στμμετέχουμε. Τις κάρτες μπορείτε να τις δείτε εδώ....

 Γρεβενά, 26 Νοεμβρίου  2013 Σήμερα στο μάθημα της γλώσσας οι μαθητές έγραψαν επιστολές με προτάσεις για κάποια προβλήματα που  εντόπισαν στην πόλη οι ίδιοι. Τις επιστολές θα τις ταχυδρομήσουμε στον κ. Δήμαρχο Γρεβενών.

 Γρεβενά, 22 Νοεμβρίου  2013 Σήμερα στην ώρα της Ευέλικτης Ζώνης και στα πλαίσια των προγραμμάτων etwinning που συμμετέχει η τάξη μας, στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τραγουδήσαμε τα κάλαντα και το βίντεο το στείλαμε στα συνεργαζόμενα σχολεία. Μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=x-pmUBWupCI

Γρεβενά, 14 Νοεμβρίου  2013 Οι μαθητές της  Τετάρτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών   την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου επισκέφτηκαν τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών και παρέδωσαν τις οχτώ ζωγραφιές με τις οποίες συμμετέχουν στο διαγωνισμό για το λογότυπο του Συλλόγου με θέμα το μανιτάρι. Μπορείτε να τις δείτε εδώ...

Δείτε εδώ το βίντεο γνωριμίας στα eTwinning προγράμματα που συμμετέχει η τάξη μας: http://www.youtube.com/watch?v=wuGRuQmHzbM

Γρεβενά, 14 Νοεμβρίου  2013

Η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί  το Σχολικό Έτος 2013-2014, με αφορμή  τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα των Γρεβενών από τους Γερμανούς, δραστηριότητα με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο». 

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου επισκεφτήκαμε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών, προκειμένου να βρούμε  βιβλία που να αναφέρονται στα χρόνια της  κατοχής (1941-1944) στα Γρεβενά. Μας υποδέχτηκε ο προϊστάμενος της βιβλιοθήκης κ. Σίμος Ζαγγανίκας μαζί με τους υπαλλήλους και αφού μας έκαναν μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για τη δομή και λειτουργία της βιβλιοθήκης, μας οδήγησαν στο χώρο όπου υπήρχαν τα βιβλία που αναζητούσαμε. Δυστυχώς οι προσδοκίες μας δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού είδαμε ότι η βιβλιογραφία είναι  ελάχιστη, με δεδομένο το μέγεθος της καταστροφής και των θυσιών που υπέστη  ο νομός μας την περίοδο αυτή (που όμοιό του δεν γνώρισε κανένας νομός της Ελλάδας), με δεδομένο επίσης ότι εδώ αναπτύχθηκε και έδρασε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Εθνικής Αντίστασης που κατάφερε  ο νομός μας και η πόλη των Γρεβενών να είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που απελευθερώθηκε από τους κατακτητές (24 Μαρτίου 1943).

Τα βιβλία αυτά  είναι: 1. «Αναμνήσεις από την αντίσταση» του Ανδρέα Τσιάτα,2. «Τα Γρεβενά στην κατοχή και στην αντίσταση» του Χρήστου Βήττου, 3. «Φαρδύκαμπος» του Ζαχαρία Δρόσου, 4. «Η αντίσταση στα Χάσια» του Νίκου Αραιοβηματά, και 5. «Αγώνες και θυσίες της περιοχής των Γρεβενών» του Χρήστου Θεοδωρόπουλου. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι με τη βοήθεια του συμπολίτη μας κ.  Σάκη Πέτρου και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ. Ανδρέα Τόσκα,  βρήκαμε και  ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και είναι ίσως το καλύτερο βιβλίο για την περίοδο που αναζητούμε πληροφορίες. Πρόκειται για το βιβλίο του κ. Στράτου Δορδανά με τίτλο «Το αίμα των αθώων» που αναφέρεται πολύ αναλυτικά στα αντίποινα των Γερμανών την περίοδο 1941-1944. Όλα αυτά τα βιβλία θα τα μελετήσουμε και θα αξιοποιήσουμε κάποια στοιχεία για την εργασία μας.

Κλείνοντας αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και δημόσια για την άψογη υποδοχή, ξενάγηση και φιλοξενία τον προϊστάμενο και τους υπαλλήλους της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Γρεβενών.

Όλα τα βιβλία και  τις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε εδώ...

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 Μία πολύ όμορφη γιορτή για την 28η Οκτωβρίου 1940 παρουσίασαν οι μαθήτριες και μαθητές της Τρίτης και Τετάρτης τάξης μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους Λευτέρη Καραϊορδανίδη, Αργύρη Καραλιόλιο και τη Θωμαή Νέστορα που έκανε την ομιλία. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους... Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί γονείς και ο Αντιδήμαρχος κ. Παλάσκας Κων/νος.  Τους ευχαριστούμε πολύ όλους... Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ.... και βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=kgYB3j74lEQ&feature=youtu.be

Γρεβενά, 08 Νοεμβρίου  2013   Η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πρόκειται να πραγματοποιήσει  το Σχολικό Έτος 2013-2014, με αφορμή  τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα των Γρεβενών από τους Γερμανούς, δραστηριότητα με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο». 

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, θα συγκεντρώσουμε με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες από τα γεγονότα της περιόδου 1940-1944 που έλαβαν χώρα στο νομό Γρεβενών, με επίκεντρο το ολοκαύτωμα των Γρεβενών τον Ιούλιο του  1944. Αυτές τις φωτογραφίες  θα τις σαρώσουμε, δηλαδή θα τις δώσουμε ψηφιακή μορφή, ενώ τα κείμενα  θα τα γράψουμε στον Η/Υ και σταδιακά θα τα δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο γιατί έτσι θέλουμε να κινητοποιήσουμε  όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες και θέλουν να μας βοηθήσουν,  να μας τις γνωστοποιήσουν  στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@dim-grevn.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr

Σήμερα θα δημοσιοποιήσουμε τις συνεντεύξεις που πήραν τρεις μαθήτριές μας , η Δήμητρα, η Μαρία Π. και η  Μαρία Τ. από συγγενικά τους πρόσωπα:

Η Δήμητρα πήρε συνέντευξη από την προγιαγιά της:

«Το 1944, στις 16 ή 24 Ιουλίου, ημέρα Σάββατο ήρθαν οι Γερμανοί στο Κοσμάτι και μάζεψαν όλους τους κατοίκους του χωριού στην εκκλησία. Έβαλαν φωτιά στα σπίτια του  χωριού και σκότωναν όποιο ζώο βρίσκανε μπροστά τους. Πήρανε τα γυναικόπαιδα και τα έκλεισαν μέσα στην εκκλησία, ενώ τους άντρες τους άφησαν έξω και τους χώρισαν σε νέους και γέρους. Τους νέους τους πήγαν στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, τους έκλεισαν μέσα, τους πυροβόλησαν και ύστερα έβαλαν φωτιά και τους έκαψαν. Μετά γύρισαν στην εκκλησία και προσπάθησαν να κάψουν και τα γυναικόπαιδα. Προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα, αλλά η πόρτα δεν έσπαγε με τίποτα. Την πυροβόλησαν, αλλά μάταια.   Έβαλαν φωτιά στην πόρτα για να την κάψουν, αλλά δεν τα κατάφεραν, γιατί η πόρτα δεν καιγόταν με τίποτα. Τα γυναικόπαιδα έκλαιγαν και φώναζαν συνέχεια. Τότε μία γιαγιά έδωσε ένα αυγό σε έναν Γερμανό και εκείνος της το πέταξε στο μέτωπό. Εκείνη τη στιγμή σήμανε συναγερμός και οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να φύγουν και έτσι γλύτωσαν τη ζωή τους όλα τα γυναικόπαιδα του χωριού….»

Η Μαρία Τ. πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της, για τον παππού της που πολέμησε το 1940 στην Αλβανία:

«Ο μπαμπάς μου είχε πει ότι και ο δικός του παππούς είχε πολεμήσει στον πόλεμο του 1940.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ήταν μόλις 27 χρονών. Αναγκάστηκε να αφήσει πίσω την οικογένειά του και μαζί με άλλους στρατιώτες, έφυγε για το μέτωπο. Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες πολέμησαν τους Ιταλούς και άρχισαν να προχωράνε στο αλβανικό έδαφος. Εκτός από το κρύο και τον ίδιο τον πόλεμο, είχαν να αντιμετωπίσουν την πείνα και τις ψείρες.

Λίγους μήνες μετά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω, επειδή η Ελλάδα είχε παραδοθεί στους Γερμανούς.

Ο παππούς ο Αχιλλέας ήταν πολύ περήφανος που  πολέμησε για την ελευθερία της πατρίδας μας και για πολλά χρόνια διηγούνταν ιστορίες από αυτά που έζησε.»

Η Μαρία Π. πήρε συνέντευξη από φίλους του  παππού της:

«Ο κύριος Γιάννης Μ., φίλος του παππού μου, θυμάται τα γεγονότα της κατοχής. Τότε ήταν 6 χρονών. Οι Γερμανοί εκείνη την εποχή πέρασαν από πολλά χωριά των Γρεβενών. Ένα από αυτά ήταν και το Σπήλαιο, το οποίο δυστυχώς το έκαψαν ολοσχερώς. Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονταν εκτός χωριού, γιατί γνώριζαν τις θηριωδίες των Γερμανών. Σε διάφορες περιοχές οι Γερμανοί θέλοντας να εκδικηθούν το θάνατο ενός Γερμανού, προέβαιναν σε πολλές βίαιες πράξεις εναντίον των αμάχων κατοίκων της περιοχής. Στη θέση «Ντόνα» συγκέντρωσαν πολλούς κατοίκους μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο του χωριού. Δυστυχώς τους έστησαν στη σειρά και από απέναντι ήταν έτοιμοι με τα πολυβόλα για να τους ρίξουν. Εκείνη τη στιγμή ένας κάτοικος του χωριού άρχισε να φωνάζει και να λέει προς τους άλλους: «Τι καθόμαστε; Δεν βλέπετε τα πολυβόλα τους που είναι έτοιμα να μας ρίξουν; Πάμε να τρέξουμε, να ξεφύγουμε». Μόλις άρχισαν να τρέχουν, οι Γερμανοί άνοιξαν πυρ και πέντε κάτοικοι μαζί με τον πρόεδρο του χωριού, σκοτώθηκαν επί τόπου.

Σε μια άλλη περίπτωση οι οικογένειες που ήταν κρυμμένες στις σπηλιές και έβλεπαν τους Γερμανούς να πυροβολούν έναν γέρο, φοβούμενοι να μην αντιληφθούν και τους ίδιους, όταν ένα κοριτσάκι 6 μηνών άρχισε να κλαίει, τότε ο πατέρας του στην προσπάθειά του να το κάνει να σωπάσει παραλίγο να το πνίξει. Ευτυχώς που το μωρό λιποθύμησε από την πείνα και έτσι γλύτωσε. Έτσι μόλις έφυγαν οι Γερμανοί, της έκαναν τεχνητές αναπνοές και συνήλθε αμέσως. Αυτή η κοπέλα ζει ακόμη και σήμερα στο χωριό της.

Ένα άλλο γεγονός που με συγκλονίζει ακόμα και σήμερα και θα το θυμάμαι, είναι ο θάνατος του πατέρα μου από τους Γερμανούς.

Βρισκόμασταν στη θέση «Κούρασμα». Ήταν απόγευμα. Φαινόταν απέναντι το χωριό μου που καιγόταν. Ένα από αυτά δυστυχώς ήταν και το σπίτι του πατέρα μου. Η μητέρα μου βλέποντας το σπίτι να καίγεται, άρχισε να κλαίει και να χτυπιέται. Ο πατέρας μου την ησύχασε λέγοντας: «Μην ανησυχείς, ας είμαστε εμείς καλά, να ‘χουμε την υγεία μας και θα το ξαναφτιάξουμε. Δυστυχώς όμως την επόμενη κιόλας μέρα και από κακή σύμπτωση, τον σκότωσαν οι Γερμανοί. Στη θέση «Γαλάζιο», έγινε μια μάχη μεταξύ των γερμανών και μιας ομάδας ανταρτών  με αρχηγό τον Παλιοκρασά. Ο πατέρας μου έτυχε να βρίσκεται κοντά σ’ αυτήν την περιοχή μαζί με τον ξάδερφό του. Προσπαθώντας να φύγει τον κατάλαβαν οι Γερμανοί οι οποίοι είχαν καταλάβει όλη την περιοχή. Δυστυχώς τον πυροβόλησαν και πληγώθηκε θανάσιμα.

Αυτές οι αναμνήσεις, μου είπε ο κ. Γιάννης θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μου.»

Ο κ. Ευριπίδης Λ., ένας άλλος φίλος του παππού μου, θυμάται το παρακάτω  γεγονός:

«Ήταν 10 Ιούλη του 1944. Μέρα που οι  Γερμανοί αποχωρούσαν από τα Γρεβενά.  Βγαίνοντας όμως από την πόλη, μια ομάδα ανταρτών, που ήταν κρυμμένοι πάνω στους λόφους, πυροβόλησαν τους Γερμανούς. Τότε αυτοί θύμωσαν, νευρίασαν και γύρισαν πίσω και δώσανε φωτιά τα Γρεβενά. Κάποιοι πήγαν να ανατινάξουν το μύλο του «Αναγνώστου», είδαν όμως ότι οι μηχανές του μύλου ήταν γερμανικές και δεν τον ανατίναξαν. Μάλιστα έβαλαν ανακοίνωση στην πόρτα, ακόμα και σκοπό να φυλάει το μύλο, για να μην τον ανατινάξουν άλλοι που δεν ήξεραν. Τόσο μεγάλη λατρεία είχαν για τα δικά τους πράγματα! »  

Στα πλαίσια της ίδιας δραστηριότητας, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, επισκεφτήκαμε το Δήμο Γρεβενών. Εκεί, μετά από αίτημά μας, είχαμε την ευκαιρία στο Ληξιαρχείο  του Δήμου να βρούμε στο «Βιβλίο Θανάτων» τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των Γρεβενιωτών που εκτελέστηκαν από  τους Ιταλούς και Γερμανούς  την περίοδο 1941-1944. Μάλιστα η μία απ’ αυτές του Ανδρέα Κουζιώνη, παππού του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ανδρέα Τόσκα, φωτοτυπήθηκε και μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε ότι την ίδια μέρα επισκεφτήκαμε και τα δημοτολόγια του Δήμου όπου μας έγινε μια αναλυτικότατη παρουσίαση όλων των λειτουργιών της υπηρεσίας από τον προϊστάμενό  της κ. Σάκη Μήτσιου και τους υπαλλήλους της. Στο τέλος εκδώσανε για τους μαθητές ένα πιστοποιητικό γέννησης και ένα οικογενειακής κατάστασης. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη διδακτική επίσκεψη και γι’ αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και δημόσια τον Αντιδήμαρχο κ. Αρμπάρα και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Τόσκα για την υποδοχή και φιλοξενία, καθώς και τον κ. Σάκη Μήτσιου προϊστάμενο της υπηρεσίας και τους υπαλλήλους της για την υποδοχή, φιλοξενία, ξενάγηση και ενημέρωση που μας έκαναν.

Επίσης σήμερα θα δημοσιοποιήσουμε σήμερα και πέντε πολύ σπάνιες φωτογραφίες που μας παραχώρησε από το αρχείο του ο συνάδελφος (γυμναστής ) Μιχάλης Κοκκινάκης. Οι  φωτογραφίες αυτές είναι από το 1947 και φαίνονται, εκτός των άλλων, σπίτια των Γρεβενών που κάηκαν από τους Γερμανούς τον Ιούλιο του 1944. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μιχάλη Κοκκινάκη για την παραχώρηση των φωτογραφιών. (Στη φωτογραφία με τους τρεις άντρες,  είναι οι Λαδάς Χ., Καραγιάννης Κ. και Κοκκινάκης Γ.)

Όλες τις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε εδώ...

Γρεβενά, 01 Νοεμβρίου  2013

Η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πρόκειται να πραγματοποιήσει  το Σχολικό Έτος 2013-2014, με αφορμή  τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα των Γρεβενών από τους Γερμανούς, δραστηριότητα με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο». 

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, θα συγκεντρώσουμε με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες από τα γεγονότα της περιόδου 1940-1944 που έλαβαν χώρα στο νομό Γρεβενών, με επίκεντρο το ολοκαύτωμα των Γρεβενών τον Ιούλιο του  1944. Αυτές τις φωτογραφίες  θα τις σαρώσουμε, δηλαδή θα τις δώσουμε ψηφιακή μορφή, ενώ τα κείμενα  θα τα γράψουμε στον Η/Υ και σταδιακά θα τα δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο γιατί έτσι θέλουμε να κινητοποιήσουμε  όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες και θέλουν να μας βοηθήσουν,  να μας τις γνωστοποιήσουν  στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@dim-grevn.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr

Σήμερα θα δημοσιοποιήσουμε κάτι πολύ σπάνιο, κάτι   που ίσως  βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για μια επιστολή (γράμμα) που έφερε η μαθήτρια της τάξης μας Χριστίνα, επιστολή που έστειλε ο προπάππους της Βασίλης Κούρτογλου στρατιώτης στο μέτωπο της Αλβανίας στις 12 Ιανουαρίου 1941. Η επιστολή είναι  γραμμένη όπως η πρωτότυπη, με πολύ μικρές αλλαγές στην ορθογραφία. Είναι πολύ διδακτική και αξίζει πραγματικά να τη διαβάσει κανείς σήμερα που  τόσοι πολλοί χλευάζουν εμάς τους  Έλληνες:

«Εν Αλβανία τ. τ. 345 τη 12/1/41

Σεβαστέ μου θείε Ευριπίδη

Ασφαλώς το γράμμα μου αυτό δεν θα το περίμενες και ίσως θα ανησυχούσες για μας εδώ. Γι’ αυτό το λόγο και διότι δεν ξεύρω εάν ο πατέρας μου σου έγραψε, σου γράφω το γράμμα αυτό και διότι ακόμα θέλω να μάθης τι κάνουν οι ανιψιοί σου σ’ αυτή την κρίσιμη μα φωτεινή καμπή της μεγάλης μας πατρίδος. 

Η κήρυξις του πολέμου και η επιστράτευσις μας βρήκε εμένα και τον αδελφό μου από τους πρώτους στα γραφεία επιστρατεύσεως και μάλιστα εγώ για να μπορέσω να ντυθώ από τους πρώτους εδωροδόκησα τον φρουρό και μπήκα από το παράθυρο και αμέσως εφόρεσα το ένδοξο Ελληνικό χακί. Έφυγα από τη Θεσ/νίκη με τις ευχές των γονέων μου με την πρώτη αποστολή για τα αλβανικά σύνορα και έκτοτε βρίσκομαι σιμά στους θεατρίνους που λέγονται Ιταλοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι λαγοί. Τα ίδια και ο αδελφός μου ο οποίος είναι Ανθυπολοχαγός και διοικητής λόχου.

Έχουν περίπου δυόμιση μήνες από την κήρυξη του πολέμου   και κοντεύουμε να φθάσουμε στην Αδριατική θάλασσα από το βόρειο μέτωπο που βρισκόμασταν και ασφαλώς όταν εσύ θα διαβάζεις το γράμμα μου αυτό  δεν θα υπάρχει Ιταλός στην Αλβανία, γιατί και αυτοί οι θρασύδειλοι που νόμισαν ότι έχουν να κάνουν με μια χούφτα ανθρώπους, χωρίς να λογαριάσουν ότι αυτοί οι λίγοι είναι ικανοί να κάνουν θαύματα, γιατί το έχει μέσα το αίμα τους, γιατί είναι γεννημένοι για δόξες, ηρωισμούς και αυτοθυσίες, όταν είναι ενωμένοι όπως τώρα, χάρη στους μεγάλους Αρχηγούς μας και προπαντός στον κυβερνήτη μας κ. Μεταξά, μόλις αντικρύσουν τις λόγχες μας, αμέσως μας γυρνούν τα πισινά τους και τους χάνουμε από τα μάτια μας κι ύστερα τρέχουμε να τους βρούμε μέρες, βδομάδες ολόκληρες.

Κι όταν θα έχει λήξει αυτή η εκστρατεία κατά των επιδρομέων της ελευθερίας μας και  της τιμής μας, θα έχουμε ακόμη ένα στεφάνι δόξης προσθέσει σε κάθε έλληνα, γιατί όλοι οι έλληνες σαν μια γροθιά έπεσαν απάνω στα μούτρα κάποιου κανίβαλου που λέγεται Μουσολίνι.

Θα ήθελα να σου γράψω περισσότερα, αλλά το χαρτί είναι μικρό και έχω υπηρεσία.

Ο Αδελφός μου βρίσκεται στο άλλο μέτωπο και είναι καλά. Επίσης ο Πατέρας μου η Μητέρα μου και η Θεια μου Γεωργίτσα (είναι καλά).

Ο πατέρας μου στέλνει τακτικά δέματα με γλυκά και τσιγάρα. Εσύ θέλω να μου στείλης  ένα στυλογράφο, έναν αναπτήρα (τσακμάκι) και ένα ωρολόγιον χειρός.

Δώσε τους χαιρετισμούς μου στην Σεβαστή μου θεια Μίνα, στο θείο Χρυσόστομο και σ’ όλους στους πατριώτες μας.

Σε χαιρετώ, ο ανιψιός σου και σε ευχαριστώ.

Β. Κούρτογλου»

Την επιστολή τη σαρώσαμε, τη διαβάσαμε στην τάξη και ακολούθησε συζήτηση (σαρώσαμε επίσης και τη φωτογραφία του Βασίλη Κόντογλου που επισυνάπτουμε). Τη δημοσιεύουμε σήμερα και ευχαριστούμε πολύ τη Χριστίνα και την οικογένειά της που μας την παραχώρησε….

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

Η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί  το Σχολικό Έτος 2013-2014, με αφορμή  τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα των Γρεβενών από τους Γερμανούς, δραστηριότητα με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο». 

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013, μαζί με τα δύο τμήματα της Έκτης τάξης του Σχολείου μας (ΣΤ1 και ΣΤ2), πραγματοποιήσαμε διδακτική επίσκεψη πρώτα στο μνημείο των 120 πεσόντων  Γρεβενιωτών του 1940 στην Αννίτσα, κατόπιν στο μνημείο των 29 κατακρεουργημένων από τους Γερμανούς αμάχων κατοίκων του Κοσματίου και τέλος με την ευκαιρία, επισκεφτήκαμε και το μουσείο μανιταριού στη Λάβδα. 

Ξεκινήσαμε από την Αννίτσα, όπου εκεί με ενέργειες του Συνδέσμου τραυματιών πολεμιστών οπλιτών του νομού Γρεβενών,  στήθηκε μνημείο για τους 120 πεσόντες  Γρεβενιώτες του 1940. Εκεί οι μαθητές, μετά από μια σύντομη ενημέρωση που τους έγινε, κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων και τραγούδησαν το «βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» (εδώ μπορείτε να δείτε δύο βίντεο… http://www.youtube.com/watch?v=2eUw55BB-pE και http://www.youtube.com/watch?v=IZXgdMDX_nM&feature=em-upload_owner&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DIZXgdMDX_nM%26feature%3Dem-upload_owner&app=desktop).

Στη συνέχεια, αφού περάσαμε από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, φτάσαμε στη Λάβδα, όπου μας υποδέχτηκε πολύ φιλόξενα ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Μχος» κ. Νίκος Δάσκαλος, κερνώντας σε όλους τους μαθητές σάντουιτς και χυμούς. Κατόπιν επισκεφτήκαμε το υπέροχο «Μουσείο  μανιταριού» του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάβδας. Στο τέλος  πήγαμε στο Κοσμάτι και καταθέσαμε και εκεί λουλούδια στο μνημείο των 29 κατακρεουργημένων από τους Γερμανούς αμάχων κατοίκων του Κοσματίου.

Ήταν μια πολύ επιτυχημένη διδακτική επίσκεψη, η οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι συνοδεύτηκε και με την παρατήρηση της απαράμιλλης ομορφιάς του φυσικού τοπίου  όλης της διαδρομής. Γι’ αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και δημόσια για την υποστήριξή τους το Δήμο Γρεβενών, το Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Ανδρέα Τόσκα, τον Προϊστάμενο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης κ. Σίμο Ζαγγανίκα, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάβδας κ. Δημήτρη Μπόλη, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Γιάννη Μπουμπούκα και τέλος τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης «Μχος» κ. Νίκο Δάσκαλο για την άψογη υποδοχή και φιλοξενία. 

Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ...

 

      Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 Σήμερα στα πλαίσια της δραστηριότητας  με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο»,  θα δημοσιοποιήσουμε τη συνέντευξη που πήρε η Αριάδνη, μαθήτρια της τάξης μας, από τον παππού της κ. Ιωάννη Μπατακόια:

Τον Οκτώβριο του 1943 οι Γερμανοί κατέφθασαν στο Περιβόλι, με εντολή να κάψουν χωριά της περιοχής.

Τρεις Γερμανοί στρατιώτες επιστήμονες που έκαναν έρευνες για κοιτάσματα και άλλες πηγές πλούτου στην περιοχή, πήγαν στην Αβδέλα.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε εδώ...

 Γρεβενά, 4 Οκτωβρίου  2013  Η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πρόκειται να πραγματοποιήσει  το Σχολικό Έτος 2013-2014, με αφορμή  τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα των Γρεβενών από τους Γερμανούς, δραστηριότητα με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο». 

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, θα συγκεντρώσουμε με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες από τα γεγονότα της περιόδου 1940-1944 που έλαβαν χώρα στο νομό Γρεβενών, με επίκεντρο το ολοκαύτωμα των Γρεβενών τον Ιούλιο του  1944. Αυτές τις φωτογραφίες  θα τις σαρώσουμε, δηλαδή θα τις δώσουμε ψηφιακή μορφή, ενώ τα κείμενα  θα τα γράψουμε στον Η/Υ και σταδιακά θα τα δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο γιατί έτσι θέλουμε να κινητοποιήσουμε  όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες και θέλουν να μας βοηθήσουν,  να μας τις γνωστοποιήσουν  στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@dim-grevn.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr

Σήμερα θα δημοσιοποιήσουμε τη συνέντευξη που πήρε η Δέσποινα, μαθήτρια της τάξης μας, από συγγενικό της πρόσωπο:

«Το ολοκαύτωμα των Γρεβενών

Βρισκόμαστε στο 1944 και όλα δείχνουν πως οι Γερμανοί χάνουν τον πόλεμο. Έτσι έπρεπε να αποχωρήσουν από τα εδάφη που κατέκτησαν. Από την πατρίδα μας οι βασικοί δρόμοι διαφυγής, ήταν οι εξής: Από τη Λάρισα προς Κοζάνη, Φλώρινα και στη συνέχεια προς το Μοναστήρι  στη Γιουγκοσλαβία. Η άλλη διέξοδος από Ιωάννινα προς Κορυτσά Αλβανίας, ήταν γεμάτη με αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός).

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε εδώ...

   Γρεβενά, 4 Οκτωβρίου  2013       

Η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πρόκειται να πραγματοποιήσει  το Σχολικό Έτος 2013-2014, με αφορμή  τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα των Γρεβενών από τους Γερμανούς, δραστηριότητα με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο».

 

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, θα συγκεντρώσουμε με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες από τα γεγονότα της περιόδου 1940-1944 που έλαβαν χώρα στο νομό Γρεβενών, με επίκεντρο το ολοκαύτωμα των Γρεβενών τον Ιούλιο του  1944. Αυτές τις φωτογραφίες  θα τις σαρώσουμε, δηλαδή θα τις δώσουμε ψηφιακή μορφή, ενώ τα κείμενα  θα τα γράψουμε στον Η/Υ και σταδιακά θα τα δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο γιατί έτσι θέλουμε να κινητοποιήσουμε  όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες και θέλουν να μας βοηθήσουν,  να μας τις γνωστοποιήσουν  στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@dim-grevn.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013 στην ώρα της ευέλικτης ζώνης, παρακολουθήσαμε στην τάξη βίντεο από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=SIuXd3Ds6mo

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 στην ώρα της ευέλικτης ζώνης, παρακολουθήσαμε στην τάξη την ελληνική ταινία του Ροβήρου  Μανθούλη  με τίτλο: «Ψηλά τα χέρια  Χίτλερ» . Μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=cMo5Oh7OdwI   

                                   

1

2

3

4

 Αρχική  2011,  2012, 2013  Παλιές  Φωτογραφίες Προσωπικό  Ιστορικό  Ευρωπαϊκά  Προγράμματα  Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις  Εκπαιδευτικές επισκέψεις Link1  Link2  Link3  Οικοσελίδα Επικοινωνία

    

 

Μετρητής Επισκεπτών

Τελευταία Ενημέρωση:

04 Μαΐου, 2015

 © 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών 2011- 2013

Οι Τάξεις μας το 2011- 2012:  Α'  τάξη  Β'  τάξη  Γ'  τάξη  Δ1'  τάξη   Δ2'  τάξη  Ε1΄ τάξη   Ε2΄ τάξη   Στ΄ τάξη

Οι Τάξεις μας το 2012- 2013:  Α'  τάξη, Β'  τάξη,  Γ'  τάξη, Δ' τάξη, Ε1'  τάξη, Ε2΄ τάξη, Στ1΄ τάξη, Στ2΄ τάξη,